logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja instalacji ogrzewania z kotłem Vaillant Ecotec Plus VC 206/5-5 bez sprzęgła

Mario683 03 Gru 2020 01:23 1755 5
REKLAMA
  • #1 19090202
    Mario683
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z odpowiednim wyregolowaniem mojej instalacji.Wiem ze podstawowym bledem jest to ze nie posiadam sprzegla a mam do ogrzania podlogowke na parterze ok 120m kw i grzejniki na poddaszu.posiadam kociol vaillant ecotec plus 206/5-5 i do tego grupa pompowa do podlogowki taka jak na zdj. Moj instalator zrobil to tak ze z kotla idzie zasilanie i w pewnym miejscu rozchodzi sie na dwa obiegi jeden do podlogowki a drugi na grzejniki ktore zasila pompa z kotla. Mam problem z ustawieniem tego polaczenia gdyz na dole temp jest ok czyli taka jak zadana na sterowniku w domu ale nie moge dogrzac poddasza bo gdy na dole dojdzie temp. To piec sie wylacza a gora jest nie dogrzana. Dodam ze grzejniki panelowe sa odpolowy zimne.
    Prosze o porade czy jest mozliwosc jakos to poustawiac zeby w miarw dobrze to chodzilo jednoczesnie z rozsadnym zuzyciem gazu. Czy musze przerabiac ta instalacje i dokladac sprzeglo.
    Z gory dzieki za pomoc.
    Załączniki:
    • Regulacja instalacji ogrzewania z kotłem Vaillant Ecotec Plus VC 206/5-5 bez sprzęgła Screenshot_2020-12-03-00-51-30.png (522.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19090412
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Załączyłeś zdjęcie rozdzielacza do podłogówki a jak są podłączone grzejniki?
    Czy też jest jakiś rozdzielacz?
    Jak jest ustawiony TZM (Termostatyczny Zawór Mieszający na podłogówkę?
    Co steruje pracą pompy na podłogówkę - skąd idzie do niej zasilanie?
    Czy masz regulator pogodowy Vaillanta czy jakiś inny?
  • REKLAMA
  • #3 19090626
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Przemyśl na poważnie modernizację. Zdecydowanie tak powinien być zmontowany układ grzewczy. Dwie niezależne strefy grzewcze.
    Regulacja instalacji ogrzewania z kotłem Vaillant Ecotec Plus VC 206/5-5 bez sprzęgła
    Kocioł - sprzęgło - układ pompowy na grzejniki - układ pompowy z zaworem mieszającym obrotowym i siłownikiem.
  • REKLAMA
  • #4 19090904
    Mario683
    Poziom 2  
    ls_77 napisał:
    Załączyłeś zdjęcie rozdzielacza do podłogówki a jak są podłączone grzejniki?
    Czy też jest jakiś rozdzielacz?
    Jak jest ustawiony TZM (Termostatyczny Zawór Mieszający na podłogówkę?
    Co steruje pracą pompy na podłogówkę - skąd idzie do niej zasilanie?
    Czy masz regulator pogodowy Vaillanta czy jakiś inny?

Grzejniki sa podlaczone na rozdzielaczu z tego samego zasilania co rozdzielka od podlogowki i zasila je teoretycznie pompa z pieca.
    Zawor mam ustawiony na full czyli na 5. Probowalem go przykrecic i krzywa ustawic na przykladowo 1.0 i bylo lepiej gora byla lepiej dogrzana ale znowu wzroslo zuzycie gazu.
    Praca pompy na podlogowke steruje piec bo od niego idzie zasilanie. I jest tak ze kiedy piec chodzi to pompa od podlogowki tez a kiedy sie wylaczy to pompa tez i zanim sie zalaczy to podloga jest juz zimna...
    Regulator mam multimatic vaillanta. Tez nie wiem za bardzo jak go ustawic zeby bylo ok. Bo mam ustawionego narazie na termostat bo kiedy mialem na brak piec wgl sie nie wylaczal i zuzycie gazu bardzo wzroslo.
  • REKLAMA
  • #5 19090929
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Mario683 Masz dobrej klasy kocioł + sterowanie pogodowe Multimatic 700 i z tego co opisałeś dwie strefy grzewcze. Powinieneś zamontować sprzęgło i od sprzęgła dać osobną pompę na grzejniki. Zestaw pompowy ten co masz w rozdzielaczu wymienić na zestaw pompowy z zaworem obrotowym 3-drogowym i siłownikiem Link Link
    Do sterowania pompą podłogówki i mieszacza potrzebujesz modułu Vaillant VR70 i ewentualnie dodatkowe zdalne sterowanie VR91 drugiego obiegu grzewczego.
    Taka konfiguracja pozwoli na ustawienie niezależnych parametrów np. krzywa grzewcza 0,4 dla podłogówki i 1,0 dla grzejników. Główny sterownik 700 montujesz w strefie podłogówki a VR91 w strefie grzejnikowej. Domyślam się że możesz być przerażony modernizacją ale tylko taki układ zapewnia pełen komfort cieplny i poprawną hydraulikę systemu grzewczego. Tu nie ma miejsca na skróty i myślenia jakoś to będzie grzało.
  • #6 19091096
    Mario683
    Poziom 2  
    VPS

Ok dzieki. No podejrzewalem ze to moze byc trudne do ustawienia ale niemyslalem ze az tak.A jak uwazasz dopoki tego nie przerobie to jak nanbardziej optymalnie byloby to ustawic?
    Jest sens np dlawic go na tym mieszaczu od podlogowki ? A krzywa wtedy ustawic na np 1.2 i zobaczyc co sie bd dzialo...ale boje soe ze wtedy spadnie sprawnosc kotla. Obecnie jade tak ze mam krzywa 0.5 i mieszacz otwarty na 5 i jednakowa temp idzie na podlogowke i na grzejniki.Wiem ze to jest w tym momencie za malo na grzejniki bo od polowy sa juz zimne. I jak myslisz jak teraz ustawic multimatic. Chodzi mi czy ustawic termostat czy np sprobowac na samej krzywej czyli brak. Na ktorym parametrze twoim zdaniem bedzie korzystniej? Jak myslisz do tej pory to jak tak ustawilem to wydawalo mi sie ze duO wiecej gazu idzie chyba ze odczekac dluzsza chwile i dac jej czas na adaptacje bo do tej pory zmienialem co dobe ustawienia ale zauwazylem ze to za krotko.
REKLAMA