dowodca_armii napisał: Nie rozumiem jednej rzeczy - po co wrzucac na elektrode kolejny taki sam schemat - jest tego pelno.
Co do autora - mysle ze sie dopiero uczysz i bardzo dobrze ze chciales sie podzielic swoim projektem lecz takicj jest juz duzo
Jednak ja wole uklady na termistorach poniewaz same dostosowuja obroty do temperatury.
Przypomnij sobie twoje "dokonania" nie wiem jak Wy ale ja mam szczerze dość kąśliwych uwag i kręcenia nosem.Najlepiej jeszcze zrobić to na Uc
i dodać wyświetlacz na którym by pisało ile obrotów wykonał wiatraczek
od czasu pierwszego włączenia.Ja nie widzę problemu , konstrukcja może
i prosta ale przecież związana z elektroniką, a jak się komuś nie podoba
to niech się nie wypowiada , jeśli jego komentarze mają być o tym co ktoś lubi a co nie, i nie Tobie kolego oceniać kto robi lepsze/gorsze rzeczy i kto się uczy a kto jest wielkim fachowcem.Kol. Dowódca Armii popatrz na swoją "karierę" na Elce , niestety większość twoich postów jest dość pobieżnych
i jakoś nijak nie widać w nich twojego "zawodowstwa".Jest takie mądre przysłowie , że zanim usuniesz z czyjegoś oka drzazgę to dobrze
jest wpierw wyrzucić ze swojego belkę.
Sam układ jest prosty i skuteczny - i o to właśnie chodzi.Do regulowania
obrotów wentylatora nie jest koniecznie potrzebny stabilizator , gdyż
wentylator nie podlega typowo zmiennym obciążeniom, a ew pulsowanie czy skoki napięcia nie są zbyt widoczne i zupełnie nie przeszkadzają.
Należy tylko dobrać odp. tranzystor ażeby wytrzymał prąd który jest najbardziej uzależniony od mocy silnika, ew wrzucić na tranzystor jakiś sprytny radiatorek w miarę potrzeby.Ten sposób jest znany od dawna
wystarczy poczytać jakąś książke w stylu "Adam słodowy -sam majsterkuję" aby się natknąć na taki prosty sposób regulacji obrotów
miniaturowych silniczków małej mocy na prąd stały.
Proszę Was nie czepiajcie się tak wszystkiego, ja sam powstrzymuję się
od dłuższego czasu od kąśliwych komentarzy gdyż niszczą one czyjś zapał do pracy.Zresztą w tym wypadku nie widzę potrzeby krytykowania tego że
ktoś zastosował znany i prosty sposób.Właśnie cała kreatywność i inteligencja w tym aby nie przekombinować i umieć zastosować to czy
tamto w praktyce.
Pozdrawiam