logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w jednym kanale Grundig C9000 - diagnoza usterki

Jeszw 23 Lut 2019 11:37 444 5
REKLAMA
  • #1 17798643
    Jeszw
    Poziom 5  
    Ocena: 34
    Mam problem z jednym kanałem w starym radiomagnetofonie grundig c9000. Otóż do nózki dodatniej kondensatora filtrującego (C645 na załączniku - bezpośrednio przed głośnikiem) dochodzi z TBA 810S prawidłowe napięcie ok. 8V, na minusie jest w tym czasie napięcie na podobnym poziomie (kanał ten całkowicie "milczy" nie ma nawet szumów) podczas gdy na kanale, ktory działa prawidłowo jest róźnica potencjałów między nóźkami. Zbadałem wszystkie elementy wokół, równieź te w torze wejścja do TBA - wszystkie O.K. Nic nie dała zamiana miejscami obu kondensatorów - efekt j.w. pozostał. Niestety nie wiem czy sygnał wejściowy w ogóle dochodzi do scalaka (nóźka 8), więc jako poczatkujący raczej amator nie wiem co się dzieje - co tu nie gra? Załączam schematy: pcb i ideowy. Proszę doświadczone osoby o wskazówk - z góry dziękuję.
    PS. Już raz skorzystałem z efektywnej porady co do tego sprzętu licze więc że i teraz tak będzie.
    Załączniki:
    • schematic 14.pdf (138.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • schematic 10.pdf (181.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17798819
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17798888
    Jeszw
    Poziom 5  
    Tak sprawdziłem, wszystkie połaczenia są o.k.
  • REKLAMA
  • #4 17798916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17799042
    Jeszw
    Poziom 5  
    Mam już dźwięk na tym kanale (jeden z przewodów dochodzącychdo płytki dekodera - dekoderplatte - był odlutowany) lecz bardzo cichy i jak sądzę, jest to dźwięk przenikający z drugiego kanału. Może jeszcze inny przewód jest odlutowany i sygnał nie dochodzi do pin 8 na scalaku. Aco do napięć na nóźkach kondensatora to pomierzę jeszcze raz i napiszę.
  • #6 17805790
    Jeszw
    Poziom 5  
    Koncentrowanie się przez brak doświadcznenia na końcówce mocy skutkowało spaleniem dwch scalakow (na szęście niedrogich), natomiast problem tkwił w dekoderze ukf. Dzięki za chęć pomocy.
REKLAMA