logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RL41PCIH - lód pod dolną szufladą zamrażarki. Zatkany kanał skroplin

logic123aaa 01 Gru 2020 09:17 4491 1
REKLAMA
  • #1 19081437
    logic123aaa
    Poziom 8  
    Witam szanownych forumowiczów.

Jak w tytule w lodówce RL41PCIH zbiera się co kilka dni spora warstwa lodu, która z czasem wycieka przez drzwi zamrażarki.
    Z tego co ustaliłem może taki stan rzeczy powodować zatkany przewód/odpływ skroplin No-Frost, czy rzeczywiście tak może być?
    Jeśli tak to mam pytanie.
    1. Czy rozmrożenie lodówki na 24h rozwiąże problem? (nigdy nie była rozmrażana)
    2. Jeśli nie czy ktoś z Państwa wie jak we własnym zakresie (wezwanie serwisu zostawiam na koniec) odetkać przewód, jeśli to ta przyczyna, jak się do niego dostać?
    3. czy trzeba "odsuwać" lodówkę czy da się tę operację przeprowadzić "od przodu"? (odsunięcie w moim przypadku jest dość kłopotliwe).
    Dodam, że uszczelki są całe w dobrej formie. Drzwi przylegają solidnie do uszczelek. Innych problemów nie zaobserwowałem.
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam Szymon
  • REKLAMA
  • #2 19083745
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Odsunąć lodówkę. Na sprężarce jest zbiornik na skropliny nad nim wystaje z obudowy po wiec my krótka rureczka ok 2cm spłaszczona na końcu która odprowadza skroplin. To spłaszczenie w moim przypadku się skleiło { zapiekło}. Efekt taki sam -lód następnie woda.
REKLAMA