logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Off-grid czy hybryda JA Solar jam60s10-335 oraz TS-1000-248B

garniec_pieprzu 29 Lis 2020 20:02 666 10
  • #1 19078094
    garniec_pieprzu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Więc ...wszystko zaczęło się od hucznych urodzin w pracy. Moich 40-stych.
    Koledzy podpytując się o prezent, czego nie byłem świadomy, postawili na fotowoltaikę...
    Jako, że firma spora zebrali trochę kasy i otrzymałem ...
    4 inwertery Mean Well TS-1000-248B
    10 paneli JA Solar jam60s10-335
    4 akumulatory żelowe 50 Ah
    ...i co teraz....?
    Szczerze przyznam jestem noobem w dziedzinie fotowoltaiki - proszę o pomoc jak to zrobić?
    Najlepsza opcja to hybryda - prąd do domu, prąd do akumulatorów na wypadek braku w sieci oraz prąd do operatora.
    Czy ktokolwiek ma jakieś sugestie jak to ugryźć? Kolega który wymyślił i koordynował zakup wyjechał za granicę i kontakt się urwał...
    Dom ok 200m² dachy 20stopni nachylenia , dwuspadowy jedna strona na południe druga na północ.
    Powierzchnia dachów ok 120 m². Rachunki za prąd oscylujące w granicach 300 zł (pralka, czajnik, tv, lodówka, komputer - oświetlenie LED)
    Dziękuję za uwagą i proszę o pomoc
  • #2 19078577
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Szkoda, że koledzy nie zgłębili tematu i zamiast przetwornic i akumulatorów nie kupili Ci inwertera on-line. Magazynowałbyś wtedy energię w sieci. Ewentualnie inwerter hybrydowy, ale to droższa opcja. Może się mylę, ale tych przetwornic do sieci raczej nie podłączysz.

No i jeśli nie masz wiedzy i doświadczenia to może lepiej skontaktować się z jakąś firmą, która to poskłada.
  • #3 19078614
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1008
    Te inwertery są dość drogie, jak sprzedaż je to na luzie kupisz inwerter OnGrid, a później to już z górki ;).
  • #4 19079718
    garniec_pieprzu
    Poziom 2  
    Cóż... już po ptakach :)
    Sytuacja jest jaka jest mam te inwertery... czyli zostaje mi dokupić on-grid i wówczas mam hybrydę ...
    Co do zwracania się do firm zajmujących się tematem - większość aby produkty pochodziły od nich no i daty .... w mojej okolicy to 3 miesiące oczekiwania.
    Jaki inwerter ongrid polecacie do 4 KW?
    Czy gdzieś tu na forum (słabo mi wyszukuje) znajdę schematy podłączeniowe takiego układu?
  • Pomocny post
    #5 19079809
    kosmos99
    Poziom 38  
    garniec_pieprzu napisał:
    Czy gdzieś tu na forum (słabo mi wyszukuje) znajdę schematy podłączeniowe takiego układu?

Naprawdę jesteś przekonany, że sobie poradzisz nie mając w ogóle wiedzy o elektryczności?
    Do tego trzeba to jeszcze zamontować.
    Jeśli się upierasz to może lepiej będzie jednak kupić książkę, bo schematy w necie nie zawsze są poprawne.

garniec_pieprzu napisał:
    Jaki inwerter ongrid polecacie do 4 KW?

Na forum jest mnóstwo opinii, więc to już zależy od Ciebie, ale lepiej żeby był trójfazowy.
  • #6 19081029
    garniec_pieprzu
    Poziom 2  
    Jaki autor i tytul ksiązki?
  • #7 19081060
    rokbok
    Poziom 40  
    Ja nie czytałem żadnej książki, a instalacje PV zrobiłem sam, jedynie inwerter OnGrid zakupiłem w firmie, oni też go podłączyli i wystawili fakturę za montaż instalacji, na panele miałem faktury więc z wnioskiem o dofinansowanie nie było problemu, jak i ze zgłoszeniem do ZE.

Wszystko zależy czy masz zdolności do "majsterkowania" i zdolność logicznego myślenia, to naprawdę nie jest żadna filozofia, myślę że tu na forum potrzebne informacje otrzymasz, pogadaj z jakąś firmą o zakupie inwertera z certyfikatem NC RfG i jego podłączeniu, reszta to już z górki.
  • #8 19081479
    kosmos99
    Poziom 38  
    Każdy robi jak uważa, moim zdaniem jeśli się nie ma wiedzy i doświadczenia to jest to niebezpieczne ze względu chociażby na:
    - porażenie
    - pożar
    - upadek z dachu
    - uszkodzenie dachu przy niewłaściwym montażu
    Forum jest oczywiście pomocne i można uzyskać wiele cennych porad jednak jakieś podstawy trzeba mieć.

rokbok napisał:
    Wszystko zależy czy masz zdolności do "majsterkowania" i zdolność logicznego myślenia, to naprawdę nie jest żadna filozofia

To kolego wytłumacz mi co dadzą te dwie powyższe cechy w temacie podłączeń elektrycznych układu, bez odpowiedniej wiedzy?
  • #9 19081898
    rokbok
    Poziom 40  
    kosmos99 napisał:
    To kolego wytłumacz mi co dadzą te dwie powyższe cechy w temacie podłączeń elektrycznych układu, bez odpowiedniej wiedzy?

Już tłumaczę, wyjścia z paneli są tak zrobione że nie sposób je źle podłączyć, a mając zdolność logicznego myślenia to połączenie "+" z "-" i użycie przewodów solarnych czerwonych i czarnych dla wykluczenia pomyłki przy tej zdolności to pikuś.

Po za tym napisałem,

rokbok napisał:
    pogadaj z jakąś firmą o zakupie inwertera z certyfikatem NC RfG i jego podłączeniu

Więc jak już ta firma będzie podłączać inwerter to i sprawdzi prawidłowość połączenia paneli, nie rób z kogoś ciamajdy, niedorajdy, który spadnie z dachu, wywoła pożar, albo się porazi prądem, trochę więcej wiary w ludzi.

Każdy wie czy jest w stanie samodzielnie wykonać taką instalację, czy czuje się na siłach żeby temu podołać, zawsze może to skonsultować z mądrzejszym od siebie, z fachowcem, z firma która zamontuje falownik itd.

Więcej wiary w ludzi kolego kosmos99, więcej wiary ;).
  • #10 19082087
    kosmos99
    Poziom 38  
    rokbok napisał:
    Więc jak już ta firma będzie podłączać inwerter to i sprawdzi prawidłowość połączenia paneli, nie rób z kogoś ciamajdy, niedorajdy, który spadnie z dachu, wywoła pożar, albo się porazi prądem, trochę więcej wiary w ludzi.

To dlaczego w większości przypadków robią to firmy biorąc niemałą marżę?

rokbok napisał:
    Więc jak już ta firma będzie podłączać inwerter to i sprawdzi prawidłowość połączenia paneli,

No to w końcu robi sam czy nie? Są chętni na taki układ?
    Koleś źle zaciśnie wtyczke przy panelu, dojdzie do pożaru, a ja będę winny bo mu falownik podłączyłem?

Jak coś się stanie to wtedy jest czyja odpowiedzialność?
  • #11 19082114
    rokbok
    Poziom 40  
    kosmos99 napisał:
    To dlaczego w większości przypadków robią to firmy biorąc niemałą marżę?

Jest to wybór inwestora, mój był inny i zapłaciłem za montaż falownika i sam falownik zamówiony w tej samej firmie 5 400 zł, Huawei 3.68 kW, do tego zgłoszenie do ZE i programu Mój prąd, instalacja 3,92 kW 14 paneli poli 280 W, policz ile zaoszczędziłem na robociźnie, ale jak na wstępie, decyzja należy do inwestora.

kosmos99 napisał:
    No to w końcu robi sam czy nie?

Sprawdzenie poprawności to nie robota od podstaw, więc nie wiem skąd to pytanie.

kosmos99 napisał:
    Jak coś się stanie to wtedy jest czyja odpowiedzialność?

Tego co to robił i z tego należy sobie zdawać sprawę, jeżeli robi się coś osobiście to bierze się za to odpowiedzialność.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał od kolegów z pracy zestaw do instalacji fotowoltaicznej, w skład którego wchodzą 4 inwertery Mean Well TS-1000-248B, 10 paneli JA Solar jam60s10-335 oraz 4 akumulatory żelowe 50 Ah. Poszukuje porady dotyczącej montażu systemu hybrydowego, który umożliwiłby korzystanie z energii w domu, ładowanie akumulatorów oraz sprzedaż nadwyżek energii do sieci. W dyskusji poruszono kwestie związane z koniecznością posiadania wiedzy elektrycznej, bezpieczeństwem montażu oraz możliwościami zakupu inwertera on-grid. Użytkownicy forum sugerują, aby skontaktować się z firmą zajmującą się instalacjami PV, a także rozważają zakup inwertera on-grid, aby zrealizować zamierzony projekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA