logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Połączenie kablem optycznym - Połączenie kablem optycznym

kowalczuk2000 28 Lis 2020 17:37 3627 21
REKLAMA
  • #1 19075310
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Przejrzałem podobne tematy ale nie pomogły mi. Posiadam Zestaw 2.1 Yamaha Piano Craft MCR-840 oraz Telewizor Samsung 65TU7172. Po połączeniu kablem optycznym nie mam dźwięku. Wyłączyłem wyjście sygnału HDMI w wieży ale to nic nie dalo( nie wiem czy dobrze zrobiłem) W TV mam zajęte dwa porty HDMI i jest tylko opcja optyczna. Nie wiem może powiniennem zmienić jakieś opcje w TV( nie mówię o wybraniu głośników zewnętrznych i wyjścia optycznego) Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 19075333
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Musisz ustawić w TV że jedynym wyjściem Audio jest optyczne wyjście .
    Wtedy co nie podłączysz do TV czy to HDMI czy telewizja cyfrowa ,telewizor będzie puszczał sygnał audio tylko na wyjsciu optycznym.

Ja mam tak ustawione w Panasonicu i działa
  • #3 19075340
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Czy Tobie chodzi o opcje -> Dźwięk-> Gniazdo Optyczne. Bo jeśli tak to zrobiłem w ten sposób i nie mam nadal dźwięku.
  • #4 19075347
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Jeszcze raz jak masz połączoną tą Yamahe ?

Bo ja wszystkie sygnały wpuszczam do TV czyli wszystkie HDMI a z niego wypuszczam tylko Audio na zewnętrzny amplituner po optycznym wyjsciu z TV .

To musi działać kiedy w Yamaha wybierzesz wejście optyczne .
  • #5 19075352
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Od Yamahy idzie kabel HDMI do Tv i Kabel Optyczny i tyle

Dodano po 2 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    Jeszcze raz jak masz połączoną tą Yamahe ?

Bo ja wszystkie sygnały wpuszczam do TV czyli wszystkie HDMI a z niego wypuszczam tylko Audio na zewnętrzny amplituner po optycznym wyjsciu z TV .

To musi działać kiedy w Yamaha wybierzesz wejście optyczne .

Mam instrukcje po polsku do Yamahy ale nie mogę znaleźć czy jest coś takiego jak aktywowanie tego gniazda optycznego. Wcześniej jak miałem inny TV to miałem KABEL Jeck do gniazda słuchawkowego a teraz nie mam takiej opcji. No i wyłączyłem sygnał HDMI w Yamaha a wcześniej był włączony ( nie wiem czy zrobiłem dobrze )
  • REKLAMA
  • #7 19075363
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Hmmm..🤔
    To jak mam zrobić żeby dźwięk w Yamaha
  • REKLAMA
  • #9 19075392
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Samsung ma tylko Optyczne:/....;
  • #11 19075415
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    A jakimś kablem HDMI który przesyła dźwięk i obraz tylko nie wiem jak ta Yamaha się zachowa bo ona ma już z 10 lat
  • #13 19075431
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    A jakiś konwerter?
  • REKLAMA
  • #15 19075455
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Jeszcze wpadłem na pomysł. Jakbym połączył HDMI ARC z TV do Yamaha.
  • #17 19075460
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    A kabel w którym będą 2 x jack do AUX a z drugiej HDMI ARC ?
  • Pomocny post
    #19 19075466
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Myślę, że jest ratunek dla Twojego sprzętu, abyś uzyskał to, czego oczekujesz. Potrzebujesz trzy rzeczy i powinno wtedy zadziałać. Ale, po kolei. Wpierw należy zaopatrzyć się w przewód optyczny, który podłączasz do TV. Przykładowy wygląd takiego przewodu masz poniżej:
    Połączenie kablem optycznym - Połączenie kablem optycznym
    Drugi koniec tego przewodu, należy podłączyć pod konwerter cyfrowo-analogowy:
    Połączenie kablem optycznym - Połączenie kablem optycznym .
    Po podłączeniu do konwertera przewodu 2X chincz:
    Połączenie kablem optycznym - Połączenie kablem optycznym ,
    można podłączyć ten przewód pod wejscia AUX w Yamaha i wtedy zasilić konwerter z zasilacza dołączonego do niego. Tak połączony układ powinien zadziałać.

Jest jeszcze możliwość, aby wykorzystać gniazdo słuchawkowe w TV. Wtedy pod wejście AUX w YAMAHA podpinamy przewód:
    Połączenie kablem optycznym - Połączenie kablem optycznym
    a drugi koniec do gniazda słuchawkowego w TV. Oczywiście proszę pamiętać, że włożenie wtyku w gniazdo słuchawkowe, powoduje wyłączenie głośników w TV. Pozdrawiam.
  • #20 19075517
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Super. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc mam nadzieje ze się uda :)
  • #22 19111928
    kowalczuk2000
    Poziom 5  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Wszystko działa jak należy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem zestawu audio Yamaha Piano Craft MCR-840 z telewizorem Samsung 65TU7172 za pomocą kabla optycznego, ponieważ nie słychać dźwięku. W odpowiedziach zasugerowano, aby w telewizorze ustawić optyczne wyjście audio jako jedyne źródło dźwięku oraz upewnić się, że Yamaha jest ustawiona na wejście optyczne. Wskazano również na możliwość użycia konwertera cyfrowo-analogowego, aby połączyć sygnał optyczny z wejściem AUX w Yamahie. Użytkownik ostatecznie znalazł rozwiązanie i potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA