logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego radio GRUNDIG C9000 nie gra, a napięcie przy C805 jest niższe o połowę?

Jeszw 19 Lis 2020 20:19 591 5
REKLAMA
  • #1 19055543
    Jeszw
    Poziom 5  
    Ocena: 34
    W załączeniu widok PCB końcówki mocy radiomagnetofonu Grundig C9000. Problem z nim jest ten, źe po włączeniu zasilania, napięcie dochodzące do kondensatora c805 wynosi dokładnie połowę wymaganego (8 zamiast 16V), radio nie gra, nie działa też oświetlenie. Gdy odłączyłem ścieżkę zasilania (+) dochodzącą do tego kondensatora, napięcie na tej ścieżce wyniosło dokładnie tyle ile trzeba. Z drugiej strony, gdy wylutowałem sam kondensator bez przerywania ścieżki, napięcie na ścieżce pozostawało o połowę niższe. Podobnie zadziałało odłączenie zasilania obu scalaków. Nie chciałbym (jako amator) dalej tak eksperymentować i niszczyć ścieżki, może więc Dlaczego radio GRUNDIG C9000 nie gra, a napięcie przy C805 jest niższe o połowę? ktoś wie na czym polega taki problem i co przede wszystkim sprawdzić? Będę wdzięczny za podpowiedż.
  • REKLAMA
  • #2 19055584
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Może być mało wydajny zasilacz,może być pusty kondensator. Podłącz zasilacz 16V z pomiarem prądu,dołączając zworkę ,zmierz napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 19055888
    Jeszw
    Poziom 5  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Zasilam ustrojstwo zasilaniem zewnętrznym (ten typ ma specjalne wejście na takie zasilanie, w oryginalnym wysiadł transformator) i jest on sprawny (sprawdziłem). Brak zmian w wartościach pomiarów napięcia bez względu na to czy kondensator C805 jest zamontowany czy nie mógłby o tym świadczyć z dużym prawdopodobieństwem o jego uszkodzeniu? (pytam gdyż właśnie zalałem chiński tester i nie mam jak sprawdzić ten kondensator - mam tylko miernik uniwersalny).
  • REKLAMA
  • #4 19056604
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Przylutuj na próbę kondensator 1000µF/25V lub 2200µF i zmierz napięcie na nim.
  • REKLAMA
  • #5 19062794
    Jeszw
    Poziom 5  
    Niestety napięcie pozostaje takie samo jak wcześniej, teraz to już tylko dokładnie 1/4 napięcia wymaganego. Nie mam zielonego pojęcia jaka jest przyczyna. Pozostałe elementy, to elementy wzmacniacza i są one odrębne dla każdego kanału, więc jakby coś „pykło” czy zwarło,to chyba nie w obu kanałach naraz.
  • #6 19155499
    Jeszw
    Poziom 5  
    Zamknąłem temat bowiem nie otrzymałem żadnej pomocnej odpowiedzi.
REKLAMA