logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedziałający wentylator łazienkowy Cata GT 100 - pytania o prawidłowe podłączenie

Pharrell 29 Lis 2020 09:56 1998 20
REKLAMA
  • #1 19076497
    Pharrell
    Poziom 4  
    Witam,

Wentylator nie działa, nie załącza się, czy jest prawidłowo podłączony. W czym tkwi problem?
    Załączniki:
    • Niedziałający wentylator łazienkowy Cata GT 100 - pytania o prawidłowe podłączenie IMG_20201129_095319.jpg (669.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19076552
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2874
    Pharrell napisał:
    Witam,

Wentylator nie działa, nie załącza się, czy jest prawidłowo podłączony. W czym tkwi problem?

Szklana kula się zepsuła. Niestety nikt nie wie jaką funkcje pełnią poszczególne przewody u ciebie.
    Instrukcji nie było w zestawie?
  • #3 19078300
    Pharrell
    Poziom 4  
    Właśnie niestety nie mam. Dodam, że w każdym kablu jest napięcie czy to prawidłowe, czy inaczej podłączyć?
  • REKLAMA
  • #4 19078317
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Pharrell napisał:
    Dodam, że w każdym kablu jest napięcie

Czym i jak to sprawdzasz?

W tego typu konstrukcjach zazwyczaj L - oznacza zasilanie na stałe np. dla układu czasowego bądź mierzącego wigoć, N - przewód neutalny, SL - sygnał załączenia wentylatora np. z łącznika oświetlenia. Czy tak to działało do tej pory?
  • #5 19078376
    Pharrell
    Poziom 4  
    Szczerze mówiąc nie działa od początku po montażu przez majstra od wykonczeniówki. Twierdzil, że podpiął kabel pod włącznik światła i stwierdził, że zepsuty. Raczej więcej niż 2 kable go przerosły i zastanawiam się czemu nie chce się załączyć. Wentylator ma jedynie timer.

Dodano po 4 [minuty]:

Napięcie sprawdzałem kontrolką.
  • REKLAMA
  • #6 19078396
    adwlodar
    Poziom 28  
    Pharrell napisał:
    Szczerze mówiąc nie działa od początku po montażu przez majstra od wykonczeniówki.

Niestety obawiam się, że bez sprawdzenia instalacji się nie obejdzie. Przez kogoś z wiedzą elektryczną.

Na prawdę nie ma żadnej naklejki modelu, producenta, logo gdzieś w plastyku wyrzeźbione...?

Dodano po 2 [minuty]:

Ostatnią próbą może być zdjęcie łącznika światła, który powinien załączać wentylator i zrobienie zdjęcia połączeniom w puszce. Oczywiście zachowując szczególną ostrożność, a najlpiej wtedy wyłączyć obwód spod zasilania.
  • #7 19078423
    Pharrell
    Poziom 4  
    To model Cata GT 100
    Niedziałający wentylator łazienkowy Cata GT 100 - pytania o prawidłowe podłączenie
  • REKLAMA
  • #8 19078426
    adwlodar
    Poziom 28  
    Oł okej, umnkęło mi jakoś :D

Jeśli możesz, to zrób zdjęcie połączeń pod łącznikiem oświetlenia, który ma sterować wentylatorem.
  • #9 19078427
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Pharrell napisał:
    Szczerze mówiąc nie działa od początku po montażu przez majstra od wykonczeniówki.

A to nie wiedziałeś, że jak coś (ktoś) jest od wszystkiego, to jest od niczego? Śpiewa, tańczy, recytuje, daje doopy i gotuje... Chcieliśta majstra od wszystkiego no to mata coście chcieli!
    Całe strony podobnych żalów tutaj są. Ale takie jest życie. C'est la vie...
    A teraz trza wezwać zwyczajnego elektryka z miernikami, żeby to doprowadził do ładu.
  • #10 19078466
    Pharrell
    Poziom 4  
    Niedziałający wentylator łazienkowy Cata GT 100 - pytania o prawidłowe podłączenie Niedziałający wentylator łazienkowy Cata GT 100 - pytania o prawidłowe podłączenie
    Wentylator miał być połączony z światłem.
  • #11 19078481
    adwlodar
    Poziom 28  
    No ale przecież na tym zdjęciu nic nie widać prawie.
    Widać dwa, raczej stare przewody instalacji, więc albo łączenia są gdzieś indziej w puszce np. pod sufitem lub ukryte w suficie podwieszanym. Lub głebiej w puszcze, ale jak pisałem, nic tu nie widać.

Czy po wyłączeniu oświetlenia, napięcie na przewodach w wentylatorze nadal występuje?

Dodano po 1 [minuty]:

Tak czy siak, Autorze, obawiam się, że zdalnie nie jesteśmy w stanie pomóc. Czeka Cię wizyta elektryka.
  • #12 19078489
    Pharrell
    Poziom 4  
    Nadal jest napięcie nawet bez światła. Czy da się to jakoś uruchomić?

Dodano po 59 [sekundy]:

Podłączenie jest pewnie gdzieś w podwieszanym suficie.
  • #13 19078494
    adwlodar
    Poziom 28  
    Pisałem już, że raczej nie. Należałoby ściągnąć oczka halogenowe i sprawdzić czy łączeń nie ma tam, czy nie ma pod sufiem podwieszanym puszek, bo instalacja może być wykonywana w metodzie puszek rozdzielczych, w skrócie:

adwlodar napisał:
    Tak czy siak, Autorze, obawiam się, że zdalnie nie jesteśmy w stanie pomóc. Czeka Cię wizyta elektryka.

Co na to wykonawca "instalacji"?
  • #14 19078499
    Pharrell
    Poziom 4  
    Niestety nie mam z nim kontaktu, rozeszliśmy się w niemiłej atmosferze. :) Ale czy jeśli jest napięcie w kablach czy mógłbym sprawdzić czy chociaż wentylator da "znak życia"?
  • #15 19078623
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2874
    Pharrell napisał:
    Właśnie niestety nie mam. Dodam, że w każdym kablu jest napięcie czy to prawidłowe, czy inaczej podłączyć?

Tu jest problem. Pewnie N jest rozłączany.

Poza tym nie chce mi się szukać ale nie wierzę, że w internecie nie ma instrukcji do tego wentylatora. Internet jest kopalnią nawet jeśli by nie było to mail do producenta i on przesyła.
    Masz nauczkę, że majstry od wszystkiego są do niczego. Elektryka to całkiem spora dziedzina. Chcesz coś z elektryki wolasz elektryka, z hydrauliki to wolasz, hydraulika. Złote rączki były dobre jak technika była prostsza. Ten majster by pewnie wyłożyłby się na RCD i by wmawiał ludziom że jest niepotrzebny bo kiedyś nie było i było dobrze.
  • #16 19078633
    Pharrell
    Poziom 4  
    "Dla modeli wyposażonych w funkcję TIMER lub HYGRO przewód zasilania stałego L oraz przewód
    dodatkowego obwodu (np. załączenia za pomocą oświetlenia) SL muszą być prowadzone ze wspólnej
    fazy zasilającej."
  • #17 19078641
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1548
    Pharrell napisał:
    Nadal jest napięcie nawet bez światła. Czy da się to jakoś uruchomić?

I dobrze pomiędzy L i N ma być cały czas napięcie a SL ma się pojawić podczas gdy świeci światło. Inna sprawa czy masz ustawiony Timer .
  • #18 19078645
    Pharrell
    Poziom 4  
    Czyli jest jakieś rozwiązanie mojego problemu? Czy mógłbym dostać jakąś wskazówkę dla zupełnego laika?
  • #19 19078685
    retrofood
    Pharrell napisał:
    Czyli jest jakieś rozwiązanie mojego problemu? Czy mógłbym dostać jakąś wskazówkę dla zupełnego laika?

Wskazówką dla laika jest to, aby zlecał rozwiązanie problemów fachowcom. Gdyby można było zrobić to tak jak Ci się marzy, czyli zaocznie, to dentyści plombowali by zęby wskazówkami. Niestety, trzeba mieć sprzęt i wiedzę, aby na miejscu sprawdzić Twoją instalację oraz ten wentylator i wtedy da się postawić diagnozę. Bo szklana kula za pomocą której można było wróżyć, własnie się zepsuła.
  • #20 19078734
    Pharrell
    Poziom 4  
    Retrofood myślę, że takie rady były mi znane już przed napisaniem całego wątku. Propagatorze pełnej profesjonalizacji. Trzymaj się byku. ;)
  • #21 19078788
    retrofood
    Pharrell napisał:
    Retrofood myślę, że takie rady były mi znane już przed napisaniem całego wątku. Propagatorze pełnej profesjonalizacji. Trzymaj się byku. ;)

Więc czego oczekiwałeś, że nagle spłynie na Ciebie wszelka wiedza elektryczna? Ciekawe, że z panienkami to ludzie ciągle szukają bardzo bliskiego kontaktu, a elektryczny serwis woleliby tylko na odległość. Noż kurna, nie da się tak, uwierz!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wentylatorem łazienkowym Cata GT 100, który nie działa po montażu. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące prawidłowego podłączenia przewodów, w tym zasilania (L), przewodu neutralnego (N) oraz sygnału załączenia (SL). Użytkownik nie ma instrukcji obsługi, a napięcie w kablach jest obecne, co sugeruje, że problem może leżeć w instalacji elektrycznej. Uczestnicy dyskusji zalecają skontaktowanie się z elektrykiem, aby sprawdzić połączenia oraz ewentualne ukryte puszki w instalacji. Wskazówki dotyczące podłączenia wentylatora z funkcją timer są również omawiane, jednak podkreślono, że samodzielne naprawy mogą być niebezpieczne bez odpowiedniej wiedzy.
REKLAMA