logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać układy z rezystorami i węzłami w prawach Kirchhoffa?

kalvin 15 Paź 2005 11:05 3941 6
REKLAMA
  • #1 1900204
    kalvin
    Poziom 11  
    wiem co to jest prawo ohma i 1 i 2 prawo kirchoffa ale niewiem jak rozwiazac takie uklady co sa na zdjeciach, bardzo prosze o jakis opis jak to zrobic, pytania moje to co to sa te kropki?? (w tym miejscu sa loczone rezystory?)
    Załączniki:
    • Jak rozwiązać układy z rezystorami i węzłami w prawach Kirchhoffa? 1.JPG (11.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozwiązać układy z rezystorami i węzłami w prawach Kirchhoffa? 2.JPG (11.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1900242
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    witam:)
    Te kropki na Twoich schematach to węzły czyli elektyczne połączenie kilku gałęzi, takie obwody jak na schematach rozwiązuje sie metodami węzłowa albo oczkową na podstawie praw kirhoffa 1 i 2 oraz ohma...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1900257
    kalvin
    Poziom 11  
    luki55 napisał:
    Te kropki na Twoich schematach to węzły czyli elektyczne połączenie kilku gałęzi, takie obwody jak na schematach rozwiązuje sie metodami węzłowa albo oczkową na podstawie praw kirhoffa 1 i 2 oraz ohma...
    Pozdrawiam

moglbys napisac cos wiecej na ten temat metody wezlowej i oczkowej? zajmuje sie elektronika od 2 tygodni i to z przymusu:/ wiec kompletnie jej nie rozumie :(
    A jeszcze pytanie: czy natezenie pradu za rezystorzem jest mniejsze?
    Czy oczkowa i wezlowa to jest metoda szeregowa i rownolegla? bo ucze sie z ksiazki "Wiedziec wiecej elektronika" John watson http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=24380&id=12JdBg60v46rs i czegos takeigo tam nie widze:(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1900452
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Ten zakres materiału o którym mowa w tym temacie obejmuje elektrotechnike a nie elektronike..ja uczę sie z książki p. Bolkowskiego wydawnictwa WSIP...Trudno mi coś powiedzieć o tym metodach ...musiałbym ci to przekazac obrazowo na zadaniach które robiłem a niestety nie mam skanera ...jak mi to ktoś przeskanuje to wrzuce na forum....jesli chodzi o metode węzłową to zaznaczasz w obwodzie potencjał = 0, następnie zaznaczasz węzły np. gdy masz 1 węzeł tzn 3 prądy to masz 3 napięcia na węzlach (strzlkujesz je odpowiednio) a nastepnie układasz układ równiań : pierwsze równanie to suma pradów np. I1 +I2+I3=0( pierwsze prawo Kirhoffa) później układasz równania napięć zgodnie z kierunkiem napięc na potencjałach np. U1=-R1 I2 wiedząc że U1 =V1-0 następnie podstawiasz to i rozwiążujesz równania ten link może Ci sie sprzyda właśnie tan komuś tłumaczyłem tą metodę
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic272462.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1900469
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    A jeszcze pytanie: czy natezenie pradu za rezystorzem jest mniejsze?
    Nie wolno tak mówić to jest bez sensu prąd „przed” i „za” rezystorem ma taką samą wartość
    Poczytaj sobie to co jest dostępne na stronie Edw zacznij od elementy indukcyjne tam masz podstawy:
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/12_08.pdf
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13

Na początek to wystarczy a jak zrozumiesz intuicyjnie prawo ohma to wtedy możesz zabrać się za rozwiązywanie takich czysto teoretycznych zadań.
  • #6 1900500
    kalvin
    Poziom 11  
    ok dzieki wam za wytlumaczenie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązywania układów z rezystorami i węzłami za pomocą praw Kirchhoffa oraz prawa Ohma. Kropki na schematach oznaczają węzły, czyli elektryczne połączenia kilku gałęzi obwodu. Układy takie rozwiązuje się metodami węzłową lub oczkową, opierając się na pierwszym i drugim prawie Kirchhoffa oraz prawie Ohma. Metoda węzłowa polega na wyznaczeniu potencjału odniesienia (0 V), oznaczeniu napięć na węzłach i ułożeniu równań sumy prądów (I1 + I2 + I3 = 0) oraz równań napięć zgodnie z kierunkiem prądów i spadków napięć na rezystorach. Prąd płynący przez rezystor jest taki sam „przed” i „za” nim, nie zmienia się jego natężenie. Materiał ten jest częścią elektrotechniki, a nie elektroniki. Polecane źródła do nauki to książka p. Bolkowskiego (wydawnictwo WSIP) oraz dostępne online materiały edukacyjne, np. na stronach elektroda.pl i edw.com.pl. Przykładowe rozwiązanie zadania metodą węzłową dostępne jest pod wskazanym linkiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA