logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena użyteczności starego dysku Toshiba MK3252GSX jako magazynu zdjęć

DD81 05 Gru 2020 10:46 459 6
REKLAMA
  • #1 19091155
    DD81
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dzień dobry po latach :)
    Prośba jak w tytule. Dysk był używany w laptopie, który miał awarie grafiki na płycie głównej i tak sobie leżał w kieszeni.
    Pytanie czy może służyć jako magazyn zdjęć, czy raczej do ich przenoszenia ewentualnie do niczego??
    S.M.A.R.T. z MHDD:
    Skan powierzchni:
    Dokładny model dysku:
    Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Ocena użyteczności starego dysku Toshiba MK3252GSX jako magazynu zdjęć 3.jpg (512.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19091210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19091221
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 875
    mjd2018 napisał:
    Dysk jest OK, jednak wymień kabel SATA lub jeśli to laptop dociśnij dysk. Masz wolny sektor, monitoruj SMART.

Dlaczego ma wymienić kabel ?

Nie widzę na tym wyniku testu że jest problem z prędkościami odczytu .
  • REKLAMA
  • #4 19091334
    DD81
    Poziom 11  
    mjd2018 napisał:
    Masz wolny sektor, monitoruj SMART.
    Ten sektor raz jest a raz nie albo się zmienia w inne. Włączyłem skan powierzchni w tym obszarze co był i remap i tak to wyglądało:
    Po samym skanie Ocena użyteczności starego dysku Toshiba MK3252GSX jako magazynu zdjęć Ocena użyteczności starego dysku Toshiba MK3252GSX jako magazynu zdjęć
    Dodam że wczesniej dysk był widoczny pod systemem win.Xp a po remapie tylko pod dos.
  • #5 19091475
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19091553
    DD81
    Poziom 11  
    sunrise84 napisał:
    A jaki kabel proponujesz?
    tak jak pisałem dysk był w laptopie i tam nałapał błędów. Bardziej mnie interesuje co z tym wolnym sektorem i dlaczego go nie widać w systemie? Partycje usunąłem w menagerze dysków.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Toshiba MK3252GSX, używany wcześniej w laptopie, został poddany ocenie pod kątem użyteczności jako magazyn zdjęć. Użytkownik zauważył wolny sektor i problemy z widocznością dysku w systemie po remapowaniu. Użytkownicy sugerują wymianę kabla SATA z powodu błędów CRC oraz monitorowanie stanu S.M.A.R.T. Dysk wykazuje sporadyczne problemy z sektorami, co może wpływać na jego niezawodność jako magazynu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA