karolark napisał:Dla żarówki to obojętne w przeciwieństwie do LED-ów
Zacznijmy od tego ze autor ma żarówki LED które... nie istnieją.
Moderowany przez zbich70:Wydzielone z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3754046.html
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkarolark napisał:Dla żarówki to obojętne w przeciwieństwie do LED-ów
Moderowany przez zbich70:Wydzielone z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3754046.html
Adamcyn napisał:moze-byc napisał:Zacznijmy od tego ze autor ma żarówki LED które... nie istnieją.
Czyżby?
Wpisz na Allegro.
moze-byc napisał:karolark napisał:Dla żarówki to obojętne w przeciwieństwie do LED-ów
Zacznijmy od tego ze autor ma żarówki LED które... nie istnieją.
Ktoś_tam napisał:Jako techniczny powinieneś wiedzieć że moc transformatora podaję się jako VA.
Tomasz mac napisał:
Żarówka LED MR11 MR16 12V CCD 35mm 3W halogen mały
moze-byc napisał:możemy omówić żarówki rtęciowe niskoprężne
moze-byc napisał:Żarówka jak sama nazwa wskazuje ma żarnik.
kj1 napisał:To ta rtęciówka jest żarówką czy nie? Może się zdecyduj.
moze-byc napisał:Może jednak nie będziemy bawić się w słowne gierki.Nie, to było takie zagranie słowne.
zbich70 napisał:Może jednak nie będziemy bawić się w słowne gierki.
zbich70 napisał:mimo iż źródłem światła nie jest żarnik.
zbich70 napisał:Elektryk wie, czym jest żarówka i że nie istnieje żarówka LED.
750kV napisał:Nie ,,żarówka led", tylko ,,lampa led", ,,ledówka".
750kV napisał:Na forum technicznym powinno się używać fachowej terminologii, nie potocznego bełkotu handlowców.
750kV napisał:Błąd w nazewnictwie! To są jarzniki.
750kV napisał:Nie ,,żarówka led", tylko ,,lampa led", ,,ledówka"
kj1 napisał:I coraz rzadziej jest to korygowane.
moze-byc napisał:sprzedawcy nadają czemuś nazwę
kj1 napisał:W końcu tyle tej angielszczyzny się w języku pojawia
kj1 napisał:I już niewielu próbuje to poprawiać.
kj1 napisał:a wszystkie przewody to kable.
kj1 napisał:A LED filiament? Jest włókno.
kj1 napisał:A na dodatek po angielski żarnik to filament.
kj1 napisał:Już nie wspomnę, że źródła światła w lampach wyładowczych często są nazywane właśnie żarnikami,
750kV napisał:Nie ,,żarówka neonowa", tylko ,,lampa neonowa",
750kV napisał:Z ,,dekablizatorem" - dziwolągiem słowotwórstwa handlowców spotkałem się wiele lat temu.
moze-byc napisał:Lampy wyładowcze niskoprężne, to rury wyładowcze. Lampy wysokoprężne mają jarznik. Lampy bardzo wysokoprężne (łukowe) mają palnik, co według mnie jest błędne (tam się nic nie pali), jednak dopuszczone...Lampy wyładowcze niskoprężne mają jażnik, a wysokoprężne palnik..
moze-byc napisał:Było to ponad 20 lat temu. Ówczesna moja partnerka szefowała w firmie remontowej i złożyła zamówienie na ściągacze do izolacji. Przysłano owe narzędzia i na każdym opakowaniu była nazwa ,,dekablizator". To był ,,kwiatek" stulecia.750kV napisał:A co to? Google milczy. Chyba Ci się 2 literki wkradłyZ ,,dekablizatorem" - dziwolągiem słowotwórstwa handlowców spotkałem się wiele lat temu.
750kV napisał:Lampy wysokoprężne mają jarznik. Lampy bardzo wysokoprężne (łukowe) mają palnik,
750kV napisał:Lampy wyładowcze niskoprężne, to rury wyładowcze.
moze-byc napisał:to kolega kj1 wskaże gdzie żarnik ma neonówka
moze-byc napisał:Kolejne marketingowe pierdzielenie.
moze-byc napisał:Jak ja kota nazwę krowa to nie zacznie nagle mleka dawać.
moze-byc napisał:Poza tym świeci ale się nie żarzy
moze-byc napisał:nie jest rozgrzane a jak wiadomo żar - wysoka temperatura.
moze-byc napisał:A nie wiem czy jaśnie Panowie od żarników zauważyli, ale w temacie z którego została wydzielona ta dyskusja ....
kj1 napisał:Ale dobrze. Spróbuj może zdefiniować co to jest żarówka. Jakie ma właściwości, jak wygląda jak działa. Nie marketingowo, ale technicznie.
Cytat:Żarówka, lampa żarowa – elektryczne źródło światła, w którym ciałem świecącym jest silnie rozgrzane przepływem prądu włókno wykonane z trudno topliwego materiału (pierwotnie grafit, obecnie wolfram). Drut wolframowy jest umieszczony w szklanej bańce wypełnionej mieszaniną gazów szlachetnych (np. argon z 10-procentową domieszką azotu) lub próżnią. Włókno osiąga temperaturę 2500–3000 K. Pierwsze lampy żarowe konstruowano w połowie XIX w.
kj1 napisał:Jesteś pewny, że kot(ka) mleka nie daje?
kj1 napisał:może zastanów nad tym co piszesz
kj1 napisał:Na pewno nie jest rozgrzane?
moze-byc napisał:Ale to temperatura ma powodować emisję światła.
moze-byc napisał:Ogień świeci bo jest gorący.
moze-byc napisał:Żarnik świeci bo jest gorący. Łuk elektryczny sieci bo jest gorący.