logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Średnie ceny instalacji elektrycznej w domu 120 m² - 2023

ALL1971 02 Maj 2007 14:43 12930 8
  • #1 3841531
    ALL1971
    Poziom 11  
    Witam. Jak kształtują się ceny za wykonanie instalacji elektrycznej w budynku jednorodzinnym? Pow. ok 120 m². Chodzi mi o średnie ceny.
  • #2 3841696
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    ALL1971 napisał:
    Witam. Jak kształtują się ceny za wykonanie instalacji elektrycznej w budynku jednorodzinnym? Pow. ok 120 m². Chodzi mi o średnie ceny.

chyba cos ok 30-50zl za punkt ale nie jestem pewien przynajmniej znam elektryka co tak bierze za zalozenie jak chcesz moge ci dac namiary
  • #3 3842285
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Za taki domek ceny kształtują sie następująco 25zł do 30 za punkt srednio wychodzi ten metraż ok 6, 7 tyś
    Ja sie zajmuje takimi instalacjami wienc z praktyki tyle ci moge powiedzieć oczywiscie jest to srednia cena za podstawową instalacje nielicząc instalacji alarmowych i satelitarnych
    Pozdrawiam
  • #4 3842471
    ALL1971
    Poziom 11  
    Czy wszyscy instalatorzy cene wyjściową przyjmują od punktu czy po prostu od całości? Oczywiście chodzi mi tylko i wyłącznie o cene instalacji elektrycznej. Alarmy, domofony itp to juz odrębny temat. Dodam że instalacji ma byc "typowa" bez zadnych "wodotrysków" :)

Ceny za punkt dotyczą tylko robocizny czy również materiału?
  • #5 3843470
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Wszystko jest kwestią umowną z inwestorem, czasem lepiej opłacalne jest policzenie za całość-
    jeśli punktów jest mało. Piszę tu z perspektywy wykonawcy. Cena za punkt z materiałem lub bez
    też zależy od umowy. Oczywiście lepiej jest
    wykonywać z własnym materiałem (wykonawcy),
    bo wtedy sam wszystko kupuję, dokładnie wiem
    ile i jakiego materiału, gdzie są dobre ceny, no i klient ma większy komfort, bo nie zawraca sobie d...
    materiałem i nie lata po hurtowniach.
    Osobiście nie toleruję wykonawców, którzy oprócz robocizny i kosztów materiału doliczają jeszcze do niego swoją marżę, a jest to u nas częsta praktyka.
    Cena punktu z materiałem elekryka = 2 x cena bez materiału, chyba uczciwy przelicznik.
  • #6 3845568
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Instalator nie powinien brać za punkt, tylko za całość. Jak mało mu wyjdzie z punktów, to pokombinuje, inaczej przeliczy - żeby wyjść na swoje - i rozminie się z naszymi obliczeniami o 1000zł. :D
    Każdy instalator wchodząc w obiekt wie ile na tym chce zarobić. I jeśli da za niską cenę za punkt(duża konkurencja) to musi nadrobić w innym miejscu.
  • #8 4181623
    m_baery
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.

Przyłącze się do pytania.

Ogolnie jak sie liczy punkt?

Poniewaz jestem w trakcie budowania domu, i chce miec 3 gniazdka (3puszki) polaczone w ramka.

Elektryk liczy mi to jako 3 punkty, a ja zbytnio nie jestem co do tego przekonany.

Moglby ktos powiedziec jak sie wylicza roboty elektryczne w domku jednorodzinnym ?

Pozdrawiam
  • #9 4185566
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Jak już pisałem nie powinno się zgadzać na cenę "za punkt". Elektryk musi wyjść na swoje. I w tym przypadku jedno gniazdko - punkt i 2 mostki w puszkach kosztować cię mogą 150zł( przy cenie 50zł za punkt).
    Ile jeszcze takich punktów będziesz mieć???
    Ja wchodząc na domek zapoznaję się z obiektem, uzgadniam szczegółowo z inwestorem ilość i lokalizację wszystkich punktów i wyceniam pracę za całość. Nie ma potem że trzeba dopłacić 2000 bo wyszło więcej punktów.
    Dla mnie instalator który bierze za "punkt" jest cwaniakiem i polecam zerwać tę współpracę.

Podsumowanie tematu

✨ Średnie ceny wykonania instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym o powierzchni około 120 m² wahają się od 25 do 50 zł za punkt instalacyjny. Przykładowo, podstawowa instalacja bez systemów alarmowych i satelitarnych może kosztować około 6-7 tysięcy złotych. Cena za punkt może obejmować samą robociznę lub robociznę wraz z materiałem, co jest kwestią indywidualnej umowy z wykonawcą. Często cena punktu z materiałem jest około dwukrotnie wyższa niż bez materiału. Wykonawcy preferują realizację z własnym materiałem, co pozwala na lepszą kontrolę kosztów i jakości. Istotne jest, że niektórzy instalatorzy stosują rozliczenia za całość instalacji, a nie za pojedynczy punkt, co zapobiega późniejszym dopłatom wynikającym z różnic w liczbie punktów. Punkt instalacyjny zwykle oznacza pojedyncze gniazdko lub puszkę, jednak sposób liczenia punktów może się różnić w zależności od wykonawcy. Zaleca się dokładne ustalenie zakresu i ceny przed rozpoczęciem prac, aby uniknąć nieporozumień i dodatkowych kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA