Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung RL41HCUS - Zbiera się lód pod najniższą szufladą zamrażarki

Andrzej Ch. 31 Dec 2020 15:10 3204 4
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Witam.
    Pacjent to ok. 12 letnia lodówka Samsung RL41HCUS. Ustawiona od samego początku w jednym miejscu. Chłodzi (nastawa na +4 °C) i mrozi (nastawa na -18°C) dobrze, bez zastrzeżeń. Jedyny problem który pojawił się jakiś miesiąc temu to zbierający się pod najniższą szufladą oraz na tylnej ściance zamrażarki lód. Zauważyłem też że pod lodówką w okolicy prawy przód jest mokro.
    Proszę o pomoc jak mam usunąć usterkę aby lód się już trwale nie zbierał.
    Dwa tygodnie temu usunąłem lód i teraz znów jest w miejscach gdzie opisałem
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z tyłu nad tacką na kompresorze jest zaworek skroplin. Wyczyść.
    Rozmroź, zdemontuj pokrywę parownika zamrażarki, zlokalizuj otwór odpływu skroplin (może być przykryty kawałkiem aluminium).
    Z kawałka aluminium wytnij kształtkę Y, wsuń w otwór skroplin i owiń na grzałce tak by otwór nie zamarzał.
    Przelej wodą by sprawdzić drożność.
    Zamontuj pokrywę i gotowe.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Dziękuję za poradę, chciałbym tylko dopytać, czy pokrywa parownika to jest ten plastikowy element wewnątrz zamrażarki na jej tylnej ścianie, czy ta pokrywa będzie widoczna od tyłu zamrażarki ?
    Pytam, ponieważ za kilka dni przymierzam się do "naprawy" a nie chciałbym niepotrzebnie rozebrać pół lodówki :)
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Andrzej Ch. wrote:
    czy pokrywa parownika to jest ten plastikowy element wewnątrz zamrażarki na jej tylnej ścianie,

Tak.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Dziękuję Koledze @mrhari

Zrobione, jednak ze względu na na problematykę umiejscowienia otworu wylotu skroplin i grzałki (pomiędzy nimi jest "kratka z aluminium" nie wykonałem na razie aluminiowego języczka aby skropliny które spływają nie zamarzały. Po dokładnym sprawdzeniu całości okazało się że problemem jest "zgrzane" gumowe zakończenie wylotu skroplin nad kompresorem i miską ze skroplinami. W misce było sucho, a po manualnym rozdzieleniu palcami zgrzanego gumowego końca woda zaczęła spływać do miski. Przepłukałem na wszelki wypadek cały przelot i teraz jest OK. Układ jest drożny. Będę obserwował dalej zachowanie i pracę lodówki.

Jeśli okaże się że potrzeba wykonać aluminiową wkładkę, jeszcze raz rozbiorę lodówkę. Na razie jak widać ok. 12 lat działa bez zarzutu.

Tymczasem...
    Po zamontowaniu wszystkiego z powrotem w lodówce i załadowaniu z powrotem wszystkiego jedzenia, lodówka pracuje non stop. Uzyskała na LED ustawioną przeze mnie temperaturę i ją utrzymuje (wg wskazań na LED), ale mam wrażenie że pracuje non stop, bez wyłączania, boki lodówki są dość ciepłe. Podczas demontażu sprawdzałem, rezystancję grzałki. Ma ok. 208Ω. Pytanie, czy to normalne że tak długo ona pracuje ?