logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF 105 XF 2012r: Brak połączenia OBD - Texa, Jaltest, VIC. Możliwe przyczyny?

Dafiarz111 01 Gru 2020 19:46 2553 11
REKLAMA
  • #1 19082896
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam, posiadam od niedawna dafa 2012r - kwiecień. Po pierwszej trasie pojawiły się pierwsze błedy.. wiec na garaż, odpalam kompa i zonk... brak komunikacji z zadnym sterownikiem, jedynie tylko połączyłem się z kabina czyli wskazniki itd. poza tym nic wiecej przez OBD. natomiast łaczy sie poprzez CAN od silnika lub od Adblue bezpośrednio pod atrapą w tej łaczniku elektrycznym. z abs łacze sie poprzez can pod bezpiecznikami.. Moje pytanie .. gdzie może być problem. Ja posiadam Texe... ale byla też próba innym komputerem Jaltestem.. to samo.. Dadam że z vic tez sie nei łączy. Jakieś pomysły? aaaa zasilanie w obd jest na dwoch przewodach czerwonych
  • REKLAMA
  • #2 19082978
    coralgol1976
    Poziom 16  
    Ocena: 182
    No jeśli masz texę, masz też schematy. Jak można pomóc Ci na odległość? W tym roczniku kilka modułów diagnozę ma jeszcze po k-line. W złączu OBD są linie k na poszczególnych pinach (k-line nie są spięte w jedną). Jeśli ma emulator Ad-Blue, jakiś GPS, albo cokolwiek innego na dokładkę to często wpięte jest za złączem i może siać. Nikt za Ciebie nie rozwiąże problemu. Powinieneś to przymierzyć.
  • REKLAMA
  • #3 19083021
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    coralgol1976 napisał:
    No jeśli masz texę, masz też schematy. Jak można pomóc Ci na odległość? W tym roczniku kilka modułów diagnozę ma jeszcze po k-line. W złączu OBD są linie k na poszczególnych pinach (k-line nie są spięte w jedną). Jeśli ma emulator Ad-Blue, jakiś GPS, albo cokolwiek innego na dokładkę to często wpięte jest za złączem i może siać. Nikt za Ciebie nie rozwiąże problemu. Powinieneś to przymierzyć.
    Za wiele tym wpisem mi nie pomogłeś..
  • REKLAMA
  • #4 19083106
    arti1987
    Poziom 20  
    Ocena: 332
    Kolego ja walczyłem kiedyś z taki problemem. Okazało się że komunikację zaklucalo urządzenie do zdalnego szczytywania podpięte pod tacho
  • #5 19083143
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Hmm. No to faktycznie muszę to sprawdzić. Trochę dziwne.. posiadam gps w autach ale przy żadnym z nich nie miałem takiego problemu. GPS montuje z jednej firmy.. i w sumie nie ja tylko pracownik z firmy od gps.
  • REKLAMA
  • #6 19083167
    coralgol1976
    Poziom 16  
    Dafiarz111 napisał:
    coralgol1976 napisał:
    Za wiele tym wpisem mi nie pomogłeś..

Napisałem co może być przyczyną, gdzie szukać i za pomocą jakiego protokołu odbywa się diagnostyka w tym Dafie.... Jak i co mam zrobić za Ciebie na odległość? ...że gniją wiązki każdy wie. ... Poleciłem odłączyć każde dodatkowe - niefabryczne ustrojstwo.

Spotkałem zakłócające GPS-y, emulatory Ad-blue, emulatory Intardera EST52,54, jak również wyświetlacze z sekundowym liczeniem czasu dla kierowcy. Nie ma jednego miejsca gdzie dzieją się zawsze takie zakłócenia.

OBD
    Piny 4,5. GND (nie pisałeś czy sprawdziłeś)
    Pin 16. +24V (kl.30)
    Pin 1 lub 9 +24V (kl.15) (Daf pin 1, a Scania pin 9, albo
    odwrotnie)

Daf ma kable jak makaron, to wiemy wszyscy.
  • #7 19083170
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 963
    Standardowo,cofnięty pin w złączu obd.
  • #8 19083181
    coralgol1976
    Poziom 16  
    MobilTruck napisał:
    Standardowo,cofnięty pin w złączu obd.

Cenna uwaga. Sądziłem że to akurat oczywiste no bo głowica martwa bez zasilania, mimo że pomiary na pinach złącza ok.
  • #9 19086063
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Akurat jest tak że głowica dostaje zasilanie. Piny nie są cofniete po zapieciu kabla w obd
  • #10 19086351
    coralgol1976
    Poziom 16  
    Nadal walczysz z tym Dafonem?
    No cudów nie ma. Pamiętaj że bramką jest VIC, w tym modelu VIC 3.
    Czy Ty czasem na stole nie chcesz zapiąć przypadkiem modułów z wiązką? (To by coś wyjaśniało).

Moduł VIC3 łączy 3 magistrale. Koordynuje przepływ danych między nimi niczym COO (koordynator w Scanii).
    Żeby połączyć się z którymkolwiek z modułów Głowica łączy się z VIC, generuje klucz dostępu, a po uzyskaniu pozwolenia na diagnostykę rozszerzoną przepuszcza dane do kolejnych modułów, gdzie także głowica musi wygenerować klucz dostępu.
    To mogłoby tłumaczyć dlaczego na poszczególnych podsieciach łączysz się z modułami, a przez OBD (za pośrednictwem gateway'a - VIC'a już nie.

Jeśli nadal jest jak piszesz na wstępie to możliwe jest, że wykrzaczył się VIC.
    W tej sytuacji powinieneś i tak połączyć się z Webasto i As-tronic (skrzynia biegów jeśli automatyczna) bo diagnoza ich odbywa się za pomocą k-line.
    W złączu OBD każdy moduł, którego diagnostyka odbywa się po k-line ma odrębną linię k.

Ps.
    Poza tym na sterowniku silnika jest mostek, kolejny mostek jest na Intarderze (jeśli jest wyposażony). Często uszkodzony moduł Intardera sprawia problemy z siecią. Odepnij pod maską w skrzynce kostkę 12pinową żółtą lub zieloną i zmostkuj 2 CAN-y znajdujące się w kostce.

Tak całkiem na marginesie, nie dokładasz starań żeby to ogarnąć. Liczysz na gotowca. Ludzie naprawiają takie rzeczy nie mając dostępu do takiego sprzętu jak Ty. Texa ma całkiem niezłe możliwości i porządne schematy.
  • #11 19086624
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    coralgol1976 napisał:
    Tak całkiem na marginesie, nie dokładasz starań żeby to ogarnąć. Liczysz na gotowca. Ludzie naprawiają takie rzeczy nie mając dostępu do takiego sprzętu jak Ty. Texa ma całkiem niezłe możliwości i porządne schematy.

Kolego nie jestem elektromechanikiem i staram sie naprawiać swoje auta sam (nie zarobkowo). Texe która posiadam jest z 2012 roku.. bez aktualizacji wiec nie jest za duzo rozwinieta. Ja rozumiem ze dla niektorych to jest moze łatwe/łatwiejsze ale dla mnie nie koniecznie. Zdaje się że to jest forum służace do takiego typu rozwiązywania problemów , dla tych bardziej lub mniej znających się na mechanice/elektromechanice. Dziekuję ci za wyczerpujące wypowiedzi.. i zastosuje sie do twoich wskazówek.. ale miej też troche wyrozumiałości. Jak bym sie znal na wszystkim nie wrzucałbym tu takich tematów, ewentualnie pomagał bym innym.
  • #12 19087288
    coralgol1976
    Poziom 16  
    Dafiarz111 napisał:

Kolego nie jestem elektromechanikiem i staram sie naprawiać swoje auta sam (nie zarobkowo)..........
    .....Zdaje się że to jest forum służace do takiego typu rozwiązywania problemów , dla tych bardziej lub mniej znających się na mechanice/elektromechanice......

Nie każdemu da się się pomóc. Nie mam tyle czasu, żeby śledzić schemat Twojego auta i prowadzić Cię krok po kroku. Za pośrednictwem forum można kogoś naprowadzić, wesprzeć. Jeśli nie robisz użytku ze schematów no to napotkaliśmy próg na ten moment nie do przejścia. Wraz z doświadczeniem będziesz przesuwał próg możliwości ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem komunikacji OBD w DAF 105 XF z 2012 roku, pomimo możliwości połączenia z niektórymi modułami przez CAN. Wskazano, że przyczyną mogą być zakłócenia spowodowane dodatkowymi urządzeniami, takimi jak emulatory Ad-Blue czy GPS, które mogą być podłączone do systemu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania w złączu OBD oraz ewentualne odłączenie niefabrycznych urządzeń. Wskazano również na rolę modułu VIC 3, który koordynuje komunikację między magistralami, co może wpływać na diagnostykę. Problemy z komunikacją mogą wynikać z uszkodzenia VIC lub cofniętych pinów w złączu OBD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA