logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scalanie liczników energii w Tauronie: procedury, wnioski, zasady

grzecho_h 01 Gru 2020 17:59 24747 12
REKLAMA
  • #1 19082617
    grzecho_h
    Poziom 9  
    Ocena: 53
    Witam

U siebie w domu mam dwa liczniki w jednaj szafie, kiedyś było to przydatne , ale mniejsza o to bo teraz są tylko koszty. Oba są na mnie i chciałbym je "scalić". Aktualnie jestem w Tauronie i konsultant kilkakrotnie się poprawiając przedstawił to mniej więcej tak:

"Złożyć wniosek o określenie warunków przyłączenia (WP oraz WP-T) , zawrzeć umowę o przyłączenie, - rozwiązać jedną umowę na pkt. odbioru z którego przenoszona jest moc na podstawie wniosku o rozwiązanie umowy - zaktualizować umowę kompleksową na podstawie Karty Danych Technicznych i złożeniu wniosku o zawarcie lub zmianę warunków umowy kompleksowej"

Miał ktoś z czym podobnym do czynienia? Myślałem, że wystarczy zlikwidować jeden licznik i podpiąć się pod drugi, a to wygląda jak procedura legislacyjna uchwały w sejmie...
  • REKLAMA
  • #2 19082663
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    A jakie zabezpieczenia przedicznikowe, jakie moce są w obecnych umowach, jakie zabezpieczenie i moc po scaleniu?
    Bo może nic z Tauronem załatwiać nie musisz...
  • #3 19082698
    mabet
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Najprościej wyliczyć jaka moc jest Ci potrzebna i jeśli taka jest na jednym z liczników zainstalowana to poprostu z drugiego zrezygnuj i podepnij się do tego który zostaje. Musisz znać moc urzadzeń które są w całym domu.
  • #4 19083017
    grzecho_h
    Poziom 9  
    Licznik, który miałby pozostać jest na: 3 fazy, Moc 16, Zabezpieczenie 35A
    Ten drugi : 1 fazowy, Moc 4, zabezpieczenie 25A

One i tak są podpięte pod jeden pion najpewniej pod te 35A, poprostu kiedyś była założona taryfa nocna.
    Czyli zwyczajnie wniosek o skasowanie licznika i podpięcie pod ten 3 fazowy? To musi zrobić ZE czy elektryk z uprawnieniami i czy będzie konieczna jakaś nowa umowa bądź aneks?
  • REKLAMA
  • #5 19083190
    macio570
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    grzecho_h napisał:

One i tak są podpięte pod jeden pion najpewniej pod te 35A, poprostu kiedyś była założona taryfa nocna.
    Czyli zwyczajnie wniosek o skasowanie licznika i podpięcie pod ten 3 fazowy? To musi zrobić ZE czy elektryk z uprawnieniami i czy będzie konieczna jakaś nowa umowa bądź aneks?

Cześć ! Z ZE musisz załatwić w/w papierologię oraz zgodę na rozplombowanie licznika. Następnie elektryk wykonuje swoją pracę. Po zakończeniu zgłaszasz to do ZE wtedy za jakiś czas pojawi się Pan, który odbierze zdemontowany licznik.
  • REKLAMA
  • #6 19083273
    mabet
    Poziom 11  
    grzecho_h napisał:

Wypowiadasz umowę zakładowi energetycznemu i żadasz demontażu licznika. Podjeżdża pan z pogotowia zabera licznik i odcina zasilanie do tegoż zlikwidowanego licznika. Resztę załatwiasz przy pomocy elektryka samodzielnie poszukanego/znanego.
  • #7 19083321
    grzecho_h
    Poziom 9  
    A czy elektryk będzie mógł samodzielnie podpiąć tą linie pod pozostawiony licznik? Tak jak kolega wyżej pisał są plomby
  • #8 19083657
    mabet
    Poziom 11  
    tak i możne to przepiąć już wcześniej przed zabraniem licznika żebyś nie musiał zostać w części domu bez prądu, to prosta czynność
  • REKLAMA
  • #9 19083969
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    grzecho_h napisał:
    A czy elektryk będzie mógł samodzielnie podpiąć tą linie pod pozostawiony licznik? Tak jak kolega wyżej pisał są plomby

Elektryk może zgłosić do ZE wniosek o rozplombowanie powołujac się na awarię.
    Może też być tak że instalacje będzie można połaczyć kawałek dalej gdzie plomb już nie ma (zabezpieczenia obwodów).
  • #10 19084054
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    grzecho_h napisał:
    poprostu kiedyś była założona taryfa nocna.

Raczej nie. Dla taryfy nocnej zegary dysponowały dwoma liczydłami.

Twoje rozwiązanie to zapewne tzw. "siła i światło" czyli jeden licznik do tańszej energii w taryfie dla gospodarstw domowych a drugi, z wyższą stawką i limitami, dla indywidualnego gospodarstwa rolniczego lub warsztatu "uspołecznionego".

Jeśli procedura którą proponuje konsultant da ci zwiększenie zabezpieczeń do 40A to warto w nią iść.
    Jeśli nadal pozostanie 35A to prościej jest zlikwidować licznik.
  • #11 19084520
    grzecho_h
    Poziom 9  
    Dokładnie tak jak mówisz, ale taki podział już chyba nie ma racji bytu w dzisiejszych czasach? Na tym od światła mam taryfę nocna i wychodzi mi drożej, może i bym tak zostawił ale jak teraz dołożą opłąte mocową na oba liczniki to po co płacic. Ta procedura wygląda gorzej jak staranie się o kredyt hipoteczny... odstrasza mnie. Raczej zlikwiduje.
  • #12 19085111
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    Niekoniecznie. Nadal instaluje się drugi licznik jeśli prowadzisz działalność gospodarczą w budynku mieszkalnym a opłaca ci się ujmowanie energii i VATu w kosztach.

Określiłbym jako bardzo nietypowe, że dostałeś licznik dwutaryfowy tylko na "światło". Bo jesteś przecież w stanie korzystać z niego tylko w nocnej taryfie a w ciągu dnia pobierać energię po "uśrednionej" cenie z "siłowego" licznika zamiast po podwyższonej.

Tak czy inaczej "siła i światło" pozwala przypuszczać, że twoja instalacja ma już z pięćdziesiąt lat. Na pewno czas na gruntowny remont.
  • #13 19085437
    grzecho_h
    Poziom 9  
    No tak gdzieś lata 70 po rodzicach ;).Ja tam akurat nic nie odliczam. Był już u mnie elektryk, ale coś nie potrafił się w tym wszystkim połapać hehe. Dopytałem się rodziców i faktycznie kiedyś to "światło" to była tylko jedna linia, którą się używało do parnika kupę lat temu, potem niestety tą linię z nocną taryfą rozprowadzili i sporo z niej się korzysta w dzień.
    Na pewno muszę przepiąć się na tą siłową , a tego raczej zlikwidować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat scalania dwóch liczników energii w Tauronie. Użytkownik posiada dwa liczniki: jeden trójfazowy z mocą 16 kW i zabezpieczeniem 35A oraz jeden jednofazowy z mocą 4 kW i zabezpieczeniem 25A. Konsultant Tauronu przedstawił skomplikowaną procedurę, która obejmuje złożenie wniosku o określenie warunków przyłączenia, zawarcie umowy o przyłączenie, rozwiązanie jednej umowy oraz aktualizację umowy kompleksowej. Użytkownicy sugerują, że możliwe jest uproszczenie procesu poprzez rezygnację z jednego licznika i podłączenie się do drugiego, co wymaga jedynie zgody zakładu energetycznego (ZE) na demontaż licznika oraz pracy elektryka. Wskazano również, że elektryk może zrealizować przepięcie przed demontażem, co pozwoli uniknąć przerwy w dostawie energii. Użytkownicy podkreślają, że procedura wydaje się zbyt skomplikowana i czasochłonna, co może zniechęcać do jej realizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA