logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tauron zwiększenie mocy- rozplombowanie liczników sąsiadów

zumrokfilms 13 Sty 2023 08:10 1596 5
REKLAMA
  • #1 20382623
    zumrokfilms
    Poziom 2  
    Mam problem z elektrykiem lub Tauron - nie wiem dokładnie i proszę o radę. W bloku zwiększam moc przyłączeniowa, Tauron wydał wszelkie zgody, opłata uiszczona - od 4 miesięcy w liczniku jest ten sam kabel 1 fazowy, w umowie jest napisane , że po stronie Tauron jest wszystko gotowe do instalacji, elektryk twierdzi, że nic nie zrobili. Kable do 3 fazy są najpewniej w licznikach obok i trzeba je zlokalizować- kto to ma zrobić, elektryk? Czy pozwolenie na rozplombowanie mojego licznika (umowa to zakłada) równa się rozplombowanie pozostałych liczników żeby zlokalizować ten kabel? Nie wiem kto co jak, help!
    Tauron zwiększenie mocy- rozplombowanie liczników sąsiadów Tauron zwiększenie mocy- rozplombowanie liczników sąsiadów
  • REKLAMA
  • #2 20382635
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    A te dwie zaizolowane żyły brązowa i szara to nowy kabel odpływowy, czy może dwie fazy których szukasz?
  • REKLAMA
  • #3 20382636
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Kompetencje Taurona kończą się na granicy własności urządzeń, czyli w złączu kablowym na elewacji budynku lub na zaciskach przy uchwycie odciągowym (jeśli budynek ma przyłącze napowietrzne). Reszta instalacji to WLZ (wewnętrzna linia zasilająca), która należy do właściciela budynku. Zadaniem Twojego elektryka jest przygotowanie miejsca pod układ pomiarowy w taki sposób aby dało się tam zainstalować układ pomiarowy 3 fazowy. Musi ruszyć głową skoro jest na miejscu i wyprowadzić nowe przewody z pionu. Każdy przypadek jest inny. Nie ma tu sztampy.
  • REKLAMA
  • #4 20382678
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    zumrokfilms napisał:
    elektryk twierdzi, że nic nie zrobili
    To on ma to zrobić a nie Tauron. Zmień elektryka.
    Kontaktowałeś się w ogóle z zarządcą obiektu? Jego własnością jest WLZ od granicy własności z Tauronem do twojego lokalu, którą trzeba dostosować do twoich potrzeb.
    zumrokfilms napisał:
    Czy pozwolenie na rozplombowanie mojego licznika (umowa to zakłada) równa się rozplombowanie pozostalych liczników
    Nawet o tym nie myśl żeby ruszać liczniki sąsiadów!
    Twoje nowe zasilanie ma być doprowadzone z miejsca gdzie jest dostępna instalacja trójfazowa o odpowiednich parametrach, a nie z liczników sąsiadów.
  • REKLAMA
  • #6 20519525
    zumrokfilms
    Poziom 2  
    Znaleziono kabel za licznikiem sąsiada, zgodził się na otwarcie , zapłaciłam za rozplombowanie.
REKLAMA