logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator 460VA 4x11,5V - wyzwalanie bezpieczników przy włączaniu do sieci

asdjudo 14 Paź 2005 16:40 1530 16
  • #1 1898376
    asdjudo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam transformator 460VA 4x11,5V podczas włączania go do sieci wywala mi korki.
    nie wiem czy to zwarcie w uzwojeniu pierwotnym czy może prądy udarowe czy jakie?? proszę o odpowiedź. jaki opór powinien mieć taki transformator po stronie pierdwotnej??
  • #2 1898416
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Może to być, że problem z prądami udarowymi przy takich mocach, zwłaszcza jeśli masz zastosowane w instalacji szybkie zabezpieczenie rzędu 10 do 16 A...
    W przypadku transformatora, zwłaszcza tej mocy, nie bardzo można mówić o oporze (rezystancji jak rozumiem) nawet po stronie pierwotnej, bo jest ona znikoma - rolę odgrywa tu prawie wyłącznie reaktancja indukcyjna uzwojenia...

I sprawdź uważnie czy dobrze oceniasz które uzwojenie jest pierwotne, i czy należycie oszacowałeś napięcie znamionowe tego uzwojenia... Podniesienie napięcia sieci do 230V też nie poprawia sytuacji :D
  • #3 1898457
    asdjudo
    Poziom 13  
    Bezpieczniki mam te automatyczne 16A nie wiem co mam robić jak to sprawdzić jak mierzę miernikiem ustawionym na przejście to piszcze czyli opór jest mniejszy niż 30 omów a to że sprawdzam uzwojenie pierwotne to jestem pewien bo są to dwa kabelki z plecionki cieńsze od pozostałych reszta to druty grube jak to inaczej sprawdzić czemu mi to wybija??

Dodano po 1 [minuty]:

gwarych mógłbyś mi podać swoje gg??

Dodano po 1 [minuty]:

lol2 już mam gg <ściana> :P ...szukajcie(patrzcie) a znajdziecie..
  • #4 1898529
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Prawdopodobnie jest to transformator toroidalny.Przy tej mocy moze wywalac bezpieczniki przy wlaczeniu.Poszukaj.Bylo o tym na elce.
    Musisz zastosowac albo uklad miekkiego startu do transformatorow toroidalnych,albo wstawic zarowke w szeref z uzw. pierwotnym.
  • #5 1898576
    asdjudo
    Poziom 13  
    idę z tą żarówką przetestowac jak zadziała to soft start zrobię
    Ps. to jest toroid
  • #6 1898629
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Możesz wstawić szeregowo w uzwojenie pierwotne termistor NTC np. 5R .Takie cuś jest stosowane w zasilaczach at,atx zeby zmniejszyć udar pradu przy ładowaniu się kondensatorów, podczas włączania.
  • #7 1898636
    gwarych
    Poziom 21  
    I tu możesz z grubsza stwierdzić czy nie masz zwarcia lub czy uzwojenie jest o.k. Jeśli wszystko jest jak trzeba, to jeśli żarówkę dasz o mocy około 75 - 100 W to powinna świecić wyraźnie ciemniej niż bez trafa. Jak z tą żarówką w pierwotnym zewrzesz uzwojenie wtórne to powinna zacząć świecić prawie normalnie ;)
  • #8 1898699
    asdjudo
    Poziom 13  
    Podpiąłem go do prostownika samochodowego 12V i prąd jaki leciał przez wtórne to niecałe 4A co o tym sądzicie?

Dodano po 1 [minuty]:

przez pierwotne leciało 4 A z prostownika a nie przez wtórne sorki
  • #9 1898765
    gwarych
    Poziom 21  
    Mistrzu złoty :D z prostownika zapodajesz napięcie wyprostowane co daje ci pad zmienny pulsujący a nie prąd przemienny to i tak, że Ci ten prostownik nie zszedł był niczym Zed w "Pulp fiction" ;)...

zapodaj szeregowo z pierwotnym żarówkę setkę i do sieci to zobaczysz co się dzieje - patrz wyżej ;)

o---------(x)------| Tr |----------o

220 V

o------------------| Tr |----------o
  • #10 1898776
    asdjudo
    Poziom 13  
    Wiem że to jest prąd wyprostowany Wrrrr
    ale chciałem sprawdzić jaki prąd przez niego leci przy danym napięciu
    przez żarówkę też już go miałem podpiętego
    w chwili włączanie do siwcie żarówka świeciła chwilę aż rdzeń się przmagnesował potem nie świeciła
    a gdy obciążyłem wtórne to świeciła
    Czy takie przetestowanie daje 100% pewniość na to że trafo jest ok??

Dodano po 2 [minuty]:

a prostownik nie padnie bo to robota mojego dziadka :P prąd maksymalny to 250A :P na rozruch tylko oczywiście fajna skrzyneczka :)

Dodano po 1 [minuty]:

aha jeszcze jedna ważna rzecz żarówka jaką podpiąłem to była 40W
  • Pomocny post
    #11 1898838
    gwarych
    Poziom 21  
    Dobrze już dobrze :D nie przejmuj się proszę (dewiacja zawodowa) - nauczyciele tak mają - pax i sorki ;)

No cóż można jeszcze sprawdzić induktorem, lub miernikiem izolacji, czy nie ma przebicia do rdzenia lub do wtórnego... ;) ale najprawdopodobniej jest o.k. skoro tak się zachowuje...
    - kolejnym krokiem będzie podłączenie przez żarówkę, do której równolegle zapodaj przełącznik - zwierający żarówkę już po uruchomieniu. Reszty łatwo się domyślisz ;)

Po uruchomieniu i zwarciu żarówki - powinien zacząć pracować nominalnie ;) ot i po kłopocie ;)

Dodano po 8 [minuty]:

P.S. Wiesz może jak komuś dać notkę pomógł coby 3 pkty dostał ekstra za dobrą robotę ??? Sam dostałem, ale nie wiem jak to można zrobić???
  • #12 1898867
    asdjudo
    Poziom 13  
    tam jest po lewej stronie na dole każdego postu przycisk, nawet dwa pomógł to kliknij i tam poszukaj :D
  • #13 1898906
    gwarych
    Poziom 21  
    ooo dzięki ;) za pomoc i za "klik" chyba tylko założyciel tematu może nagrodzić dobrą odpowiedź ;)
  • #14 1898919
    asdjudo
    Poziom 13  
    No chyba tak ale należało Ci się ...aha jeszcze jedno Wszystkiego najlepszego dziś Twój dzień :)
  • #15 1898955
    gwarych
    Poziom 21  
    Dziękuję - to miłe - a sam już prawie zapomniałem ;)
  • #16 1898974
    asdjudo
    Poziom 13  
    Noo tak nauczyciele zapominają , a biedni uczniowie o wszystkim muszą pamiętać nie FAIR :P:P:P
  • #17 1899050
    gwarych
    Poziom 21  
    asdjudo napisał:
    ...biedni uczniowie ... :P:P:P

Hie hie spora część moich uczniów, którzy już skończyli, a i niektórzy jeszcze się uczący, zarabia więcej niż ja :D aż wstyd się przyznać - zakręcona jest ta "budżetówka" jak baranie rogi ;) jak słoik dżemu ;) i jak bąk w tulipanie razem wzięte :D
    - no ale kończę tę dysputę, bo zaraz te posty polecą pod czujnym okiem moderatora...
    ... ale może uda się Go wprawić w dobry humor i przeniesie tę końcówkę do działu "na wesoło" :D:D:D S:!:C zamiast do kosza....

Podsumowanie tematu

✨ Transformator toroidalny o mocy 460VA i uzwojeniu 4x11,5V powoduje wyzwalanie bezpieczników automatycznych 16A przy włączaniu do sieci. Problem najprawdopodobniej wynika z prądów udarowych (prądów rozruchowych) charakterystycznych dla transformatorów toroidalnych o takiej mocy. Rezystancja uzwojenia pierwotnego jest bardzo niska i praktycznie nieistotna, dominuje reaktancja indukcyjna. Zaleca się sprawdzenie poprawności identyfikacji uzwojenia pierwotnego oraz napięcia znamionowego. Do ograniczenia prądów rozruchowych proponuje się zastosowanie miękkiego startu (soft start) lub wstawienie żarówki o mocy około 40-100W szeregowo z uzwojeniem pierwotnym, co pozwala na ograniczenie prądu rozruchowego i zapobiega wyzwalaniu bezpieczników. Alternatywnie można użyć termistora NTC o rezystancji około 5Ω, stosowanego w zasilaczach AT/ATX do ograniczania prądu rozruchowego. Testy z prostownikiem 12V wykazały prąd około 4A, jednak napięcie wyprostowane nie jest odpowiednie do pełnej oceny transformatora. Dodatkowo sugerowano pomiary izolacji i sprawdzenie czy nie ma przebicia do rdzenia lub uzwojenia wtórnego. Po uruchomieniu transformatora z żarówką szeregowo można ją zwierać przełącznikiem, co pozwala na normalną pracę transformatora bez wyzwalania zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA