Witam. Mam laptopa Acer aspire f5-5
Zakupiłem do niego dysk SSD i zrobiłem botowalnego pendrive.
I poległem w biosie.
Ktoś mógłby mnie poinstruować co ustawić?
Wybór napędu z którego może uruchomić się komputer w różnych modelach płyt głównych i laptopów może się znajdować pod różnymi klawiszami funkcyjnymi Fxx. Czasami przy uruchamianiu komputera, wyświetlana jest informacja jaki jest to klawisz lub trzeba sprawdzić w dokumentacji laptopa lub płyty głównej. Funkcja ta może też być wyłączona w biosie.
Wyjąłem Stary dysk, zostawiłem tylko SSD
Ustawiłem USB HDD na pierwszym miejscu i zacząłem instalację systemu.
Jednak nie mogę utworzyć prstycji do systemu.
Nie mam opcji Nowa.
Co robić?
No ale masz już wiec instaluj na istniejąca zaznacz i daj dalej , chyba że chcesz jakoś inaczej to musisz usunąć istniejąca i utworzyć z niej np. dwie jak ci jak się podoba wtedy istniejąca zaznacz i daj usuń a wtedy będziesz miał aktywny "nowa"
Użytkownik laptopa Acer Aspire F5-5 zainstalował dysk SSD i stworzył bootowalny pendrive, jednak napotkał trudności w ustawieniach BIOS. Otrzymał porady dotyczące zmiany kolejności bootowania, w tym ustawienia USB HDD jako pierwszego urządzenia. Po usunięciu starego dysku i ustawieniu pendrive'a, użytkownik miał problem z tworzeniem partycji do systemu. Ostatecznie, po wskazówkach dotyczących usuwania istniejących partycji, udało mu się zainstalować system operacyjny. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.