logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia pracy falownika GROWATT 4000 w pochmurne dni - doświadczenia i pytania

morzinka 03 Gru 2020 12:53 10422 53
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego falownik Growatt 4000 w instalacji PV 4,2 kW ze stringami wschód-zachód i tylko 6 panelami na string nie startuje w pochmurne dni, tylko ciągle „pyka”?

Nie, to nie wygląda na prawidłową pracę — przy 6 panelach na string napięcie jest po prostu za niskie i falownik wchodzi w ciągłe próby startu. Panele LONGI 350 W mają w punkcie MPP ok. 29,4 V, więc przy 6 sztukach wychodzi około 176–198 V, a dla tego Growatta do sensownej pracy trzeba ponad 200 V; dlatego w pochmurną pogodę układ wpada na granicę załączenia i tylko „pyka” [#19087022] Najprostsza poprawka to dołożenie paneli — w wątku padło, że minimum to 7 sztuk na wejście, a praktycznie lepiej 8 na każdą stronę, czyli 16 paneli łącznie [#19087022] Jeden z uczestników sugeruje też, że instalacja wschód-zachód jest źle zaprojektowana i zamiast dokupować panele lepiej przełożyć moduły tak, by było więcej na jednej połaci lub przeliczyć cały układ od nowa [#19087130] Jeśli falownik ma połączenie z bazą Growatt, serwis może dodatkowo ustawić wyższe napięcie startu (około 0,85 nominalnego napięcia otwartego obwodu) i wydłużyć czas oczekiwania, maksymalnie do 600 s, żeby ograniczyć częste próby startu [#19163084][#19869991]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19086560
    morzinka
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam . Mam problem z falownikiem GROWATT 4000 tzn. w pochmurne dni w ogóle się nie załącza tylko pyka a na wyświetlaczu pojawia się komunikat CZEKAJ ...Zgłaszałam problem do firmy która zakładała instalacje i odpowiedż tak ma być . Wspomnę , że problemy z tą instalacją fotowolaiczną zaczęły sie w momencie jej instalacji CZYLI W SIERPNIU 2020. Falownik wyłączał się w słoneczne dni. Serwis stwierdził . ze jest za duży dobrany falownik do ilości paneli . Dokupiliśmy 2 panele i działal ok. Problemy znów zaczęły się od pażdziernika w pochmurne dni . Załacza sie o godz.10 lub 12 na dwie godziny a w listopadzie było tylko gorzej bo przez dwa dni w ogóle się nie załączył .Instalacja 4,2kW 12 PANELI po 6 sztuk na wschód , zachód. Czy taka praca falownika to norma . Te pykania kiedy on próbuje się załączyć słychać w całym domu i jest to bardzo uciązliwe.

l
  • REKLAMA
  • #2 19086593
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Skoro masz instalacje wschód-zachód podpiętą pod dwa wejścia MPPT to rzeczywiście może być za mało paneli i w pochmurną pogodę w dodatku częściowo pod śniegiem panele mogą mieć odpowiednie napięcie do startu ale za małą moc generują żeby falownik działał bez zakłóceń.

Ten falownik ma zakres z tego co pamiętam start 140V ale od 200V pracuje efektywnie więc skoro masz 6 paneli załóżmy po 33V to daje 198V czyli już poniżej wydajności teraz przy pochmurnym niebie i śniegu na panelach będzie pewnie ze 150V więc na granicy załączenia dlatego pracuje ledwo 2 godziny około południa. I tak dobrze, że się wogóle załącza bo inny falownik pewnie wogóle nie podjął by pracy.

Często spotykam takie przypadki, tanio, nikt tego nie liczy i efekt potem mizerny.
  • #3 19086606
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    morzinka napisał:
    Instalacja 4,2kW 12 PANELI po 6 sztuk na wschód , zachód

Te wszystkie panele są w jednym stringu? Jeśli tak to raczej trochę słabo. Ten falownik ma napięcie startu równe 140V. To niewiele ogólnie i nie powinno być z tym raczej problemu.

Ja mam instalację 4,35kWp z falownikiem Huawei 4kW, 10 paneli po 435W mniej więcej na wschód. Falownik włączył się dzisiaj o 8:00 i cały czas działa. Pogoda kiepska, całkowite zachmurzenie i od około 10:00 pada śnieg. Wyprodukowało się 0,42kWh :D od rana. Na wykresie widać spadek napięcia na panelach, zapewne spowodowany zalegającym śniegiem. o 7:45 było to 364V, obecnie 250V. Jak to u Ciebie wygląda?

Podaj też dokładne oznaczenie paneli.
  • #4 19086649
    morzinka
    Poziom 2  
    Panel LONGI SOLAR 350W .Dzisiaj niestety od rana falownik w ogóle się nie załączył . Pyka więc sobie i oczekuje na połaczenie ...A czy dodanie dwóch kolejnych paneli coś zmieni? Jeśli chodzi o wybór marki i modelu falownika przedstawiciel handlowy nic nie proponował . A ja nie muszę się na wszystkim znać .Bardzo dziękuje za info .
  • #5 19086665
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    morzinka napisał:
    A czy dodanie dwóch kolejnych paneli coś zmieni?

nikt tego tak naprawdę nie wie. Nie wiemy jak obecne panele są podłączone. Jeśli też nie wiesz lub nie masz schematu, to wiele nie ugramy. Zamieść wtedy chociaż zdjęcie przyłączy w falowniku, coś się da wywnioskować.
    morzinka napisał:
    Jeśli chodzi o wybór marki i modelu falownika przedstawiciel handlowy nic nie proponował

Normalka. Zwykle wciskają najtańsze chińskie oferując jednocześnie cenę całej instalacji powiększoną o 5000zł dofinansowania, które Ty masz dostać.
  • #6 19086695
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Rozumiem, że panele nie są pokryte śniegiem, ani lodem?
    Od paneli do falownika idą 2 czy 4 przewody?
  • #7 19086699
    Cytro12
    Poziom 26  
    morzinka napisał:
    A czy dodanie dwóch kolejnych paneli coś zmieni?

Zobacz pod falownikiem jak masz to podłączone w orientacji wschód zachód przewymiarowanie powinno być nawet większe niż 20% a ty masz zaledwie 4,2kWp. Moim zdaniem powinno być z kilowat więcej jeśli masz dwa stringi i wschód zachód.

Ja też mam Growatt 4000 i panele pod śniegiem działa bez problemu.

Dziś obudził się o 7.45 a zaczął produkcję o 8.00 ale zauważ jakie mam napięcie na panelach.
    Załączniki:
    • Zakłócenia pracy falownika GROWATT 4000 w pochmurne dni - doświadczenia i pytania fal.jpg (114.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19086716
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Cytro12 napisał:
    Moim zdaniem powinno być z kilowat więcej jeśli masz dwa stringi i wschód zachód.

Bez przesady chyba. Ja mam wszystkie panele (4,35kW) w jednym kierunku i było latem kilka dni jedynie gdy to falownik "przycinał" moc. Przy dwóch stringach wsch-zach to będzie jeszcze mniej widoczne.
    Na tą chwile istotne jest czy wszystkie panele są w jednym stringu czy w dwóch. Czekamy na zdjęcie.
  • #9 19086721
    Cytro12
    Poziom 26  
    speedy9 napisał:
    Ja mam wszystkie panele (4,35kW) w jednym kierunku i było latem kilka dni jedynie gdy to falownik "przycinał" moc.

Growatty nie przycinają mocy, po drugie proponuje porównać instalację wschód zachód a południe wtedy wnioski poznasz sam.

Fronius dla przykładu mówi o przewymiarowaniu nawet do 160% chyba nie bez powodu.
  • REKLAMA
  • #10 19086739
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Cytro12 napisał:
    przewymiarowaniu nawet do 160% chyba nie bez powodu.

Chodzi o to, że przed zdecydowaną większość roku panele nie osiągną maksymalnej mocy, stąd przewymiarowanie. % zależy od lokalnych warunków, między innymi ustawienia paneli. Moje panele nie są na południe, a na wschód (lekko pd-wsch).
    Cytro12 napisał:
    Growatty nie przycinają mocy

To znaczy? Jak podłączysz 6kW paneli i 26 czerwca będzie słonecznie, to 4kW falownik będzie produkował więcej mocy po stronie AC? Nie, "przytnie" ją do swojej mocy maksymalnej.
  • #11 19086751
    Cytro12
    Poziom 26  
    speedy9 napisał:
    Chodzi o to, że przed zdecydowaną większość roku panele nie osiągną maksymalnej mocy, stąd przewymiarowanie. % zależy od lokalnych warunków, między innymi ustawienia paneli. Moje panele nie są na południe, a na wschód (lekko pd-wsch).

Chodzi o to, że przy złym doborze komponentów właśnie takie cuda się dzieją, że falownik nie startuje albo pracuje poniżej parametrów.

Przy dobrym sparowaniu falownik wyciąga max z paneli.
    Nie przytnie znaczy dokładnie to (falownik o mocy 4kW po stronie AC)
    Załączniki:
    • Zakłócenia pracy falownika GROWATT 4000 w pochmurne dni - doświadczenia i pytania gro.jpg (30.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 19086913
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Wyłącz falownik w pochmurny dzień i sprawdź napięcie na stringach (konektory odłączone od falownika.
    Wg mnie brakuje napięcia, by falownik zaczął normalnie pracować i teraz pytanie i le paneli na każdą stronę należy dołożyć? Dwa, czy wystarczy jeden (na stronę).
  • REKLAMA
  • #13 19086996
    morzinka
    Poziom 2  
    Są dwa stringi . Na zdjęciach przesyłam jak dzisiaj falownik pracował . Charakterystyczne pykanie jest jak podejrzewam wtedy gdy powinien chodzić czyli między 7.30 a 16. Potem się wyłącza . Foto falownika i wykres jego dzisiejszej pracy . U nas dzisiaj pochmurno , opady śniegu od 10ej .
    Załączniki:
    • Zakłócenia pracy falownika GROWATT 4000 w pochmurne dni - doświadczenia i pytania IMG-20201203-WA0001.jpg (78.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zakłócenia pracy falownika GROWATT 4000 w pochmurne dni - doświadczenia i pytania IMG-20201203-WA0000.jpg (51.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19087019
    fazik
    Poziom 17  
    Nie oczekuj w taką pogodę cudów, ale u mnie w pochmurny dzień falownik jest cały czas załączony, ale nie produkuje energii lub produkuje 0,1 kWh / dzień.
  • Pomocny post
    #15 19087022
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    morzinka napisał:
    Panel LONGI SOLAR 350W .Dzisiaj niestety od rana falownik w ogóle się nie załączył . Pyka więc sobie i oczekuje na połaczenie ...A czy dodanie dwóch kolejnych paneli coś zmieni? Jeśli chodzi o wybór marki i modelu falownika przedstawiciel handlowy nic nie proponował . A ja nie muszę się na wszystkim znać .Bardzo dziękuje za info .

LONGI SOLAR 350W mają w max punkcie 29,4 V a falownik potrzebuje pow. 200 V , więc minimum dla poprawnej pracy to 7 szt na wejście a biorąc pod uwagę współ. temp. należałoby na jedną stronę zainstalować 8 i miałbyś 16x0,35 co daje 5,6 kW a przewymiarowanie to 40%co przy układzie wsch-zach mogłoby być większe
  • #16 19087097
    morzinka
    Poziom 2  
    fazik napisał:
    Nie oczekuj w taką pogodę cudów, ale u mnie w pochmurny dzień falownik jest cały czas załączony, ale nie produkuje energii lub produkuje 0,1 kWh / dzień.

Tak własnie wg mnie powinno być czyli w pochmurne dni minimalna produkcja rzędu 0,1 kWh . I wtedy falownik by nie pykał i nie wykańczał mnie psychicznie tymi odgłosami .
  • #17 19087121
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    morzinka napisał:
    I wtedy falownik by nie pykał i nie wykańczał mnie psychicznie tymi odgłosami .

Albo wyłączać falownik, skoro i tak nie produkuje.
  • #18 19087130
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Moim zdaniem projekt instalacji jest bez sensu i robiła go firma która ma o tym mierne pojęcie. Zamiast dokupować panele to można te 6 z zachodu przełożyć na wschód jak jest miejsce i podłączyć pod jeden string.
  • #19 19087189
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 844
    Instalacja wschód zachód, grudzień styczeń zapomnieć o produkcji, niektórzy myślą jak są panele to musi być produkcja a tak nie jest o tej porze roku, jeszcze w dodatku może przysypane śniegiem. i jeszcze tylko 6 paneli na string i gdzie tu punkt pracy MPPT? Tak jak kolega wyżej pisze spiąć na jednej połaci w jeden string lub dołożyć paneli.
  • #20 19088588
    Cytro12
    Poziom 26  
    Mówiłem, że brakuje kilowata do normalnej pracy.
    Sprawdź jeszcze czy masz najnowsze oprogramowanie bo cały czas usprawniają.
  • #21 19089940
    prose
    Poziom 36  
    Falownik żeby ruszył nie koniecznie napięcie na Pv wysokie muszą być ampery, Sam inwerter pobiera 20...40 W.
  • #22 19090415
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Ja mam Solaxa też 4 kW na dwuch stringach po 8 paneli każdy i też mam podobny problem. Kiedyś obserwowałem z jaką mocą wystartuje i było to aż 400 W. Wieczorem działa długo do prawie całkowitego zmierzchu. Też słychać przed startem pstrykanie. Gdy jest pochmurno to mu pomagam wystartować wyłączeniem na chwilę DC i po załączeniu wystartuje nawet z mocą 30W.
  • REKLAMA
  • #23 19090447
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Zrób tak.
    Wtyczkę z czerwonym przewodem z górnego wejścia zepnij z wtyczką z czarnym przewodem z dolnego wejścia. Wtyczkę z czarnym przewodem z górnego wejścia wepnij w dolne wejście . Oczywiście wyłącz wcześniej zasilanie AC i DC na falowniku. Będziesz miał jeden string i będzie działało. Od marca przepniesz sobie tak jak było. Ostateczne wyjście to dołożenie paneli jak masz miejsce. A jak masz miejsce to błędem było dawanie paneli dużej mocy. Trzeba było dać więcej sztuk mniejszej mocy i by działało.
  • #24 19090953
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    Mam Growatta 3600 1f, do tego instalacja 3150W, falownik startuje wcześnie rano, produkcja wtedy wynosi kilka wat, ale pracuje. Nawet jak kilka dni temu panele były pod śniegiem, to coś tam produkował, tylko u mnie napięcie DC 330V, a najwyższą sprawność uzyskuje przy 360V, więc i tak mam za mało. U Ciebie jest 190V, a to dużo za mało.
    Najłatwiej co możesz teraz zrobić, to jak kolega wyżej pisze połączyć wszystkie panele w jeden szereg i wpiąć pod jedno wejście MPPT. W takim układzie będzie mniejsza sprawność, lecz falownik będzie pracował, może lepiej, gdybyś dołożył po jednym panelu.
  • #25 19090973
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Kol. morzinka ma instalację wschód-zachód po 6 modułów na dwóch stringach
    Po połączeniu w jeden string taka instalacja miałaby poprawnie pracować? wsch-zach w jeden szereg i pod jedno wejście ? może na solaredge z opty to tak
    Napięciowo będzie ok ale produkcja żadna nawet jak słoneczko zaświeci, teraz to przynajmniej w słoneczny dzień coś wyciągnie albo ze wschodniej albo z zachodniej
  • #26 19090978
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1675
    ignac80 napisał:
    Kiedyś obserwowałem z jaką mocą wystartuje i było to aż 400 W

Mój jak tak robił to poszedł do wymiany na Sofar - potrafił startować dopiero nawet przy 1000W (produkcji na start). Przełącznik DC pomagał przy starcie, ale nie sposób stać co rano i pstrykać.
    Mam dwa stringi po 7 płyt 290W (południowy-wschód/południowy-zachód). Listopad był gorszy, niż styczeń czy luty w tym roku, A jak są opady czy dobrze zachmurzone to nie ma cudów :) i nie ma produkcji.
  • #27 19091016
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    theo33 napisał:
    Po połączeniu w jeden string taka instalacja miałaby poprawnie pracować? wsch-zach w jeden szereg i pod jedno wejście ? może na solaredge z opty to tak
    Napięciowo będzie ok ale produkcja żadna nawet jak słoneczko zaświeci, teraz to przynajmniej w słoneczny dzień coś wyciągnie albo ze wschodniej albo z zachodniej

Masz oczywiście rację. Jedynym plusem spięcia paneli będzie odpowiednie napięcie i włączenie falownika. Produkcji właściwie nie będzie. Ta instalacja jest źle zaprojektowana i tyle. Jak pisałem wyżej lepiej by było przełożyć wszystkie panele na wschód jak jest miejsce.
  • #28 19091256
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    theo33 napisał:

Instalacja w takim układzie na pewno nie będzie poprawnie pracować. Lecz teraz nie pracuje w cale. A bez wychodzenia na dach to jedyna opcja by coś zmienić.
    Inna opcja, to poszukać falownika, który pracuje przy niższym napięciu. Przełożenie paneli na drugą stronę to też koszt, choć firma, która to zakładała powinna zrobić za darmo.
  • #29 19092048
    fazik
    Poziom 17  
    anaba255 napisał:
    Najłatwiej co możesz teraz zrobić, to jak kolega wyżej pisze połączyć wszystkie panele w jeden szereg i wpiąć pod jedno wejście MPPT. W takim układzie będzie mniejsza sprawność, lecz falownik będzie pracował, może lepiej, gdybyś dołożył po jednym panelu.

Bzdura! Niby jak? Może troszkę przez południe, a co rano i popołudniu? Przed południem zachód będzie ograniczał moc całej instalacji a popołudniu wschód będzie ograniczał cała instalację. Trochę logiki...
    Jedyne co to należy przeliczyć czy konieczne jest dołożenie 1 czy 2 paneli na stronę.
  • #30 19092077
    prose
    Poziom 36  
    Trzeba dołożyć paneli niema innego wyjścia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z falownikiem GROWATT 4000, który nie uruchamia się w pochmurne dni, a jedynie wydaje dźwięki "pykania" z komunikatem "CZEKAJ". Problemy zaczęły się od momentu instalacji w sierpniu 2020 roku, kiedy falownik wyłączał się nawet w słoneczne dni. Serwis zasugerował, że falownik jest przewymiarowany w stosunku do liczby paneli. Użytkownik posiada instalację 4,2 kW z 12 panelami LONGI SOLAR 350W, podzielonymi na dwa stringi (wschód-zachód). W dyskusji poruszono kwestie związane z napięciem startowym falownika (140V) oraz efektywnością pracy przy różnych warunkach pogodowych. Użytkownicy sugerują dodanie paneli, zmianę konfiguracji stringów oraz sprawdzenie napięcia na panelach, aby poprawić działanie falownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA