logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie rx580, możliwa naprawa?

lolaszek 28 Lis 2020 20:17 1992 13
REKLAMA
  • #1 19075728
    lolaszek
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Mam problem ze swoją kartą graficzną -

Posiadam XFX rx580 8gb na plycie TUFb450 , kosci ramu hynix .

Komputer mam juz dwa lata wiec gwarancja odpada , zakupiony zestaw za 500funtow , przyslalem go do Polski i ku mojemu zdziwieniu po podlaczeniu posiadalem podluzne liniowe artefakty , po kilku uruchomieniach artefakty znikly i pojawialy sie przy uruchomieniu komputera lecz za ktorymś razem znikały - nie wiem co jest z tą kartą wyglada na uszkodzona lecz potrafila dzialac po 12 godzin w grach bez problemu zeby znowu dreczyc mnie 20 minut nastepnego dnia aby ja wlaczyc ,odpuscilem temat na 2 tygodnie i wpialem inna karte zastepcza , wczoraj sprawdzalem rx580 ponowniei odpalila bez artefaktow, obecnie przed wgraniem sterownikow dzialala chwilke ale jak tylko zainstalowalem stery to od razu przy wlaczeniu rusta artefakty + power off . Wpiąlem stara saphhire 6850 i dziala - kupie paste i wymienie ale jak rozkrecalem obudowe to bylo czysto i schludnie . Ostatecznie slyszalem o bakingu kart ale wierze ze jest jakas na nia nadzieja skoro nie padla calkiem , mysle ze skoro moge na niej wejsc do biosu to moze bym ja podkrecil w dol jakos ale to dopiero jak wymienie paste . Jest black Friday i cyber monday poluje na karte - ten model to ksozt 1000zl wiec chyba sie wstrzymam - wolalbym raczej cos w stylu do 1700 zl w promocji .

Dziekuje
  • REKLAMA
  • #3 19075765
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    lolaszek napisał:
    mysle ze skoro moge na niej wejsc do biosu to moze bym ja podkrecil w dol jakos ale to dopiero jak wymienie paste

Nie. Jest uszkodzona. BIOS działa bez sterowników.

lolaszek napisał:
    ten model to ksozt 1000zl

A jest warty jakieś 650.

Karta ma 36 miesięcy gwarancji. Jeśli kupiłeś gotowca, to masz problem.

Naprawiać się nie opłaca.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #4 19076345
    lolaszek
    Poziom 4  
    Chodzilo mi o downgrade karty w windows nie o BIOS sorry, w takim razie co polecacie za kartę ? myśle nad 5700xt red ale wtedy musiałbym wymienic zasilacz , mam 500w 80bronze .
  • REKLAMA
  • #5 19076471
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Komputer został uszkodzony w trakcie transportu, karta graficzna była poddana wstrząsom co przyczyniło się do naruszenia lutów procesora graficznego.
  • #7 19077411
    lolaszek
    Poziom 4  
    Witam, całkiem możliwe że karta została uszkodzona podczas transportu , wszystko inne chyba działa bo na innej grafice nie mam zadnego problemu - kupilem kompa w 2019 luty wiec jutro sie dowiem jak z gwarancja w UK i najwyzej ja odesle , obecnie szukam 5700xt w dobrej cenie ale chyba sobie wezme na raty 0% . Czy sama karta wystarczy w formie rozbudowy ? Jesli karta nie bedzie uznana na gwarancji lub cokolwiek to piekarnik.

AMD Ryzen 5 2600 Six-Core Processor 3.9
    16gb ram hynix
    tuf b450 +
    samsung evo 860pro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19077713
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6818
    Zazwyczaj na tej karcie padał "najsłabszy element"
    - stabilizator liniowy z serii 1117-ADJ czyli z 12V > na 5V

Identyczny objaw na XFX RX 480 8Gb
  • #10 19077777
    lolaszek
    Poziom 4  
    ITSpec. napisał:
    Zasilacz to...?

Jakis coolermaster 500W 80+

Lisku jaki jest koszt naprawy ? W poniedzialek pewnie mi odpisza czy mam jeszcze gwarancje ja natomiast zawsze jak upgraduje kompa to sie konczy na nowym wiec chce po prostu jeszcze na nim podzialac przy jakims fajnym upgrade ktory moglbym wykorzystac pozniej

Dodano po 7 [godziny] 23 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/asus-radeon-rx-5700...xrcns1st6msDR3UVyGr_tLg3ftQGAN2YaAvudEALw_wcB

Tutaj jest z ratami 0% trochę drogo ale jesli nie ma nic lepszego w cenie to moze wezme , co sadzicie ? w ogole nie ma w ofercie 6800xt niogdzie ale to juz bylby overkill

Znalazlem ten model o wiele taniej innego producenta , z trego co czytalem to z 5700xt najlepszy jest asus (taktowanie) ale jak sprawdzalem testy to praktycznie nie ma różnicy a cena niższa , sam nie wiem ktory model wybrac i jedne testy mowia ze 5600xt jest tylko troche slabszy od 5700xt inne ze go przewyzsza znacznie , co wybrac - nie wiadomo :D
  • #12 19079726
    lolaszek
    Poziom 4  
    ITSpec. napisał:
    To nie jest 5700XT tylko 5700.
    5700XT jest sporo mocniejszy od 5600XT i trochę mocniejszy od 5700.
    Za 5700XT nie dałbym więcej niż 1900 zł.

Ceny tego modelu różnią sie do 1000 zł w zależnosci od producenta. Ktorys model polecasz ? Wiadomo ze karty sa obecnie drogie i mimo cybermonday nie ma nic korzystnego...
  • #14 19079952
    lolaszek
    Poziom 4  
    ITSpec. napisał:
    Zależy jakie są. Tak naprawdę większość jest ok, a po lekkim undervoltingu będzie ok.

Dodano po 50 [sekundy]:

https://m.ceneo.pl/86018881

niedostepne w wiekszosci sklepow - jedynie te mocniejsze modele i chyba sie zdecyduje niebawem - i tak pewnie ta karta zjada rx580 8gb o 40% wiec bede zadowolony .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kartą graficzną XFX RX580 8GB, która po transporcie do Polski zaczęła wykazywać artefakty graficzne. Po kilku uruchomieniach artefakty znikają, ale pojawiają się ponownie po zainstalowaniu sterowników. Użytkownik rozważa naprawę, ale wiele odpowiedzi sugeruje, że karta jest uszkodzona, prawdopodobnie z powodu wstrząsów podczas transportu, co mogło naruszyć luty GPU. Wskazano na możliwość naprawy, ale nieopłacalność tego rozwiązania. Użytkownik rozważa zakup nowej karty, takiej jak RX 5700 XT, ale musi również wymienić zasilacz. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące kosztów naprawy oraz dostępności nowych modeli kart graficznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA