logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki jest koszt wykonania instalacji elektrycznej w domu jednorodzinym?

lukas198820 30 Lis 2020 20:29 11613 22
  • #1 19080627
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam.
    Drodzy forumowicze chciałbym was z zapytać ile płaciliście elektrykowi za wykonanie instalacji elektrycznej.
    Projekt domu ma powierzchnie poddasza 93 m?, zaś parteru 95 m?.
    Planuje jedną kuchnię z płytą indukcyjną i salon ok 34 m?
    Nie potrzebuję tu dokładnych wyliczeń tylko orientacyjne ceny.
  • #2 19080735
    Bobi 49
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Cześć, nikt Ci dokładnie nie odpowie, słuszne Twoje spostrzeżenie, zależy to, od rejonu zamieszkania, zapotrzebowania na fachowców, ilości punktów, ściana cegła, beton, rozbudowania rozdzielni, ważna jest odległość punktu od punktu. Średnio licz za punkt 50-70 zl materiał wykonawcy, odległy dojazd też może sobie wliczyć. Ok ? wb
  • Pomocny post
    #4 19080807
    Bobi 49
    Poziom 10  
    Nie dodałem takiego drobiazgu, ważne, jak wygląda odległość od przyłącza i czy na piętrze też będzie rozdzielnia. dodaj linie TV/sat; komputerową, domofon na parterze i na piętrze, garaż ..itd co tylko sobie zaplanujesz z rozwagą. wb
  • Pomocny post
    #5 19080810
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Maciek051996 napisał:
    To jest właśnie wróżenie z fusów od kawy , żeby wycenić instalację trzeba zobaczyć jak wygląda domek/mieszkanie inaczej się nie da
    A dla potencjalnego wykonawcy jeszcze gorzej. Pojedzie ich dziesięciu, każdy da jakąś cenę, klient kogoś tam wybierze, reszta ... no cóż, po co było jechać, czas, paliwo tracić itd.
    Pewnie, zaraz padną głosy, że trzeba było podać kwotę taką, by została przyjęta, i na tyle niska, żeby klient się skusił.
    A to już prosta droga do roboty za pół darmo, bo za darmo to trochę za tanio.
  • #6 19080834
    Bobi 49
    Poziom 10  
    Ktoś kto siedzi w temacie to wie jak ocenić i jakie wymagania stawia klient, potrafi skalkulować i dać wycenę na papierze-kosztorys. wb
  • Pomocny post
    #7 19080854
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Bobi 49 napisał:
    Ktoś kto siedzi w temacie to wie jak ocenić i jakie wymagania stawia klient, potrafi skalkulować i dać wycenę na papierze-kosztorys. wb
    Od punktu? :D
  • Pomocny post
    #8 19080941
    Maciek051996
    Poziom 28  
    Ocena: 300
    elpapiotr napisał:
    Bobi 49 napisał:
    Od punktu? :D

A później się okazuje że punkt oddalony od tablicy o parę metrów w linii prostej a bruzdkowania 2 albo i
    3 razy tyle. Przy omawianiu przez telefon nie widać ile rzeczywiście jest roboty.
    Nagle dojdą ze 2 lub 3 wyłączniki schodowe oddalone parę metrów, a to jeszcze by się przydało zasilanie pod rolety, i sterowanie roletami z centrali alarmowej.
  • #9 19080981
    Bobi 49
    Poziom 10  
    A nie lepiej klienta wysłać do KRN, tam jest wycena każdego wkręta wkręconego,puszki itd liczyliście to kiedyś? wb
  • Pomocny post
    #10 19081273
    macio570
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Będziesz musiał się liczyć z wydatkiem rzędu 20 - 25 tys mowa tutaj o kompleksowej instalacji czyli:

instalacja elektryczna
    instalacja TV / SAT
    instalacja Internet
    Video - domofon
    Komplet pomiarów i dokumentów
    Gwarancja
    Wsparcie powykonawcze.

Wycen typu 50 zł za punkt Z MATERIAŁEM radziłbym unikać.

Pozdrawiam,
    Moderowany przez Łukasz-O:

Edytowałem post, kasując link reklamę.
    3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

• #11 19082562
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    No cos juz przynajniej wiem..
    Na jednej ze stron wyczytalem ze teoretycznie nowa instalacja ma 110 -120 pkt elektrycznych.

Na stronie budujemy dom gość w komentarzu napisal ze elektrycy wzieli mu 12 tys. Za wykonanie instalacji w domu o pow 109 m2.

Ja najwyżej polozylbym sobie sam kable do instalacji elektrycznej.Mowa tu o oświetleniu , oraz wykonałbym polożenie kabli do gniazdek sieciowych.

Sam wykonalbym sobie instalacje puszek wtynkowych koronka do gniazdek 230V.

Nie byloby problemu tez z montazem i wlacznikow swiatla..
    Przylącza sobie jednak sam nie wykonam. Ani nie zamontuje rozdzielni.

Jak wtedy rozlozą sie koszty?
  • #12 19082739
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Można się umówić z wykonawcą, że będzie miał płacone od roboty, na zasadzie r-g brutto.
    Kwestia ustalenia stawki za np. godzinę roboty. Powtarzam, roboty, nie siedzenia.
    Na dzień dzisiejszy stawki netto według Sekocenbud są podawane w biuletynach.

https://www.bzg.pl/sites/www.bzg.pl.new/files/bzg-2011-01/art-orgbud-stawki-cz2-03.gif

Jest to moim zdaniem najwłaściwsze podejście do zlecenia.
    Ile zrobi i ile czasu mu to zajmie, tyle zarobi. A ma być sprawny, bo klient stoi z batem :D
    Oczywiście elektryk nie mający sprzętu na przedbiegach odpada.
  • #13 19083009
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    elpapiotr napisał:
    Pojedzie ich dziesięciu, każdy da jakąś cenę, klient kogoś tam wybierze, reszta ... no cóż, po co było jechać, czas, paliwo tracić itd.
    No taka jest cena prowadzenia działalności. Hydraulik, glazurnik,murarz tynkarz akrobata też nie jest pewien czy będzie robił robotę którą jedzie wycenić. Biznesmen jadąc czy lecąc na drugi kraniec świata też nie wie czy dostanie dobry kontrakt.
  • #14 19083036
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Masz na myśli wyjazd do Rosji czy Białorusi, bo nie kapuję!
  • #15 19083179
    macio570
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    lukas198820 napisał:
    Na jednej ze stron wyczytalem ze teoretycznie nowa instalacja ma 110 -120 pkt elektrycznych.

Na stronie budujemy dom gość w komentarzu napisal ze elektrycy wzieli mu 12 tys. Za wykonanie instalacji w domu o pow 109 m2.

Ja najwyżej polozylbym sobie sam kable do instalacji elektrycznej.Mowa tu o oświetleniu , oraz wykonałbym polożenie kabli do gniazdek sieciowych.

Jestem zdania, że każdy szanujący się wykonawca nie będzie się chciał podjąć takiego zadania albo usłyszysz cenę, która Cię przerazi. A jak widzę jak ludzie chcą oszczędzać na bezpieczeństwie swoim i bliskich to jest to dla mnie przykre. Elektryka to nie jest "rzucenie kabli" i "wywiercenie dziury pod gniazdko" zdajcie sobie z tego sprawę.
  • #16 19083202
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2484
    macio570 napisał:
    lukas198820 napisał:

Jestem zdania, że każdy szanujący się wykonawca nie będzie się chciał podjąć takiego zadania albo usłyszysz cenę, która Cię przerazi

Też nie poszedłbym na układ że robię część, jak wtedy z gwarancją i za co?
    To szukanie problemów na dłuższą metę -
    Tak samo ja nie wykonuję prac na osprzęcie inwestora z tych powodów.
  • #17 19083290
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    lukas198820 napisał:
    Ja najwyżej położyłbym sobie sam kable do instalacji elektrycznej. Mowa tu o oświetleniu, oraz wykonałbym położenie kabli do gniazdek sieciowych.
    Sam wykonałbym sobie instalacje puszek wtynkowych koronka do gniazdek 230V.
    Nie byłoby problemu też z i montażem wyłączników światła.
    Przyłącza sobie jednak sam nie wykonam. Ani nie zamontuje rozdzielni.
    Jak wtedy rozłożą się koszty?
    Jeśli jakiś solidny, działający legalnie wykonawca na taki układ się zgodzi (w co wątpię) to jak wyobrażasz sobie "rozłożenie" gwarancji między Ciebie i wykonawcę na tak wykonaną "wspólnymi siłami" usługę???
  • #18 19083860
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Z wycenami to jest słaba sprawa, najlepiej pogadaj z kilkoma elektrykami , przynajmniej trzema. Najlepiej pytaj na ile czasu szacują robotę i w ilu ludzi. Od razu wyczujesz który chce robić, który naciągnąć, a który się nie zna. Ci co robią dużo, rzucą okiem, nawet na zdjęcia i wszystko wiedzą.

To jest zawsze sprawa indywidualna, zależna przede wszystkim od roboczo godzin. Bo jeśli dom jest skomplikowany, ty będziesz miał specjalne życzenia i jeszcze jest dom z ceramiki to cena będzie odpowiednio wyższa.
    Zawsze miarkę ceny przykładaj do czasu pracy który wkładają, nie od punktu, jak jakiś elektryk liczy od punktu to jest z kategorii tych co się nie zna. A jak coś zacznie o puszkach pod sufitem opowiadać, to już całkowicie.
  • Pomocny post
    #19 19083945
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    lukas198820, wyślij zapytanie ofertowe do firm zajmujących się interesującą Ciebie usługą. To pierwszy krok, następnie jak wybierzesz firmę, to przedstaw warunki umowy i tu trzeba bardzo uważać żeby nie popełnić jakiejś gafy. Co do wyceny usługi to zaproponuj wycenę całościową.
  • #20 19085598
    Bobi 49
    Poziom 10  
    Witam, wtrącę się ponownie. Dużo słów. Zaproponowałem żebyś usiadł i z rozwagą cały dom uzbroił w to co byś chciał widzieć. Nie zapomnij o bramie, furtce, ogrodzie, oświetleniu, gniazdkach ogrodowych a przynajmniej wypustach przyszłościowych. Popatrz na sąsiadów i inne domki. To bardzo istotne. Wszystko na papier lub w komputer. Wszystko co ci przyjdzie do głowy. Pomieszczenia wszystkie. Korytarze, schody, taras, itd. Później będziesz zmieniał i wykluczał. Analizował i kalkulował. Nie spiesz się. Spokojnie. Gniazda , oświetlenia , media... to bardzo szeroki temat. Fajnie, że tak podchodzisz spokojnie. Jak zaprojektujesz i przeanalizujesz swoje potrzeby , konsultacja z fachowcem. Nie musi być Twoim wykonawcą. Byle był rozsądny z fachową znajomością rzeczy. Jeżeli wykonasz część pracy sam , licz się z tym, że kto przejmie pałeczką po Tobie, będzie musiał również jak po sobie, wykonać pomiary i wystawić protokóły podpisać się pod nimi. Pozdrawiam. wb
  • #21 19087324
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Bobi 49 napisał:
    Witam, wtrącę się ponownie. Dużo słów. Zaproponowałem żebyś usiadł i z rozwagą cały dom uzbroił w to co byś chciał widzieć. Nie zapomnij o bramie, furtce, ogrodzie, oświetleniu, gniazdkach ogrodowych a przynajmniej wypustach przyszłościowych. Popatrz na sąsiadów i inne domki. To bardzo istotne. Wszystko na papier lub w komputer. Wszystko co ci przyjdzie do głowy. Pomieszczenia wszystkie. Korytarze, schody, taras, itd. Później będziesz zmieniał i wykluczał. Analizował i kalkulował. Nie spiesz się. Spokojnie. Gniazda , oświetlenia , media... to bardzo szeroki temat. Fajnie, że tak podchodzisz spokojnie. Jak zaprojektujesz i przeanalizujesz swoje potrzeby , konsultacja z fachowcem. Nie musi być Twoim wykonawcą. Byle był rozsądny z fachową znajomością rzeczy. Jeżeli wykonasz część pracy sam , licz się z tym, że kto przejmie pałeczką po Tobie, będzie musiał również jak po sobie, wykonać pomiary i wystawić protokóły podpisać się pod nimi. Pozdrawiam. wb

Dokładnie. Przewody można samemu położyć po obejrzeniu kilku filmów na YT. Elektryka zaprosić to scalenia wszystkiego przy rozdzielnicy i do samej rozdzielnicy. Sam u siebie bym tak zrobił gdyby nie misterna boazeria na parterze w przedpokoju pod którą mam 7 puszek niejako startowych na cały dom. Ale w piwnicy położyłem sobie trochę nowych grubszych przewodów z myślą o modernizacji na przyszłość. I tak musiałem tam grzebać więc niejako przy okazji.
  • #22 19087474
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2862
    puchan napisał:
    Przewody można samemu położyć po obejrzeniu kilku filmów na YT. Elektryka zaprosić to scalenia wszystkiego przy rozdzielnicy i do samej rozdzielnicy. Sam u siebie bym tak zrobił gdyby nie misterna boazeria na parterze w przedpokoju pod którą mam 7 puszek niejako startowych na cały dom. Ale w piwnicy położyłem sobie trochę nowych grubszych przewodów z myślą o modernizacji na przyszłość. I tak musiałem tam grzebać więc niejako przy okazji.

swistak1516 napisał:
    "pożyczyłem" sobie prąd z gniazdka w kotłowni kablem 3x2,5 YDYp i na poddaszu zrobiłem puszkę rozdzielającą na 4 dalsze kabelki - jeden 3x1,5 na gniazdko na poddaszu i 3 kabelki 3x1 na wskazane naświetlacze.

...

Moja wiedza elektryczna wynosi mniej niż 0, jak w znanej piosence. Choć dzięki kilku poradnikom z YT nauczyłem się podstaw łączenia szeregowego i byłem w stanie założyć sobie puszkę i podłączyć gniazdka oraz lampy. Na tym moja wiedza się kończy.

No popatrz Puchan, autor tego gniota z innego tematu zrobił po obejrzeniu paru filmów na YouTube, tak jak ty radzisz. Instalacja się kończy w tym przypadku na łączeniu 3x1 z lampą.
    Powiedz mi co ma wtedy zrobić zaproszony elektryk? Łączyć to co ktoś źle położył, zrywać przewody czy zawinąć rogala i już się więcej nie pokazywać po tym co zobaczył. Jak się kładzie przewody to trzeba wiedzieć jakie, z jakiego punktu do jakiego oraz wiedzieć jaką trasą mają iść.
  • #23 19088230
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Uśredniając 100zł/netto punkt. Punktem jest łącznik, wypust, gniazdo. Dodatkowo 1500zł brutto na koryta metalowe z pokrywami oraz 4 tysiące na rozdzielnicę z wyposażeniem oraz połączeniem.

Koryta są obowiązkowe. Jak ktoś nie chce to sam sobie jest gwarantem. Jak komuś zbyt drogo z RG to odsyłam do lokalnej konkurencji.

Podsumowanie tematu

✨ Koszt wykonania instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym zależy od wielu czynników, takich jak lokalizacja, liczba punktów elektrycznych, rodzaj materiałów oraz skomplikowanie projektu. Użytkownicy forum podają orientacyjne ceny, które wahają się od 50 do 100 zł za punkt, z dodatkowymi kosztami za rozdzielnice i inne elementy instalacji. W przypadku kompleksowej instalacji, całkowity koszt może wynosić od 20 do 25 tys. zł, wliczając instalacje TV/SAT, Internet, domofon oraz dokumentację. Warto również rozważyć samodzielne wykonanie części prac, takich jak układanie kabli, jednak należy pamiętać o konieczności wykonania pomiarów przez profesjonalistę. Użytkownicy sugerują, aby przed podjęciem decyzji skonsultować się z kilkoma elektrykami, aby uzyskać różne wyceny i ocenić ich kompetencje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA