logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja uszkodzonego elementu w zasilaczu napędu drzwi STM20 RED/DUO

Kaczor_84 30 Lis 2020 13:44 531 1
  • #1 19079623
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Witam wszystkich. Mam problem z identyfikacją elementu w zasilaczu, wygląda, że jest to dioda, ale z uwagi na moją słabą znajomość elektroniki nie wiem, czy to transil czy coś innego. Niestety nie posiadam dokładniejszych zdjęć. Urządzenie to sekcja zasilająca napędu drzwi record STM20 RED/DUO, z dwoma silnikami napędowymi.
    Nie zależy mi na dokładnej identyfikacji elementu per se, a na przyczynie jego uszkodzenia. Producent utrzymuje, że to wina przepięcia, ale ciężko mi w to uwierzyć, bo nic innego nie ulega uszkodzeniu, tylko te zasilacze, i to w ten sam sposób. Czy przepięcie może indukować się po stronie wtórnej?
    Jeśli rzeczywiście to przepięcie, to o jakich wartościach napięcia/natężenia mówimy, żeby spowodować takie zniszczenia bez uszkodzenia sekcji filtra na wejściu?
    Załączniki:
    • Identyfikacja uszkodzonego elementu w zasilaczu napędu drzwi STM20 RED/DUO 20201106_145036_1024x768.jpg (113.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja uszkodzonego elementu w zasilaczu napędu drzwi STM20 RED/DUO 20201106_145025.jpg (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19085945
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1189
    Bez pomiarów, informacji z twojej strony, nie wiele można powiedzieć.
    Skoro to element napędu i steruje silnikami wykonywującymi częstą pracę nawrotną, o dużej liczbie cykli i częstych zmianach kierunku, to podejrzenie pada na prąd pobierany przez silniki, w stanach bliskich rozruchowi.
REKLAMA