logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać kodowane programy satelitarne? Sprzęt i konfiguracja na dwa TV

marekmarecki 14 Paź 2005 21:27 17917 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak odbierać kodowane programy satelitarne i jak rozdzielić sygnał na dwa telewizory?

Do dwóch różnych programów na dwóch telewizorach potrzebujesz dwóch tunerów, podwójnego konwertera i dwóch kabli; jednym tunerem da się zasilić dwa TV tylko wtedy, gdy oba mają oglądać ten sam kanał [#1903652] Z jednego talerza można też odbierać Hotbirda i Astrę, stosując 2 konwertery i przełącznik DiSEqC [#1904193] Jako tunery z większymi możliwościami polecano modele na Linuksie: dbox2 Nokia oraz Dreambox 5620s, 7000s i 7020; z tańszych Ferguson od 6018 w górę, najlepiej z czytnikiem kart [#1902143][#1904725] W przypadku kodowanych kanałów Polsatu po przejściu na Nagravision 2 emulacja została uznana za niemożliwą, więc pozostaje abonament albo sharing [#1904815] Do sharingu potrzebne jest stałe łącze, a w wątku padło też, że można użyć tunera z global sharingiem, np. VisionNet 8000S [#1920917][#1920800]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1899203
    marekmarecki
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam pare pytań, może banalnych lecz jestem mało zorientowany w tej dziedzinie. Z góry proszę o wyrozumiałość i cierpliwość :]
    Słyszałem, że można odbierać kodowane programy posiadając odpowiedni sprzęt ?! Ja mam jakiś talerz i stary konwenter i nic więcej. Co musiałbym dokupić? Chyba taki podwójny konwenter (żeby ściągał 2 satelity od razu), jakiś tuner dobry i co jeszcze ? Dodatkowo chciałbym te programy rozgałęzić na dwa TV. Czy jest taka możliwość ?
    Przydałyby się jakieś programy w domu oprócz 1-ki, 2-ki i Polsatu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1899249
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    a wiec jeżeli chcesz odbierać dwa sygnały to musisz kupic specjalny konwerter albo kolejny konwerter i tak sie bawić z nimi bo trzeba je ustawić a co do odbierania tych kanałów to jak narazie możesz zapomnieś oprócz polsatu bo jak narazie jest jeszcze nie zablokowany bo ostatnio poblokowali wszystko jakiś nowy system czy jakoś tak tak wiec trzeba poczekać aż hekarzy riozkoduja ale to troche potrwa :)
  • #3 1899283
    marekmarecki
    Poziom 11  
    Hmm no to mnie zmartwiłeś myślałem, że jakoś da się to shakować:cry: Czyli o syfrze i Vizi mogę zapomnieć :?: Ale gdybym sobie kupił jakiś sprzęt dobry to mogę mieć Pulsat i jak by się pojawił jakiś soft (czy coś takiego) to mogę mieć i tamte :?:
  • REKLAMA
  • #5 1902040
    marekmarecki
    Poziom 11  
    A jakie są dobre lub b. dobre tunery o dużych możliwościach i jaka jest mniej więcej ich cena :?: Przypomnę tylko, że cały czas szukam czegoś co potem ewentualnie mogłoby pomóc w rozdzieleniu sygnału na 2 TV (jak wogóle tuner ma coś w tym temacie do powiedzenia).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1902143
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Dobe tunery to tunery na bazie LINUXA - czyli d-box2 (ok 400-600zł), dreamboxy 5620s (ok 700-800zł) 7000s i 7020 (ok 1500 wzwyż)
  • #7 1902183
    marekmarecki
    Poziom 11  
    A tak na "chłopski rozum" to czym one się różnią :?:
  • #8 1902760
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Tym, że mają swój system operacyjny to taki malutki komputer :)
  • #9 1903652
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Dwa telewizory możesz wysterować każdym tunerem (prawie) tylko na obu MUSISZ oglądać ten sam program! Jeśli chcesz niezależnie oglądać różne programy to trzeba dwa tunery, podwójny konwerter, dwa kable i ew. przełączniki (jeśli z dwóch satelit).
  • #10 1903890
    frodo
    Poziom 10  
    A czy z tunerem Pioneer 3016 da się coś zrobić?
  • #11 1904122
    marekmarecki
    Poziom 11  
    Czyli nie ma jakiegoś rozdzielacza sygnałów na dwa TV z jednego tunera (różne programy) :?: A np. kablówka nie działa na podobnej zasadzie :?: Tam chyba nie mają oddzielnego tunera dla każdego użytkownika :!: :?:

Czy jest możliwość ściągania sygnału z dwóch satelit (Hotbird i Astra) z jednego talerza :?:

Jaki byscie mi polecili tuner (cenowo w granicach rozsadku) z duzymi mozliwosciami :?:
  • #12 1904193
    nadir11
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Czy jest możliwość ściągania sygnału z dwóch satelit (Hotbird i Astra) z jednego talerza

tak, np. 2 konwertery + diseqc
    Cytat:
    Jaki byscie mi polecili tuner (cenowo w granicach rozsadku) z duzymi mozliwosciami

dbox2 nokia
  • #13 1904425
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Wczoraj dorwałem taką Nokie 2xIntel AVIA 600 z multicamem, z radiatorami a nawet z wentylatorem za 380zł :P W pełni sprawna, żadna przeróbka :P

Także jak się poszuka to się znajdzie rodzynka ;)
  • #14 1904534
    marekmarecki
    Poziom 11  
    Słyszałem, że dobre są tunery FERGUSON-a. Co o nich sądzicie :?:

Cytat:
    Czy jest możliwość ściągania sygnału z dwóch satelit (Hotbird i Astra) z jednego talerza

tak, np. 2 konwertery + diseqc
    Co to takiego te DISEQC, i czy jet to drogie :?:
  • #15 1904725
    nadir11
    Poziom 21  
    Cytat:
    Słyszałem, że dobre są tunery FERGUSON-a. Co o nich sądzicie

jeżeli ferguson to od modelu 6018 w górę (tak żebyś miał przynajmniej czytnik kart)
    Cytat:
    Co to takiego te DISEQC, i czy jet to drogie

zobacz TUTAJ
  • #16 1904815
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Emulacja polsatu w celach edukacyjnych jeszce kilkanaście dni temu była możliwa teraz po wprowadzeniu nowego systemu kodowania Nagravision 2 już jest niemożliwa. Jedynym wyjście jest sharing.
  • REKLAMA
  • #17 1916303
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Sharing Polsatu?? Pierwsze słyszę... Chyba że mówisz o sha na Cyfrze +
  • #18 1916323
    wirustc
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Jest jeszcze polsat sport, eurosport , eurosport2 (po polsku)
  • #19 1916631
    joger.js
    Poziom 23  
    ale to już resztki
  • #20 1917854
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    halif napisał:
    Sharing Polsatu?? Pierwsze słyszę...

Na dzień dzisiajszy jest to o dziwo możliwe, ale... tylko i wyłącznie na tunerach TRIPLE DRAGON. Jest to jedyny tuner na którym chodzi karta polsyfu :!:
  • #21 1917930
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    marekmarecki ale zastanow sie, zauwaz taka kwestie :
    - twoj czas na poszukiwanie... chwytow trickow etc.
    - kupiony sprzet
    i pare innych rzeczy, a moze sie okazac ze poogladasz 2 m-ce i ten sprzet po tym czasie juz nie bedzie dawal ci mozliwosci ogladania tych problemow...
    lub dalsze siedzenie nad... wczytywanie sie, dowiadywanie etc.
    czy to jest warte tego ogladania, nie taniej jest poprostu wziasc jakis abonamet czegos, jak juz chcesz cos ogladac ?
    tak mi sie wydaje

pozdrawiam
  • #22 1918183
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    -MŁYNEK- napisał:
    Na dzień dzisiajszy jest to o dziwo możliwe, ale... tylko i wyłącznie na tunerach TRIPLE DRAGON. Jest to jedyny tuner na którym chodzi karta polsyfu :!:

Nie chce robić off-topa, poczytam sobie sam o tym więcej, ale powiedz mi, czy możliwy jest sharing tylko między Dragonami? Czy daje się to puścić w świat zgodnie z jakimiś standardami programów (np. zgodne z systemem serwera TCPGUI, albo coś). Tak swoją drogą to wiem, że na Dragonach można sharingować D+, ale nie słyszałem o P2C. Jesteś tego pewien?
  • #23 1919039
    joger.js
    Poziom 23  
    marcinus ... ale to jest pójście na łatwizne :) a polak raczej nie chce mieć takiego zroziwązania ....
  • #24 1919195
    nadir11
    Poziom 21  
    Cytat:
    Tak swoją drogą to wiem, że na Dragonach można sharingować D+, ale nie słyszałem o P2C. Jesteś tego pewien?

też jestem zaskoczony, może kolega @młynek poda nam jakiegoś linka, bo coś mi się nie chce wierzyć? :)
  • #26 1920532
    nadir11
    Poziom 21  
    thx @młynek, rzeczywiście interesujące :)
  • #27 1920800
    -= Ra =-
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Osobiscie Pomagalem przy robieniu N2 Polsatu do Triple Dragon, sharing jest mozliwy na Radegast emu, problem jest w tym ze emu to zostalo przystosowane do pracy glownie z Td . Tylko doglebna znajomosc budowy tego emu pozwala na odpalnie go na Dreambox. Gwoli informacji dla chetnych podam iz wlasciwie latwo mozna odpalic to emu na Gemini :)

Dodano po 2 [minuty]:

Na chwile obecna duza popularnoscia zaczyna sie cieszyc nowy tuner VisionNet 8000 s Ktory posiada mozliwosc tzw. Globalnego sharingu. Pic polega na tym ze servery stoja w krajach gdzie police niema wstepu na kazdy kanal przypisana jest 1 karta w zwiazku z tym teoretycznie ilosc userow jest ograniczona tylko przepustowoscia laczy , a moze siegac wrecz milionow. :)

Dodano po 1 [minuty]:

Na chwile obecna sa 3 servery i chodzi wlasciwie wszystko co jest dostepne na europejskim niebie.

Dodano po 4 [minuty]:

W chwili obecnej testuje ten tunerek i musze przyznac ze dziala to wrecz rewelacyjnie, notabene obsluga jego jest banalnie prosta. Probowalem np: doprowadzic do padu tunera poprzez przerywanie fleshowania / wylaczanie pradu, programu/ przyznaje ze nie udalo mi sie go uwalic. Globalny sharing dziala po skonfigurowaniu polaczenia z internetem wlasciwie od reki , tuner szuka serverow kilkanascie secund po czym mozna ogldac wszystko co jest dostepne :)
  • #28 1920856
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    wirustc napisał:
    Jest jeszcze polsat sport, eurosport , eurosport2 (po polsku)

W sumie tylko P SPORT mnie interesuje i Premiere (Sport).

Jeśli chodzi o ten 1 jest mozliwość?
  • #29 1920870
    -= Ra =-
    Poziom 13  
    Cytat:
    Jeśli chodzi o ten 1 jest mozliwość?

Coz tylko abo lub sharing.
  • #30 1920881
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Rozumiem do sharingu trzeba miec jednak chyba:

stale łącze

PC (chyba nie najgorszy)

karta TV

. . . i dobrego kumpla :) który za przysłowiowe piwo Ci pomoże

jest tak, czy sie mylę?

Podsumowanie tematu

✨ Aby odbierać kodowane programy satelitarne, potrzebny jest odpowiedni sprzęt: talerz satelitarny, konwerter (najlepiej podwójny lub dwa konwertery do odbioru sygnału z dwóch satelitów, np. Hotbird i Astra) oraz tuner satelitarny. Do rozdzielenia sygnału na dwa telewizory można użyć rozgałęźników, jednak przy jednym tunerze oba TV będą odbierać ten sam program. Aby oglądać różne programy na dwóch TV, konieczne są dwa tunery, podwójny konwerter i osobne kable. Popularne tunery z systemem Linux, takie jak d-box2, Dreambox 5620s, 7000s, 7020, oferują zaawansowane funkcje, ale są droższe. Tuner Pioneer 3016 oraz tunery Ferguson (od modelu 6018 wzwyż) są również polecane, choć Ferguson wymaga użycia komputera do niektórych funkcji. DISEQC to protokół umożliwiający sterowanie wieloma konwerterami i przełączanie między satelitami, co jest niezbędne przy odbiorze z dwóch pozycji orbitalnych.

Odbiór kodowanych kanałów Polsatu i Cyfry+ jest obecnie utrudniony ze względu na zaawansowane systemy kodowania (Nagravision 2), a legalne oglądanie wymaga wykupienia abonamentu lub korzystania z systemów sharingu, które umożliwiają współdzielenie kart dostępu przez internet. Sharing działa na tunerach Triple Dragon oraz VisionNet 8000s, które obsługują globalny sharing bez konieczności poszukiwania dawcy sygnału. Sharing wymaga stałego łącza internetowego, routera i odpowiedniego tunera lub komputera z kartą TV. Emulacja kart (emu) jest możliwa na niektórych tunerach, ale jest to rozwiązanie tymczasowe i nielegalne. Zaleca się zakup dobrego sprzętu i ewentualne wykupienie legalnego abonamentu.

Do odbioru sygnału cyfrowego zaleca się talerz o średnicy co najmniej 80 cm oraz nowoczesny konwerter kompatybilny z cyfrowym sygnałem. Stare konwertery analogowe nie sprawdzą się w odbiorze cyfrowym. Warto korzystać z forów tematycznych (np. DVHK, Laki) w celu uzyskania aktualnych informacji i wsparcia technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA