logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mit czy prawda? Żarówki LED, które nie istnieją - wyjaśnienie

moze-byc 04 Gru 2020 00:34 3219 46
  • #1 19087181
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    karolark napisał:
    Dla żarówki to obojętne w przeciwieństwie do LED-ów

Zacznijmy od tego ze autor ma żarówki LED które... nie istnieją. :)

Moderowany przez zbich70:

Wydzielone z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3754046.html

• #2 19087197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19087201
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    Czyżby?

Czyżby. Żarówka jak sama nazwa wskazuje ma żarnik. LED to są diody które żarnika nie posiadają. Chyba że masz inne zdanie, to przy okazji możemy omówić żarówki rtęciowe niskoprężne :P
  • #4 19087205
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Adamcyn napisał:
    moze-byc napisał:
    Zacznijmy od tego ze autor ma żarówki LED które... nie istnieją.

Czyżby?
    Wpisz na Allegro. :D

Tak to jest jeśli jacyś sprzedawcy nadają czemuś nazwę, a nie językoznawcy i to ma być kanonem językowym.
  • #5 19087208
    moze-byc
    Poziom 29  
    Nie. Lampy są żarowe, LEDowe, rtęciowe. I tak jak nie ma LEDów rtęciowych tak żarowe też nie istnieją.
  • #6 19087225
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2870
    moze-byc napisał:
    karolark napisał:
    Dla żarówki to obojętne w przeciwieństwie do LED-ów

Zacznijmy od tego ze autor ma żarówki LED które... nie istnieją. :)

Język polski jest językiem żywym. Często się tworzy takie zestawienia słów jak żarówka led czy świeca samochodowa. Wszyscy wiedzą co to jest żarówka led poza kilkoma osobami na elektrodzie, które tylko udają że nie wiedzą.
    Jak chcesz się czepiać to powinieneś się czepiać tego, że autor podał moc transformatora 60W. Jako techniczny powinieneś wiedzieć że moc transformatora podaję się jako VA.

Do autora, bez złośliwosci. Co ty masz, czy na pewno jest to transformator, czy może zasilacz?
    Zresztą, na opakowaniu od żarówek led powinno być oznaczenie AC DC. Wtedy można je zasilić zmiennym bądź stałym napięciem. Prawdopodobnie te żarówki co masz będą działać na prąd stały i zmienny. Jeśli tak to ten transformator będzie dobry.
  • #7 19087247
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ktoś_tam napisał:
    Jako techniczny powinieneś wiedzieć że moc transformatora podaję się jako VA.

Nie czepiłem się autora. Właściwie nikogo się nie czepiłem tylko napisałem coś co chyba napisał kolega męczący kota.
    A upraszczać to możemy sobie w Castoramie, tutaj autor ma problem z zasileniem i kluczowe jest dowiedzieć się co konkretnie posiada.
  • #8 19087430
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19087479
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    CCD oznacza przetwornicę - nie można więc wykluczyć możliwości zasilania AC.

W opisie aukcji napisano że zasilanie z AC może ją uszkodzić.
  • #10 19087486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19087502
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    Napisano również, że to halogen

Chyba już to przerabialiśmy :)
  • #12 19087676
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    moze-byc napisał:
    możemy omówić żarówki rtęciowe niskoprężne
    moze-byc napisał:
    Żarówka jak sama nazwa wskazuje ma żarnik.

To ta rtęciówka jest żarówką czy nie? Może się zdecyduj.
    A może jest to wyrób angielski - bulb LED. I wtedy, jak sama nazwa wskazuje nie ma żarnika, tylko odpowiedni kształt.
  • #13 19087732
    moze-byc
    Poziom 29  
    kj1 napisał:
    To ta rtęciówka jest żarówką czy nie? Może się zdecyduj.

Nie, to było takie zagranie słowne. Tylko żarówka to żarówka. Lampa żarowa. Wszystko to lampy ale tylko lampa żarowa to żarówka.
    I teraz gdzie zaliczyć lampę rtęciowo-żarową... :P
  • #14 19088194
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    moze-byc napisał:
    Nie, to było takie zagranie słowne.
    Może jednak nie będziemy bawić się w słowne gierki.
    Elektryk wie, czym jest żarówka i że nie istnieje żarówka LED. Ale w handlu nie uświadczysz innej nazwy produktu wyglądającego jak klasyczna żarówka, mimo iż źródłem światła nie jest żarnik.
    Omawiane było wielokrotnie. Nie ma sensu tego drążyć, ale jeśli nadal jest zapotrzebowanie na taką dyskusję, to wydzieliłem, a temat źródłowy przeniosłem do "dla każdego".
  • #15 19088339
    kj1
    Specjalista elektryk
    zbich70 napisał:
    Może jednak nie będziemy bawić się w słowne gierki.

Oj Zbyszku włożyłeś kij w mrowisko :)
    Obawiam się, że problem nie jest taki prosty jakby się to z początku wydawało

zbich70 napisał:
    mimo iż źródłem światła nie jest żarnik.

No tak. Żarówka. Jest włókno i ono świeci. W LEDzie nie ma włókna. A LED filiament? Jest włókno. Świeci. Czy to żarówka, czy nie?
    A na dodatek po angielski żarnik to filament. Czyli taki LED ma żarnik.
    No dobrze - żarówka się żarzy.... Co to znaczy żarzy się?
    Czy żarówka się naprawdę pali? (choć przecież mówi się "zapal żarówkę")
    A czy LED «odbija się od tła jaskrawym blaskiem»
    Czy można więc powiedzieć, że LED się żarzy?

zbich70 napisał:
    Elektryk wie, czym jest żarówka i że nie istnieje żarówka LED.

No tak. Elektryk wie. Bo żarówka ma żarnik i się żarzy. A coś takiego jak żarówka LED nie ma żarnika i się nie żarzy. Czyżby????
    Już nie wspomnę, że źródła światła w lampach wyładowczych często są nazywane właśnie żarnikami, albo ..... żarówkami. I nikt się na to nie obrusza.

No, ale np. angielski elektryk takich wątpliwości zapewne nie ma.
    Jemu żarówka (bulb) kojarzy się z określonym kształtem.

• #16 19088343
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Semantyka techniczna :D
    Mnie razi żarówka led tak jak spięcie zamiast zwarcia - oczywiście nazwa handlowa wiele dopuszcza ale czy tu na forum technicznym nie powinniśmy troche bronić słownictwa?
  • #17 19088364
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Na forum technicznym powinno się używać fachowej terminologii, nie potocznego bełkotu handlowców.
    Nie ,,żarówka led", tylko ,,lampa led", ,,ledówka".
    Nie ,,żarówka neonowa", tylko ,,lampa neonowa", ,,neonówka", ,,lampa tląca".
    Nie ,,śrubokręt", tylko ,,wkrętak".
    Nie ,,korek", tylko ,,wkładka topikowa", ,,bezpiecznik topikowy".
    Nie ,,dekablizator", tylko ,,ściągacz izolacji".

Z ,,dekablizatorem" - dziwolągiem słowotwórstwa handlowców spotkałem się wiele lat temu. :-)
  • #18 19088374
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1064
    W handlu nazwa żarówka dla źródeł światła musi występować bo inaczej ludziska by jej nie kupiły. Przykład idzie babcia do sklepu i patrzy po etykietach. Jak napisane żarówka to bierze, jak by było naświetlacz led to lekkiej konsternacji by doznała. Nie tylko babcia ale i 50% społeczeństwa. To samo z telefon do rejonu"panie światła nie ma, pracownik, a prąd jest? Cisza w słuchawce. Po chwili, nie wiem chyba jest, ale światla nie ma. Niech pan sprawdzi. Osoba, ale jak to zrobić. Problem zaczyna się wtedy jak trzeba temperaturę barwy dobrać i moc. Mama ostatnio kupiła taką co szminka była fioletowa zamiast czerwonej, istne prosektorium. Źródła światła ewoluują i nazwy się zmieniają. Była żarówka potem świetlówka, ta nazwa przyjęła się lepiej, rtęciówka, energooszczędna to w handlu chwyciło. Teraz powinna być ledówka.
  • #19 19088381
    750kV
    Poziom 33  
    kj1 napisał:

Już nie wspomnę, że źródła światła w lampach wyładowczych często są nazywane właśnie żarnikami...
    Błąd w nazewnictwie! To są jarzniki.
  • #20 19088394
    kj1
    Specjalista elektryk
    750kV napisał:
    Nie ,,żarówka led", tylko ,,lampa led", ,,ledówka".

A można "bulb LED"? W końcu tyle tej angielszczyzny się w języku pojawia, że jedno więcej nie zrobi różnicy. :)
    750kV napisał:
    Na forum technicznym powinno się używać fachowej terminologii, nie potocznego bełkotu handlowców.

Tak. Tylko, widzisz język "żyje". Słowa (pojęcia) zmieniają swoje znaczenie.
    Podam Ci taki przykład: 40 lat temu chemicy bardzo się obruszali gdy jakieś tworzywo sztuczne nazwano plastikiem. A dzisiaj na plastik już nikt się nie obrusza.
    W dziale ciepłowniczym kotły są permanentnie nazywane piecami. I już niewielu próbuje to poprawiać.
    U nas rozdzielnice to permanentnie rozdzielnie, a wszystkie przewody to kable. I coraz rzadziej jest to korygowane.
    LED? Permanentnie jest pisane "dioda LED". A przecież to w języku polskim tak zwane "masło maślane"
    Co do żarówki LED. Ja nie widzę powodu (technicznego), żeby taką nazwę kwestionować.

Dodano po 5 [minuty]:

750kV napisał:
    Błąd w nazewnictwie! To są jarzniki.

Masz oczywiście rację. Co nie znaczy, że nazwa żarnik nie jest często używana (nie wiem czy nie częściej niż jarznik)
    750kV napisał:
    Nie ,,żarówka led", tylko ,,lampa led", ,,ledówka"

Poza tym, (gdy potrzebujesz źródła światła do jakiejś lampy) to wejdź do hurtowni i poproś o żarówkę LED. Na pewno dostaniesz to o co prosiłeś. Gdy poprosisz o "lampę LED" na 100% dostaniesz oprawę z zamontowanymi na stałe LEDami. o "ledówce" to już nawet nie wspomnę - jakoś zupełnie inaczej mi się kojarzy.
  • #21 19088448
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    kj1 napisał:
    I coraz rzadziej jest to korygowane.

A czego się spodziewasz po dzisiejszym wykształceniu i szkole? To się zateguje.
    moze-byc napisał:
    sprzedawcy nadają czemuś nazwę

Wpiszcie sobie w All... ro "globus Polski". Ja szukałem globusa Warszawy, ale nie znalazłem. Bo mam małe mieszkanie i globus Polski mi się nie zmieści. Ma toś z Was taki?
    kj1 napisał:
    W końcu tyle tej angielszczyzny się w języku pojawia

Po koledżu lub stadiesach będziesz łasiał kary w interiorze na łaśkarni za kornerem?
    kj1 napisał:
    I już niewielu próbuje to poprawiać.

Mądry nic nie powie, a głupi uważa że tak ma być.
    kj1 napisał:
    a wszystkie przewody to kable.

Takie białe, do ziemi. I tanie.

Gritsy.
  • #22 19088507
    moze-byc
    Poziom 29  
    kj1 napisał:
    A LED filiament? Jest włókno.

Kolejne marketingowe pierdzielenie. Po prostu LED ułożony w inny kształt. Poza tym świeci ale się nie żarzy - nie jest rozgrzane a jak wiadomo żar - wysoka temperatura.
    kj1 napisał:
    A na dodatek po angielski żarnik to filament.

Super. Moja drukarka 3D ma na sobie kilka kilogramów filamentu. I nie świeci.
    kj1 napisał:
    Już nie wspomnę, że źródła światła w lampach wyładowczych często są nazywane właśnie żarnikami,

Jak ja kota nazwę krowa to nie zacznie nagle mleka dawać. Lampy wyładowcze niskoprężne mają jażnik, a wysokoprężne palnik. Żarników tam nie ma.
    750kV napisał:
    Nie ,,żarówka neonowa", tylko ,,lampa neonowa",

O, a teraz skoro wszystkie lampy mają żarniki, to kolega kj1 wskaże gdzie żarnik ma neonówka :)

A nie wiem czy jaśnie Panowie od żarników zauważyli, ale w temacie z którego została wydzielona ta dyskusja autor miał problem z podłączeniem źródła światła nazwanego przez niego żarówką, i chce to zasilić z transformatora. Przy czym jak wiadomo żarówki można zasilić i z DC i z AC.
    Tylko że okazało się że ta żarówka to chiński LED którego napięciem zmiennym zasilać nie można, a transformator dający AC to nie transformator tylko najprawdopodobniej zasilacz dający DC. Ktoś jeszcze chce podyskutować o generalizowaniu źródeł światła do żarówek?

Dodano po 1 [minuty]:

750kV napisał:
    Z ,,dekablizatorem" - dziwolągiem słowotwórstwa handlowców spotkałem się wiele lat temu.

A co to? Google milczy. Chyba Ci się 2 literki wkradły :)
  • #23 19088601
    750kV
    Poziom 33  
    moze-byc napisał:
    ..Lampy wyładowcze niskoprężne mają jażnik, a wysokoprężne palnik..
    Lampy wyładowcze niskoprężne, to rury wyładowcze. Lampy wysokoprężne mają jarznik. Lampy bardzo wysokoprężne (łukowe) mają palnik, co według mnie jest błędne (tam się nic nie pali), jednak dopuszczone.
    moze-byc napisał:
    750kV napisał:
    Z ,,dekablizatorem" - dziwolągiem słowotwórstwa handlowców spotkałem się wiele lat temu.
    A co to? Google milczy. Chyba Ci się 2 literki wkradły :)
    Było to ponad 20 lat temu. Ówczesna moja partnerka szefowała w firmie remontowej i złożyła zamówienie na ściągacze do izolacji. Przysłano owe narzędzia i na każdym opakowaniu była nazwa ,,dekablizator". To był ,,kwiatek" stulecia. :-)
  • #24 19088616
    moze-byc
    Poziom 29  
    750kV napisał:
    Lampy wysokoprężne mają jarznik. Lampy bardzo wysokoprężne (łukowe) mają palnik,

A nie przypadkiem wysokoprężne rtęciowe palnik, a sodowe jarznik?
    750kV napisał:
    Lampy wyładowcze niskoprężne, to rury wyładowcze.

No tak.
  • #25 19088644
    kj1
    Specjalista elektryk
    moze-byc napisał:
    to kolega kj1 wskaże gdzie żarnik ma neonówka

A czy ja gdzieś chciałem nazywać neonówkę żarówką?
    moze-byc napisał:
    Kolejne marketingowe pierdzielenie.

Ja tam marketingowcem nie jestem.
    Ale dobrze. Spróbuj może zdefiniować co to jest żarówka. Jakie ma właściwości, jak wygląda jak działa. Nie marketingowo, ale technicznie.
    moze-byc napisał:
    Jak ja kota nazwę krowa to nie zacznie nagle mleka dawać.

Jesteś pewny, że kot(ka) mleka nie daje? :)
    Jak już dajesz jakieś przykłady, mające Twoją tezę ilustrować, to może zastanów nad tym co piszesz
    moze-byc napisał:
    Poza tym świeci ale się nie żarzy

Może warto by przeczytać argumenty adwersarzy.
    moze-byc napisał:
    nie jest rozgrzane a jak wiadomo żar - wysoka temperatura.

Na pewno nie jest rozgrzane?

moze-byc napisał:
    A nie wiem czy jaśnie Panowie od żarników zauważyli, ale w temacie z którego została wydzielona ta dyskusja ....

I dlatego dobrze, że moderator ją wydzielił. Bo nie ma żadnego związku z problemami autora tamtego wątku.
  • #26 19088673
    moze-byc
    Poziom 29  
    kj1 napisał:
    Ale dobrze. Spróbuj może zdefiniować co to jest żarówka. Jakie ma właściwości, jak wygląda jak działa. Nie marketingowo, ale technicznie.

Może skopiuję wikipedię, która w tym przypadku przynajmniej świetnie oddaje to o co pytasz:
    Cytat:
    Żarówka, lampa żarowa – elektryczne źródło światła, w którym ciałem świecącym jest silnie rozgrzane przepływem prądu włókno wykonane z trudno topliwego materiału (pierwotnie grafit, obecnie wolfram). Drut wolframowy jest umieszczony w szklanej bańce wypełnionej mieszaniną gazów szlachetnych (np. argon z 10-procentową domieszką azotu) lub próżnią. Włókno osiąga temperaturę 2500–3000 K. Pierwsze lampy żarowe konstruowano w połowie XIX w.

Idąc dalej, mamy prócz żarówek próżnowych (powszechnie stosowanych) żarówki gazowane (wypełnione gazem obojętnym) oraz halogenowe (wypełnione parami jodu). Wszystkie wmitująwiatło tylko i wyłącznie przez temperaturę żarnika.
    kj1 napisał:
    Jesteś pewny, że kot(ka) mleka nie daje?

Jestem pewien że nikt nie doi kotów.
    kj1 napisał:
    może zastanów nad tym co piszesz

Ja :)
    kj1 napisał:
    Na pewno nie jest rozgrzane?

Ale to temperatura ma powodować emisję światła. Ogień świeci bo jest gorący. Żarnik świeci bo jest gorący. Łuk elektryczny sieci bo jest gorący. Ale LEDy świecą z innych powodów.
  • #27 19089257
    kj1
    Specjalista elektryk
    moze-byc napisał:
    Ale to temperatura ma powodować emisję światła.

Znaczy jak włożę do słoika wypełnionego azotem rozżarzony do białości pręt stalowy, to będę miał żarówkę?
    moze-byc napisał:
    Ogień świeci bo jest gorący.

No tuś się trochę zagalopował :) świeci gaz podobnie jak i w łuku elektrycznym.
    moze-byc napisał:
    Żarnik świeci bo jest gorący. Łuk elektryczny sieci bo jest gorący.

Oczywiście można to tak tłumaczyć.
    Można też inaczej:
    Żarnik świeci bo płynie przez niego odpowiedni prąd. Łuk elektryczny świeci bo płynie przez niego odpowiedni prąd. LEDy świecą bo płynie przez nie odpowiedni prąd.
    Jest więc wspólny mianownik tych wszystkich źródeł światła.
  • #28 19089263
    moze-byc
    Poziom 29  
    GTFO.
    @zbich70 , proszę temat do kosza.

Dodano po 36 [sekundy]:

kj1 napisał:
    Jest więc wspólny mianownik tych wszystkich źródeł światła.

Przez pochodnie prąd nie płynie a świeci. Czary.
  • #29 19089266
    kj1
    Specjalista elektryk
    moze-byc napisał:
    Jestem pewien że nikt nie doi kotów.

Ale nie pisałeś o dojeniu, ale o dawaniu mleka.
    Jesteśmy na forum technicznym, i trzeba pisać jednoznacznie. :)
  • #30 19089558
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1064
    W naszym tłumaczeniu żar-ówka, pierwszy człon to "żar" . Żar świeci. Metal rozgrzany do białości żarzy się, świeci, żar w piecu świeci. Żar kojarzy się z gorącem. Led nie żarzy się,nie jest gorący. W led świeci elektron emitujący promieniowanie w zakresie widzialnym.
    Żar to przede wszystkim ciepło,światło to efekt uboczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy terminologii związanej z żarówkami LED, które nie mają tradycyjnego żarnika, co prowadzi do kontrowersji w nazewnictwie. Uczestnicy debatują, czy termin "żarówka LED" jest poprawny, podkreślając, że w rzeczywistości LED-y nie świecą poprzez żarzenie, lecz emitują światło w wyniku zjawisk elektronicznych. Wskazują na różnice między różnymi typami lamp, takimi jak lampy żarowe, rtęciowe i LED, oraz na znaczenie precyzyjnego nazewnictwa w kontekście technicznym. Wiele osób zauważa, że w handlu używa się terminów, które są bardziej zrozumiałe dla konsumentów, mimo że nie są one technicznie poprawne. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z zasilaniem żarówek LED oraz ich zastosowaniem w różnych warunkach oświetleniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA