logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Słuchawki Steelseries Arctis 1 - mikrofon nie działa

mmmx19 04 Gru 2020 19:49 46866 8
REKLAMA
  • #1 19091454
    mmmx19
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Ostatnio kupiłem słuchawki Steelseries Arctis 1 i po podłączeniu okazało się, że nie działa w nich mikrofon. Mój komputer używa sterowników Realtek i wykrywa go jako urządzenie nagrywania. Mikrofon można odłączyć od słuchawek. Kiedy spróbowałem podłączyć mikrofon bezpośrednio do komputera poprzez złącze minijack to działał normalnie. Nie działa tylko jeżeli jest podłączony do słuchawek. Szukałem już jakiś ustawień w “Realtek Audio Console” ale nic tam nie znalazłem.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19091560
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Piszesz tak zawile i nieskładnie,że chyba jedynie tobie samemu jest zrozumiała ta treść. Opisz zrozumiale co i jak robisz od samego początku w kolejnych etapach.

Podstawowe pytanie to jakie wtyki/ wtyk mają słuchawki? Podejrzewam że masz do czynienia z różnymi standardami wyprowadzeń.
  • REKLAMA
  • #3 19091584
    mmmx19
    Poziom 5  
    Mam słuchawki z jednym złączem minijack, ponieważ mikrofon jest odczepiany. Z tego co wyczytałem to takie złącze nazywa się combojack. Po podłączeniu słuchawek i włączeniu opcji "Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego" w ustawieniach sterownika Realtek same słuchawki dobrze działają (bez włączenia tej funkcji nie pokazuje mi żadnego urządzenia odtwarzania i nagrywania w ustawieniach dźwięku Windows). Mikrofon niestety nie wykrywa żadnego sygnału kiedy jest podłączony do słuchawek czyli tak jak powinno być. Działa on tylko jak jest podłączony bezpośrednio do komputera przez złącze minijack do mikrofonu.
  • REKLAMA
  • #4 19091603
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    A masz pewność że w tym gnieździe do którego podłączasz mikrofon występuje napięcie polaryzacji - niezbędne do działania mikrofonu elektretowego?
  • #5 19091611
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Czyli wszystko się wyjaśniło wkładasz wtyk kompozytowy dla słuchawek i mikrofonu do wejścia słuchawkowego i oczekujesz poprawności funkcjonowania. Należy zastosować odpowiednią przejściówkę na gniazdo słuchawkowe i gniazdo mikrofonowe. Przyjrzałeś się posiadanemu wtykowi przy słuchawkach? Słuchawki Steelseries Arctis 1 - mikrofon nie działa
  • #6 19091674
    mmmx19
    Poziom 5  
    Czyli rozumiem, że wystarczy kupić przejściówkę combojack z jednym wejściem na dwa złącza minijack
  • #7 19091865
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Wszytko wskazuje że tak.
  • REKLAMA
  • #8 19096262
    mmmx19
    Poziom 5  
    Niestety po zakupie przejściówki firmy "hama" dźwięk ze słuchawek staje się dźwiękiem mono, a mikrofon tylko powtarza to co wydaje głośnik.
  • #9 19096354
    mmmx19
    Poziom 5  
    Okazało się, że wystarczyło tylko bardzo mocno wcisnąć wtyk i wszystko jest w porządku, słuchawki pracują poprawnie. Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z mikrofonem w słuchawkach Steelseries Arctis 1, który nie działał po podłączeniu do komputera. Mikrofon działał poprawnie, gdy był podłączony bezpośrednio do komputera, ale nie był wykrywany, gdy był podłączony do słuchawek. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia napięcia polaryzacji w gnieździe oraz użycia przejściówki combojack, użytkownik odkrył, że problem został rozwiązany po mocnym wciśnięciu wtyku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA