logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes ML 320 CDI 3.0 V6W164 - Błąd P2359, wymiana czujnika doładowania czy uszkodzenie turbiny?

zdunvw 24 Lis 2020 10:05 17586 1
REKLAMA
  • #1 19065085
    zdunvw
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam.
    Wczoraj podczas gwałtownego przyspieszania samochodem szarpnęło mi kilka razy i dalej było wszystko ok. Wywaliło mi kod błędu P2359 . Z tego co wyczytałem to błąd ciśnienia doładowania. Moim apkowym OBD nie mogę skasować tego błędu ani na włączonym silniku ani na wyłączonym. Pytanie moje takie czy w związku z tym wymienić czujnik doładowania czy też jak donosi internet mogą kruszyć się już jakieś kolanka plastikowe przy wydechach i uszkadzają geometrię turbiny?

Mam też pytanie gdzie mieści się ten czujnik ciśnienia doładowania w ML 320 CDI W164
  • REKLAMA
  • #2 19675557
    zdunvw
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Po roku doświadczeń z moim ML 320 cdi jestem dużo mądrzejszy w przedmiotowej kwestii. Mianowicie jeżeli przy gwałtownym dodaniu gazu zaczyna szarpać autem to znaczy, że mogą zaistnieć 3 rodzaje usterek:
    1. Najczęściej to uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania znajdujący się po prawej stronie od turbo

Mercedes ML 320 CDI 3.0 V6W164 - Błąd P2359, wymiana czujnika doładowania czy uszkodzenie turbiny?

Dodam, że często wystarczy go wykręcić , przemyć zmywaczem do przepustnic i przedmuchać sprężonym powietrzem. Ja po wymianie na nowy ten zabieg robię co kilka miesięcy gdy tylko zaczyna znowu szarpać. po myciu znowu spokój.

2 .Druga usterka to czujnik ciśnienia spalin montowany na dole pod autem .
    3. Trzecia sprawa równie ważna co pierwsza to nastawnik turbiny. Jeżeli ma za duży luz lub uszkodzoną elektronikę czy kopułkę to też będzie szarpać autem. Dodam tutaj ,żelepiej regenerować ten nastawnik niż wymieniać. Przy wymianie na nowy trzeba wyjąć turbo i ustawić geometrię z nastawnikiem. Przy regeneracji zgrywana jest oryginalna elektronika i po regeneracji na nowo wgrywana. Sama podmiana na nowy nie przyniesie efektu.

To tyle. Zamykam temat i pozdrawiam.
REKLAMA