witam
musisz podać wiele odpowiedzi.
Jeśli bedziesz chciał właściwego dobory plazmy czy LCD
powienieneś posługiwać się wg nastepującego schematu:
Ważne jest wiele rzeczy.
1.Jaki masz sygnał i z czego ?
2.Jakimi złączami chcesz podłączyc?
3.Co bedziesz chciał podłaczyć dziś i za rok ?
4. Jaka masz odległość od ekranu ?
5. Jak światło pada w mieszkaniu ?
6. Czy będziesz się przymierzał do HDTV?
7. Gdzie mieszkasz?
8. Czy sygnał DVB bierzesz pod uwagę czy nie?
9. Więcej ogladasz w dzień czy wieczorem?
10. Czy Kablówka czy głównie dvd ?
Dopiero wiele rzeczy sie wyjaśni
Bo jeśli okaże się ,że masz 2,5 metra od ekranu to plazma 42" bedzie za duża - więc siegniesz prawdopodobnie po LCD 32"
Tu Nr 1 - czeka na Ciebue Sharp GD1
Jeśli dasz 9500 staniesz sie posiadaczem plazmy Samsunga 42" S5H - o rozdzielczosci 1024 i złączem HDMI - a nadmiar kasy przeznacz na zakup DVD Samsunga z HDMI /przewód w komplecie/ . Jakość jest powalająca.
I tu starczy Ci 3 metry żeby się cieszyć z dużego ekranu.
Ale jeżeli Twój ekran mieści się na ścianie naprzeciwko okien -to sprawdź
LCD 40 R 51 Samsunga za 8999 lub 40 M 51 / lepszy czas reakcji/ za 9999 zł .
Ale przecież możesz zamówić pokaz do domu i sam sprawdź na własne oczy . W spokoju zamów te ekrany co do których masz wątpliwości,
sprawdzisz z własnego sygnału .
Niestety wszędzie potrzebny jest kompromis.
Najważniesza jest Twoja akceptacja - u Ciebie w domu.
Ale ........w dzień jest inaczej - w nocy inaczej............
Weź pod uwage też nowy przepis KRRiT w sprawie informacji na stałe wyswietlanych na ekranie.
Poproś w sklepie aby zademostrowali Ci sprzęt w nastepujacy sposób:
masz dwie mozliwości albo wpadnij do sklepu i postaw obok siebie odbydwa telewizory, każ sobie podłączyć :
HDTV - polataj po różnych częstotliwościach 1080, 720 , 576 , pal
poproś o zatrzymanie obrazu na tych LCD w różnych momentach - będziesz wiedział jakie możliwości na najbliższe lata ma Twój telewizor . Czy warto zabiegać o HDTV.
DVD - tu obojętnie jaka płyta . Poproś o demonstrację po HDMI - tej samej płyty
Pal z anteny zwykłej
Pal z satelity - po kablu i po komponencie a także po hdmi
Pal z obrazów kontrolnych
Każ sobie podłączyć - komputer abyś mógł ocenić czcionki i mozliwości współpracy ekranu i sposobu rozdzielczości
oraz płynność z gier komputerowych i slajdów
Przy czym zachowaj odległość właściwą - jak w swoim mieszkaniu
Poproś o pokaz tych ekranów wówczas gdy świeci na nie słońce - bo pewnie w domu też będziesz się z tym spotykał
We wszystkich ustawieniach poproś o regulację obróbki cyfrowej w JVC s 60 a w przypadku Pal 4:3 o demonstrację formatowaia obrazu.
Po takim pokazie wiesz wszystko decyzję podejmuj w spokoju. Jeśli masz jeszcze wątpliwości / przyjdź jeszcze raz na taki pokaz/ i potrzebujesz akceptacji rodziny. Poproś o pokaz w domu.
Przy okazji wypytaj o dane techniczne , czasy reakcji, czas pracy, opinie uzytkowników
W domu sprawdź czy Twoje wrażenia zgadzają się opiniami użytkowników . Sprawdź czy testy sa podobne do Twoich wrażeń .
www.hdtv,.com.pl/ testy
No i wygląd zewnętrzny - ale tu liczy się wyłącznie Twoja opinia.
locoloco - to moja opinia i mój nick - na www.audiostereo.pl
na ww.hi-fi.com.pl
kiki - to moje opinie na www.hdtv.com.pl - tu dostaniesz szeroką wypowiedź
Ale możemy gdybać . Najpierw odpowiedz na pytania.
pozdrawiam
Krzysztof
serdeczne dzięki za wyczerpującą informację muszę to teraz przetrawić z punktu widzenia laika w dziedzinie telewizji odpowiedzi na twoje pytania:
umieszczenie telewizora -na przeciw okien od strony zachodniej więc bardzo nasłonecznione. odległość od miejsca oglądania ok 3,5m mieszkam w bloku sygnał główny kablówka lub antena zbiorcza mam zamiar zakupić kino domowe więc system rozbudowanego dźwięku będzie chyba zbędny jak myśle a hdtv wysoka rozdzielczość ? z tego co mi wiadomo jak najbardziej mile widziana tylko w plazmach nie występują takie rozdzielczości jak w lcd.
jak myślisz po tych informacjach co mi najbardziej by pasowało oczywiście w grę wchodzi jak zwykle CENA mam na ten szpas przeznaczone 6.000
LCD CZY PLAZMA?
z co sądzisz o samsung PS 42S lub panasonic tx 32px30
witam
najlepszym wyjściem - z uwagi na sygnał i doległość - mieszcząc w wyznaczonej kwocie, będzie plazma Panasonica 37" Pa 50.
Ze wzglęgu na oświetlenie dobrze prezentować się będzie 37" LCD Sharpa P 50- za 7499 /przekracza budżet/
LCD który mieści się w Budżecie - to 32 LX 50 Panasonic , s32 A10 Sony , Philips 32 7320 , Sharp 32 p 50 .
Jeśli ciut dołożysz - wyjdzie JVC s 60, Sharp Ga 6.
Zamów ewentualnie pokaz do domu
infolinia gg 2868228
pozdrawiam
Witajcie
Tak sobie czytam odnośnie nowych technologi w telewizji i coś zauważyłem. Nie wzięliście pod uwagę jednego jeszcze rodzaju urządzeń, a mianowicie rzutnika. Wydaje mi się troche lepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o wielkość obrazu. Można sobie rzucić na ścianę. Wiem że wtedy ostrość jest mizerna, bo przecież ściana nie jest gładka. Lepiej rzucać na ekran. Podstawową wadą rzutnika jest żywotność lampy określana na np 3000 godzin. Ale niedługo nie pojawią rzutniki na diory LED. Wypowiedzcie się na ten temat. Dziękuję
✨ Dyskusja dotyczy wyboru telewizora plazmowego do 6500 zł, z uwzględnieniem parametrów i marek. Użytkownik poszukuje plazmy o przekątnej około 42 cali, z dobrymi parametrami do oglądania filmów (kino domowe). Zwrócono uwagę na obsługę HDTV jako ważną cechę przyszłościową. Poruszono kwestie wad i zalet plazm oraz LCD, wskazując na wyższe zużycie energii i ryzyko trwałych śladów na plazmach, ale także ich lepszą jakość obrazu w niektórych aspektach. Podkreślono znaczenie dopasowania telewizora do warunków oglądania, takich jak odległość (ok. 3,5 m), nasłonecznienie pomieszczenia (okno od zachodu) oraz źródło sygnału (kablówka, antena zbiorcza). Wskazano, że przy takim budżecie i warunkach najlepszym wyborem może być plazma Panasonic 37" PA50, a alternatywnie LCD Panasonic 32" LX50, Sony 32" A10, Philips 32" 7320 lub Sharp 32" P50. Wspomniano też droższe modele, jak Samsung 42" PS42S lub Panasonic TX-32PX30, oraz plazmę Samsunga 42" S5H z HDMI, jednak przekraczające budżet. Poruszono także temat rzutników jako alternatywy dla dużego obrazu, choć z ograniczeniami dotyczącymi ostrości i żywotności lampy. Podsumowując, wybór powinien uwzględniać rozmiar ekranu, rodzaj sygnału, oświetlenie, złącza oraz planowane zastosowania, a także budżet i preferencje dotyczące technologii wyświetlania. Wygenerowane przez model językowy.