logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Touareg 2008 3.0tdi - Brak komunikacji między ecu a sterownikiem od skrzyni

thomas_crx 17 Lis 2020 20:06 2004 5
REKLAMA
  • #1 19050998
    thomas_crx
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam
    Błąd na sterowniku od skrzyni biegów p01314
    Na sterowniku od silnika p0864
    W skrócie to auto po przełączeniu na D ma tylko 3 bieg,
    Na wyświetlaczu PRNDS nie pokazuje w jakim stanie znajduje się teraz skrzynia
    Problem pojawił się po tym jak serwis vw w irlandii wsadził nowy ecu silnika, twierdzą że możliwe że jest gdzieś przewód pęknięty ale zbytnio nie chciało im się szukać i oddali auto klientowi w takim stanie.
    Moje pytanie
    Ma ktoś rozpiskę ecu silnika i od sterownika skrzyni lub ewentualnie zna słabe punkty gdzie jest możliwość na faktycznie pęknięte przewody.
    Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
    Oznaczenie silnika CASA
  • REKLAMA
  • #2 19051568
    MarcinS70R
    Poziom 22  
    Ocena: 290
    Ciekawe czy chociaż jest wstawiony taki ecu jak powinien być, sprawdź jakimś vagiem jakie kodowanie jest zapisane w silniku i skrzyni biegów.Możesz też zobaczyć czy nie jest zgięty jakiś pin w sterowniku silnika skoro podmieniany był.
  • REKLAMA
  • #3 19051582
    thomas_crx
    Poziom 10  
    MarcinS70R napisał:
    Ciekawe czy chociaż jest wstawiony taki ecu jak powinien być, sprawdź jakimś vagiem jakie kodowanie jest zapisane w silniku i skrzyni biegów.Możesz też zobaczyć czy nie jest zgięty jakiś pin w sterowniku silnika skoro podmieniany był.

Sprawdzałem i numery są ideantyczne
    Piny cale
    VIN zakodowany, wszystko wygląda jak powinno 😕
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19051599
    MarcinS70R
    Poziom 22  
    Ocena: 290
    Trzeba by też sprawdzić jaki powinien być i jaki jest numer SW w sterowniku silnika. Może niedopasowanie samego softu jest stąd te cyrki.
  • REKLAMA
  • #5 19051724
    thomas_crx
    Poziom 10  
    MarcinS70R napisał:
    Trzeba by też sprawdzić jaki powinien być i jaki jest numer SW w sterowniku silnika. Może niedopasowanie samego softu jest stąd te cyrki.

Z tego co wiem to nowe ecu idą prosto z Niemiec z najnowszym softem, mam zdjęcie starego ecu ale nie wiem czy będzie coś na nim o sofcie, bo po zmianie ecu to się zaczęło, gdzieś na uk forum gość miał ideantyczne problemy i po zmianie softu ręka odjął tyle wiem ale nie mam jak softu załatwić na próbę
  • #6 19069501
    thomas_crx
    Poziom 10  
    Temat załatwiony, zły kod silnika był w sofcie i z tego wyszły te cyrki, nie wiem dokładnie jako był zapisany ale auto zostało zabrane do innego warsztatu i ogarnęli temat
REKLAMA