logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Expedition RX 570 rgb - Brak obrazu po przegrzaniu karty

iksdelelel 20 Lut 2019 12:13 2526 8
REKLAMA
  • #1 17791529
    iksdelelel
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam. Ostatnio grając w wota niespodziewanie zabrakło obrazu na monitorze. Komputer działał dalej bo słychać było dźwięki. Zresetowałem komputer i przykładając rękę do karty po prostu parzyła. Szybko ją wyjąłem i ostudziłem, lecz dalej obrazu nie daje. Po rozkręceniu chłodzenia i wpięciu grafiki pod komputer rdzeń się nie grzał, wentylatory na boku normalnie chodziły, diody sygnalizowały że jest zasilanie. Pytając znajomych powiedzieli mi że na 90% to sekcja zasilania padła. W moich okolicach żaden serwis nie podejmuje się napraw kart graficznych :/ Przychodzę po pomoc w odnalezieniu schematu połączeń sekcji zasilania aby móc zdiagnozować jakie konkretnie kondensatory/tranzystory uległy uszkodzeniu. Mam potrzebny sprzęt aby ewentualnie je wymienić. Może być schemat z jakiejkolwiek strony albo dobrze jakby był jakiś poradnik lub filmik z yt.
  • REKLAMA
  • #2 17791544
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Sprawdziłeś kartę w innym komputerze?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17791552
    iksdelelel
    Poziom 6  
    Tak, ona jest problemem. Na innych kartach obraz wszędzie jest-
  • #4 17792378
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6820
    Tam na tych kartach Asus (MSI ma inaczej rozłozone elementy na płytce refer.) czyli
    Radeon RX 580, Radeon RX 570, Radeon RX 560 i Radeon RX 550... to proste przeróbki kart RX400
    -Radeon RX 580/570 z grafiką Polaris 20 czyli zamiana Radeon RX 480/470 z Polaris10
    - podkręcono co nieco i dodano kilka technologii: Radeon Chill, FreeSync 2.

Zasilanie 6+2 fazy + dodatkowe zasilanie 8-pin
    Asus Expedition RX 570 rgb - Brak obrazu po przegrzaniu karty Asus Expedition RX 570 rgb - Brak obrazu po przegrzaniu karty

Zacznij od pomiarów +12V na 8-pin i czy podawane jest ono dalej na płytkę (Digi+)
    Potem czy masz nap. na fazach zasilania chipa grafiki (owe 6) i RAM (2)

pomocne
    - poczytać o rozwiązaniach zasilania na Radeon RX 480/470
    - pomocne np. Link

To zastanowia
    Cytat:
    komputer rdzeń się nie grzał,

p.s
    Poniżej wer.MSI RX570

Tak wygląda płyta RX480
    - kontrolery IR3567b Link , zobacz czy jest Vcc
    - i drivery polowych 8510 + polowe 4C029
    * APW8722 Link
  • REKLAMA
  • #5 17796517
    iksdelelel
    Poziom 6  
    Jest na forum ktoś to pomógłby wykryć wadliwą część na karcie?
  • REKLAMA
  • #6 17796588
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Jak to sobie wyobrażasz - ma to zrobić telepatycznie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17796597
    szymon.szyp
    Poziom 9  
    Przegrzałeś grafe, trzeba zrobić reflow ew znaleźć serwis który wymieniac kulki bga ale to cieżko bd znaleźć, a reflow pomoże może na tydzień może na 3 miechy a czasem nastepnego dnia pada wiec przygotuj sie na zakup nowej
  • #8 17796607
    iksdelelel
    Poziom 6  
    Nie, chodzi bardziej o to aby stwierdzić które elementy oraz jak sprawdzić czy dobre/zepsute, mieszczą się w granicy lub nie.
    szymon.szyp odrazu reflow po przegrzaniu? Podejrzenie pada na sekcje zasilania (jak narazie)
  • #9 17796616
    szymon.szyp
    Poziom 9  
    No rozumiem, ale to nie może być sekcja zasilania skoro z tego co pisałeś, "Komputer działał dalej bo słychać było dźwięki" czyli rozwarstwiła sie któraś z kulek BGA z powodu przegrzania i brak połączenia, dla testów możesz rozebrać grafie podłączyć i równomiernie przycisnąć chip zobaczysz czy będzie obraz :),

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Asus Expedition RX 570, która przestała wyświetlać obraz po przegrzaniu. Po wyjęciu karty i ostudzeniu, nadal nie działa, mimo że wentylatory i diody sygnalizują zasilanie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie sekcji zasilania i prosi o schemat połączeń, aby zdiagnozować uszkodzone elementy. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do diagnozy, w tym pomiary napięcia oraz sprawdzenie kul BGA. Wskazano również na możliwość reflow, ale z zastrzeżeniem, że może to być tylko tymczasowe rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA