logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć obroty wentylatora? Zmiana tranzystora BD135 na BD243B nie pomogła

robur 15 Paź 2005 01:29 2049 9
REKLAMA
  • #1 1899836
    robur
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Zmontowałem układ jak na rysunku. Problem polega na tym, że wentylator nie osiąga pełnych obrotów (sytuację poprawiła zmiana tranzystora z BD135 na BD243B - bo taki akurat miałem i miał większe hFE - jednak wentylator wciąż nie kręci się z pełną prędkością kiedy powinien). Zamiast R=1k dałem potencjometr 2,2k. Próbowałem też 4,7k ale od pewnego położenia wentylator już nie przyspieszał - dlatego wymieniłem tranzystor. Czy mam zastosować tranzystor o jeszcze większym hFE?.
    Załączniki:
    • wentylator-1.gif (2.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1899882
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    górny zacisk rt1 daj do +12V (nad wentylator a nie pod) i będzie ok!
    r1 dobierz eksperymentalnie (na oko to około 100Ω-470Ω żeby się nie kręcił jak zimny);
  • #3 1900284
    robur
    Poziom 13  
    Czy mógłbyś mi wyjaśnić co się wtedy zmieni w obwodzie (po przepięciu termistora)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1900577
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    robur napisał:
    Czy mógłbyś mi wyjaśnić co się wtedy zmieni w obwodzie (po przepięciu termistora)?

W tej chwili masz rodzaj ujemnego sprzężenia zwrotnego, bo zmniejszaca sie rezystancja termistora powduje zwiększanie napięcia na wentylatorku, a równocześnie zmniejszenie na tranzystorze, a to z kolei zmniejszenie prądu bazy, czyli zmniejszenie wysterowania.
    Podłączenie według pomysłu kolegi rozwiązuje ten problem, bo wysterowanie będzie zależało tylko od rezystancji termistora, bez względu na napiecie na wentylatorze.
    jk
  • REKLAMA
  • #5 1904313
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    jednak w rozwiazaniu kolegi wentylator bedzie sie wlaczal i wylaczal bez widocznej regulacji predkosci.
    Wszystko bedzie zalezalo od bezwladnosci termicznej i uklad ma szanse dzialac.
  • REKLAMA
  • #6 1904696
    robur
    Poziom 13  
    Przerobiłem układ według waszych podpowiedzi i działa dużo lepiej - także dziękuję wszystkim. Teraz tylko muszę znaleźć wentylator (8x8cm), który potrafi wystartować przy niskim napięciu (na zimnym procesorze) i który nie jest za głośny ( w zasadzie problem polega na tym, że przy niskim napięciu wentylator nie chce wystartować i nieprzyjemnie wyje - próbowałem na 2 różnych went.).
  • #7 1905798
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam, dołącz równolegle do tranzystora kondensator elektrolityczny 470-1000uF/16V, (+do kolektora, - do emitera) powinien wystartować nawet przy bardzo obniżonym napięciu.
  • #8 1906790
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ja testowalem wiele wentylatorow i zadem mi nie wyl jak nie mugl wystartowac. Z najnizszego napiecia startowaly mi Jamicony. Wentylator 24V ruszal juz od niecalych 4V a sunnon dopiero od 10V.
  • #9 1919809
    robur
    Poziom 13  
    A czy mogę podłączyć 4700µF bo taki mam?

Dodano po 44 [sekundy]:

Czy lepiej 100µF, bo też mam?
  • Pomocny post
    #10 1919883
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    daj 100uF (lepiej bo mniejszszy :)) ale pomiędzy bazę a kolektor - plusem do kolektora.

Dodano po 3 [minuty]:

jak nie zda egzaminu to spróbuj jak kolega mówił pomiędzy kolektor a emiter - 4700uF - napewno nic układowi nie będzie, tylko dłużej po starczie się pokręci wentylator pełną szybkością np. ok 2s zamiast 0,5s przy 1000uF

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy układu sterowania prędkością wentylatora, który nie osiąga pełnych obrotów mimo wymiany tranzystora BD135 na BD243B o wyższym wzmocnieniu prądowym (hFE). Zastosowanie potencjometru zamiast rezystora 1kΩ nie przyniosło oczekiwanej regulacji prędkości. Sugerowano zmianę podłączenia termistora (RT1) do +12V zamiast do masy, co eliminuje ujemne sprzężenie zwrotne i poprawia sterowanie tranzystorem. Wskazano, że dobór rezystora R1 powinien być eksperymentalny, w zakresie około 100–470Ω, aby wentylator nie startował przy niskiej temperaturze. Dodanie kondensatora elektrolitycznego (100–1000µF) równolegle do tranzystora (między bazę a kolektor lub kolektor a emiter) pomaga wentylatorowi wystartować przy niskim napięciu, zapobiegając nieprzyjemnemu wyciu. Wentylatory różnych marek różnią się napięciem startowym; przykładowo Jamicon startuje już przy około 4V, a Sunnon dopiero od 10V. Kondensator o pojemności 100µF jest zalecany do podłączenia między bazę a kolektor, natomiast większe pojemności (np. 4700µF) można stosować między kolektor a emiter, co wydłuża czas rozkręcania wentylatora do pełnej prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA