logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jeszcze można zrobić by poprawić wydajność?

04 Cze 2017 14:36 831 13
REKLAMA
  • #1 16511511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 16511920
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Wszystko zależy od posiadanego funduszu.
    Mógłbyś zmienić kartę graficzną na GTX 1060 lub 1050Ti. Dyski talerzowe też do najnowszych nie należą ale jeżeli ci to nie przeszkadza to możesz je zostawić.
    Nie wiem jakie pamięci tam są włożone i na jakich taktowaniach działają, także podaj.
    Wrzuć SMART dysków talerzowych z HDTune.
  • REKLAMA
  • #3 16512023
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Pamięci to tanie goodramy 1333MHz. Widać na samym dole.
    Dwie kości po 4GB.

Dysk SSD pochodzi także od goodrama. Jaki to model ?
    Najtańsze modele są na kościach TLC co ma swoje konsekwencje.
  • #4 16512601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16512610
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    Aveks napisał:
    Sorry że nie odpisałem od razu, ale odpowiedzi nie pojawiały się dłuższy czas.

Myślałeś że co, że wszyscy siedzą i czekają by Ci odpisać?
    Zamieść konfigurację prawidłowo, uwzględniając markę i mode zasilacza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16512614
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Na pewno warto podkręcić procesor. Musiałbyś poczytać o tym jak się zachowuje pod względem prądożerności oraz temperatur. Sam zasilacz powinien dać sobie radę,
    Możesz kupić nowy dysk tależowy, np. 1 TB WD Blue, jeżeli masz wiele programów na twardzielach.
    Dobrym pomysłem jest wymiana karty. GTX 1060 powinien tutaj dać niezłego kopa.
  • REKLAMA
  • #7 16512637
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16512657
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Pobieżnie przejrzałem config :)
    Jeżeli procesor masz tak podkręcony to tego Gtx-a 1060 możesz brać. Wiadomo... Jak nadaży się okazja na mocniejszy procesor w tej podstawce to warto kupić bo w tym zestawieniu karta/procesor będzie na styk.
    Jeden z dysków ma bad sector. Zgraj z niego dane jak najszybciej. Myślę, że nowy dysk 1 TB będzie tutaj dobrze dopełniał zestaw, biorąc pod uwagę, że te dyski są starej daty i mają wolniejsze prędkości.
    Dysk z bad sectorem możesz spróbować uratować MHDD poprzez remap ale będzie się to wiązało z utratą danych na nim zawartych.
  • #9 16512669
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    Aveks napisał:
    Sama konfiguracja sprzętowa jest ładnie czarno na białym rozpisana, pod wcześniejszym zamieszczonym linkiem przeze mnie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367809.html
    @mikomaaz Odczuwalną poprawę da wymiana dysku systemowego na SSD.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 16512672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16512686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16512717
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Aveks napisał:
    Moje pytanie dotyczy głównie wydajności SSD, jest strasznie słaba. Co zrobić by to poprawić?

Pytanie jest, czy Kolega ma parcie na cyferki w benchmarkach, czy dysk źle działa? Bo z cyferkami przy tym modelu dysku niewiele się ugra, dość budżetowa konstrukcja, przeciętny kontroler, przeciętne kości TLC, ogólnie demonem prędkości nie będzie. Jego sprawność drastycznie maleje wraz ze zmniejszaniem się wolnego miejsca na tym dysku, w niektórych miejscach da się doczytać, że po zapełnieniu jego połowy już widać pogorszenie jego wydajności. Mimo to system powinien startować szybciej niż z talerzówki.

Jeśli jego odczuwalna wydajność jest zła to pozostaje wymienić dysk na wydajniejszy, tym razem warto poświęcić trochę czasu na wybranie lepszego kontrolera, lepszych kości pamięci, odpłaci się to lepszą wydajnością.
  • #14 16512793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące niskiej wydajności SSD w swoim komputerze, podając szczegóły konfiguracji sprzętowej. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wymianę karty graficznej na modele GTX 1060 lub 1050 Ti, a także rozważenie zakupu nowego dysku twardego, np. WD Blue 1 TB. Wskazano również na konieczność podkręcenia procesora FX 6300 oraz na problemy związane z wydajnością dysku SSD Goodram CX300, który może być ograniczony przez użyte kości TLC. Użytkownik został również poinformowany o znaczeniu AHCI i TRIM dla wydajności SSD oraz o konieczności monitorowania wolnego miejsca na dysku, co wpływa na jego sprawność. W końcu, zasugerowano, że wymiana SSD na model o lepszym kontrolerze i kościach pamięci może przynieść znaczną poprawę wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA