logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Badanie licznika dwukierunkowego trójfazowego - wyniki i interpretacja kodów OBIS

Romulus1950 24 Lis 2020 13:44 2061 9
REKLAMA
  • #1 19065611
    Romulus1950
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Zakwestionowałem w ZE w lutym prawidłowość działania licznika dwukierunkowego trójfazowego. ZE oddał do badania licznik do Energetyczne Systemy Pomiarowe w Białymstoku ( badanie w połowie kwietnia). Po 8 miesiącach otrzymałem kopię z ZE protokołu z badania tego licznika, w którym jest zamieszczona krótka tabelka:
    Wielkość mierzona Kod OBIS
    1 - Energia czynna pobrana (wszystkie strefy) 1.8.0
    2 - Energia czynna pobrana (1-strefa) 1.8.1
    3 - Energia czynna oddana (wszystkie strefy) 2.8.0
    4 - Energia czynna oddana ( 1-strefa) 2.8.1

I dalej opinia, że licznik spełnia wymagane przepisy metrologiczne. Co jest ciekawe, że ZE stwierdził, iż licznik jest sprawny, a mnie nie obciąży kosztami legalizacji licznika w kwocie 225 zł. W związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie - czy ten licznik trójfazowy został w całości zbadany i czy wszystkie wyniki z badania zostały zawarte w tym protokole? Czy się mylę, że nie zostały sprawdzone strefy druga i trzecia?
    Dziękuję i pozdrawiam Romulus1950

[Poprawiłem. ArturAVS]
  • REKLAMA
  • #2 19066799
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Romulus1950 napisał:
    czy ten licznik trójfazowy został w całości zbadany i czy wszystkie wyniki z badania zostały zawarte w tym protokole? Czy się mylę, że nie zostały sprawdzone strefy druga i trzecia?

Skąd możemy to wiedzieć skoro nie widzieliśmy tego protokołu?
    Nie wiemy też jakie badania zostały zlecone i co kwestionowałeś.
  • REKLAMA
  • #3 19069599
    Romulus1950
    Poziom 4  
    Witam. Zakwestionowałem wskazania licznika, a mianowicie. Założyłem fotowoltaikę o mocy 5kW, podzieloną na 2 części. 2kW z własnym falownikiem i 3 kW z drugim falownikiem puszczoną na dwie fazy. Wg mnie przez jedną fazę przepływał prąd w dwie strony i to rejestrował licznik, a prąd wyprodukowany nie był rejestrowany na drugiej fazie, a tylko moc pobierana. Poprosiłem o zbadanie licznika zgodnie ze zleceniem. Białystok odpowiedział, że nie może mi udostępnić protokołu bo nie jestem właścicielem licznika. Uważam, że ZE wyciął z protokołu wynik badania drugiej i trzeciej fazy, bo w protokole nie ma informacji wskazań 1.82, 1.8.3 2.8.2 2.8.3 ZE nie chce się spotkać na rozmowę tłumacząc epidemią i proponuje zakończyć rozmowę, bo na końcu protokołu jest stwierdzenie o poprawnym działaniu licznika. Jestem przekonany, że ZE sfałszował protokół wycinając z tabeli informacje o błędnym działaniu licznika na drugiej i trzeciej fazie. Czyżby DUŻY miał zawsze rację? A może jest jakieś wyjście? Patrząc na zużycie energii przez mój dom w ostatnich latach, to wyprodukowałem energii więcej niż zużyłem, a musiałem zapłacić ponad 700 zł za zużytą energię elektryczną. Jak napisałem, że rozliczę się po sprawdzeniu licznika, to straszyli mnie odcięciem od sieci i oczywiście komornikiem. Obecnie mam 10 kW fotowoltaiki rozłożonej na 3 fazy z jednego trófazowego falownika, Dzięki za tę odpowiedź. Pozdrawiam Romulus1950
  • REKLAMA
  • #4 19070029
    stomat
    Poziom 39  
    W takim razie możesz skorzystać z:
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r.
    w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego
    ...
    §43.1. Przedsiębiorstwo energetyczne zajmujące się przesyłaniem lub dystrybucją energii elektrycznej, na żądanie odbiorcy, dokonuje sprawdzenia prawidłowości działania układu pomiarowo-rozliczeniowego nie później niż w ciągu 14 dni od dnia zgłoszenia żądania.
    2. Odbiorca lub operator systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego ma prawo żądać laboratoryjnego sprawdzenia prawidłowości działania układu pomiarowo-rozliczeniowego; badanie laboratoryjne przeprowadza się w ciągu 14 dni od dnia zgłoszenia żądania.
    3. Podmiot niebędący właścicielem układu pomiarowo-rozliczeniowego pokrywa koszty sprawdzenia prawidłowości działania tego układu oraz badania laboratoryjnego tylko w przypadku, gdy nie stwierdzono nieprawidłowości w działaniu elementów układu pomiarowo-rozliczeniowego.
    4. W ciągu 30 dni od dnia otrzymania wyniku badania laboratoryjnego, o którym mowa w ust. 3, odbiorca może zlecić wykonanie dodatkowej ekspertyzy badanego uprzednio układu pomiarowo-rozliczeniowego; przedsiębiorstwo energetyczne umożliwia przeprowadzenie takiej ekspertyzy.
    5. Koszty ekspertyzy, o której mowa w ust. 4, pokrywa odbiorca.

6. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w działaniu układu pomiarowo-rozliczeniowego, z wyłączeniem nielegalnego poboru energii elektrycznej, przedsiębiorstwo energetyczne zwraca koszty, o których mowa w ust. 3 i 5, a także dokonuje korekty należności za dostarczoną energię elektryczną.

Ale ty chyba mylisz strefy z fazami. 1.8.2 to nie druga faza tylko druga strefa czasowa.
  • REKLAMA
  • #5 19070938
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    stomat napisał:
    Ale ty chyba mylisz strefy z fazami. 1.8.2 to nie druga faza tylko druga strefa czasowa.
    Dokładnie tak.

Licznik sumuje geometrycznie zużycie/oddanie na poszczególnych fazach i te sumy zapisuje w rejestrach 1.8.x i 2.8.x
    Iks oznacza strefy czasowe, w których energia była pobierana/oddawana, czyli rejestry 1.8.1 i 2.8.1 zapełniają się w godzinach dziennych/szczytowych, a 1.8.2 i 2.8.2 w nocnych/pozaszczytowych.
    To nie ma nic wspólnego z przepływem energii na poszczególnych fazach.
  • #6 19071456
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    zbich70 napisał:

Licznik sumuje geometrycznie

Może właśnie tu leży problem i licznik nie sumuje wektorowo.
    Może krótki przykład.
    Załóżmy, że na dwóch fazach w ciąģu jednej godziny oddałeś ZE po 1 kWh energii, natomiast na trzeciej fazie pobrałeś 2kWh. W rejestrach licznika pojawi się 2 kWh energii oddanej I 2 kWh energii pobranej. Ale ZE zbilansuje Ci tylko 80% energii oddanej. Czyli mimo że oddałes I pobrałes tyle samo będziesz musiał zapłacić za 0,4 kWh.
    Więcej informacji w temacieLink
  • #7 19072315
    Romulus1950
    Poziom 4  
    Witam. Dzięki za info dotyczące przepisów. Ale.... Jeżeli Kolega przypuszcza, że 1.8.1 to energia w dzień, a 1.8.2 w nocy, to co oznacza 1.8.3 oraz 2.8.3. które można było odczytać z licznika. Ja mam podpisaną umowę z ZE na jedną taryfę całodobową? To prawda co Kolega napisał jeśli chodzi o sumowania geometryczne płynącego prądu (mocy). Dlatego po rozbudowaniu fotowoltaiki jest jeden falownik trójfazowy, a nie dwa jednofazowe jak było wcześniej. Jeśli chodzi o pobór prądu w nocy lub w dzień, to z tego co się orientuję nazywało się to taryfa nocna i taryfa dzienna, a tu występuje nazwa strefa. Może nastąpiła zmiana nazewnictwa. Dzięki i pozdrawiam Romulus1950
  • #8 19072327
    stomat
    Poziom 39  
    Taryfa to nazwa potoczna, fachowo to zawsze nazywało się strefa. 1.8.3 to, jak łatwo się domyślić, energia w trzeciej strefie czasowej.Link
    Skoro masz taryfę jednostrefową to nic dziwnego że licznik nie nalicza w drugiej strefie :)
  • #9 19072662
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Romulus1950 napisał:
    Obecnie mam 10 kW fotowoltaiki rozłożonej na 3 fazy z jednego trófazowego falownika

Od 10kW oddają 70%........

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Romulus1950 napisał:
    Dlatego po rozbudowaniu fotowoltaiki jest jeden falownik trójfazowy, a nie dwa jednofazowe jak było wcześniej.

To dla Ciebie nic nie zmienia. W dalszym ciągu możliwe będą sytuacje, że na jednej z faz pobierasz energię, a na innej oddajesz
  • #10 19073210
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    kj1 napisał:
    Może właśnie tu leży problem i licznik nie sumuje wektorowo... Więcej informacji w temacieLink
    Dzięki Krzysztof, że o tym wspomniałeś. Istotnie jest z tym problem.
    Przeniósłbym temat do "Energia odnawialna", ale Autor nie rozróżnia faz od stref czasowych, więc to bez sensu.

Swoją drogą - moim zdaniem trzeba po prostu zadbać o to, by nie dopuścić do takich sytuacji, że oddaje się energię do sieci i jednocześnie z niej pobiera inną fazą. Produkcja z PV powinna najpierw zaspokoić potrzeby własne, a nadwyżka jest oddawana do sieci. Ale o to powinien zadbać właściciel instalacji PV.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z badaniem licznika dwukierunkowego trójfazowego, który został poddany weryfikacji przez Energetyczne Systemy Pomiarowe w Białymstoku. Użytkownik zakwestionował poprawność działania licznika po zainstalowaniu systemu fotowoltaicznego, wskazując na problemy z rejestracją energii na poszczególnych fazach. Otrzymany protokół z badania zawierał jedynie kody OBIS dla energii czynnej pobranej i oddanej, co wzbudziło wątpliwości co do pełności badania. Uczestnicy dyskusji wskazali na różnice w terminologii dotyczącej stref czasowych oraz na możliwość, że licznik nie sumuje energii wektorowo, co może prowadzić do nieprawidłowego naliczania kosztów. Podano również przepisy dotyczące sprawdzania układów pomiarowych oraz zasady dotyczące pokrywania kosztów badań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA