logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po zainstalowaniu nowego dysku SSD cala wydajnosc spadla

Newiak 03 Gru 2020 22:38 789 6
REKLAMA
  • #1 19088155
    Newiak
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam,

Mam problem otoz niedawno przepalil mi sie pin od dysku SSD , wiec zakupilem nowy 120gb na sam system identyczny model jednak po zrobieniu formatu wszystkich dyskow i zainstalowaniu na nowo windowsa caly komputer zaczal "zamulac" system wgrany jest na nowego ssd 120gb tak jak wczesniej jednak sa problemy nawet w samej przegladarce, potrafi sie wszystko o wiele dluzej ladowac badz aplikacje inne typu jakies gierki wlaczaja sie o wiele dluzej. Przywracalem BIOS do ustawien fabrycznych i probowalem jeszcze raz wszystko formatowac, jednak to na nic sie nie zdalo, nie wiem czy to jest wina z mojej strony czy tez moze w jakis sposob dysk jest uszkodzony

Moja cala specyfikacja :
    Ryzen 7 2700
    Gigabyte gtx 1070
    Ram 16gb 3100mhz
    Msi b450 gaming plus
    Zalman 600 W
    Dysk: SSD 120gb Lite On MU3 oraz 1tb HDD
  • REKLAMA
  • #2 19088271
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Newiak napisał:
    Dysk: nie wiem, kupowałem na Aliexpress

Witam.
    To niech się Kolega dowie, ponieważ problem dotyczy dysku, więc pewnie to ma znaczenie.
    Proszę zrobić testy chińszczyzny w programach:
    - https://www.guru3d.com/files-get/as-ssd-benchmark,4.html
    - https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskMark
    Na ustawieniach domyślnych tych programów (czyli próbki co najmniej 1GB).

Proszę zrobić zrzut ekranu w kolejnym programie dbając o to, aby wszystkie dane zmieściły się w tabeli:
    - https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo
  • REKLAMA
  • #3 19088308
    Newiak
    Poziom 5  
    Zrobiłem testy , które mi podałeś tutaj daje wyniki :
    Po zainstalowaniu nowego dysku SSD cala wydajnosc spadla Po zainstalowaniu nowego dysku SSD cala wydajnosc spadla
  • #4 19089194
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Wygląda jak LiteON MU3 (po identyfikacji). Testy nie wypadają jakoś spektakularnie przy małych plikach, ale to zdaje się urok tego modelu. Nie powinien jednak robić spowolnień.

A co z trzecim z programów, o których pisałem? On jest ważny, bo można próbować ocenić stan tego dysku posiadając z niego dane.
  • REKLAMA
  • #5 19089491
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Te pseudo SSD Lite On MU3 są fatalne jakościowo,
    mam padniętą 240 (z przebiegiem 800 h) używana jako serwisowy, komórki się sypią, wydajność od początku słaba,
    te 120 to są zapewne jeszcze gorsze...
    a z Ali to może jakiś refurbishment jest?

Czekamy na CAŁY screen-obrazek SMART z CDI.
    Wstaw też screen z testu Benchmark z HD Tune.
  • #6 19090251
    Newiak
    Poziom 5  
    Ok , wiec wygląda to tak iż zaktualizowałem sterowniki do karty graficznej do najnowszych i podczas restartowania komputera wyskoczyła mi propozycja o naprawie dysku C , czyli tego SSD pierwszy raz się z czymś takim spotkałem ale po tej "naprawie" wszystko wróciło do normy , nie wiem co mogło być przyczyną ale dziękuje bardzo za pomoc
  • REKLAMA
  • #7 19090267
    Newiak
    Poziom 5  
    Ok , wiec wygląda to tak iż zaktualizowałem sterowniki do karty graficznej do najnowszych i podczas restartowania komputera wyskoczyła mi propozycja o naprawie dysku C , czyli tego SSD pierwszy raz się z czymś takim spotkałem ale po tej "naprawie" wszystko wróciło do normy , nie wiem co mogło być przyczyną ale dziękuje bardzo za pomoc

Dodano po 5 [minuty]:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wydajnością komputera po zainstalowaniu nowego dysku SSD Lite On MU3 o pojemności 120GB, który zastąpił uszkodzony dysk. Po formacie i reinstalacji systemu Windows komputer zaczął działać wolniej, co objawiało się długim ładowaniem aplikacji i przeglądarki. Użytkownik przywrócił ustawienia BIOS do fabrycznych, ale to nie pomogło. Po przeprowadzeniu testów wydajnościowych okazało się, że dysk nie osiąga zadowalających wyników, szczególnie przy małych plikach. Po aktualizacji sterowników karty graficznej i naprawie dysku C, wydajność wróciła do normy, co sugeruje, że problem mógł być związany z oprogramowaniem lub stanem dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA