Witam. Zakwestionowałem w ZE w lutym prawidłowość działania licznika dwukierunkowego trójfazowego. ZE oddał do badania licznik do Energetyczne Systemy Pomiarowe w Białymstoku ( badanie w połowie kwietnia). Po 8 miesiącach otrzymałem kopię z ZE protokołu z badania tego licznika, w którym jest zamieszczona krótka tabelka:
Wielkość mierzona Kod OBIS
1 - Energia czynna pobrana (wszystkie strefy) 1.8.0
2 - Energia czynna pobrana (1-strefa) 1.8.1
3 - Energia czynna oddana (wszystkie strefy) 2.8.0
4 - Energia czynna oddana ( 1-strefa) 2.8.1
I dalej opinia, że licznik spełnia wymagane przepisy metrologiczne. Co jest ciekawe, że ZE stwierdził, iż licznik jest sprawny, a mnie nie obciąży kosztami legalizacji licznika w kwocie 225 zł. W związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie - czy ten licznik trójfazowy został w całości zbadany i czy wszystkie wyniki z badania zostały zawarte w tym protokole? Czy się mylę, że nie zostały sprawdzone strefy druga i trzecia?
Dziękuję i pozdrawiam Romulus1950
[Poprawiłem. ArturAVS]
Wielkość mierzona Kod OBIS
1 - Energia czynna pobrana (wszystkie strefy) 1.8.0
2 - Energia czynna pobrana (1-strefa) 1.8.1
3 - Energia czynna oddana (wszystkie strefy) 2.8.0
4 - Energia czynna oddana ( 1-strefa) 2.8.1
I dalej opinia, że licznik spełnia wymagane przepisy metrologiczne. Co jest ciekawe, że ZE stwierdził, iż licznik jest sprawny, a mnie nie obciąży kosztami legalizacji licznika w kwocie 225 zł. W związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie - czy ten licznik trójfazowy został w całości zbadany i czy wszystkie wyniki z badania zostały zawarte w tym protokole? Czy się mylę, że nie zostały sprawdzone strefy druga i trzecia?
Dziękuję i pozdrawiam Romulus1950
[Poprawiłem. ArturAVS]