logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naciśnięcie pilota 2/3 razy, aby otworzyć bramę FAAC GENIUS 400

kuba20213 05 Gru 2020 16:21 3711 11
  • #1 19091959
    kuba20213
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z pilotem do bramy FAAC GENIUS 400 a polega on na tym że brama otwiera sie dopiero po 2/3 naciśnięciu pilota.
    Z góry dziekuje za pomoc.
  • #2 19092250
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Czy to jest przy otwieraniu czy zamykaniu bramy?
    Jaką masz logikę ustawioną?
    Jeżeli Logikę S w której brama automatycznie zamyka się po określonym czasie, to w momencie kiedy już brama jest otwarta drugie przyciśniecie powoduje zatrzymanie bramy otwartej na stałe, dopiero kolejne przyciśnięcie aktywuje zamykanie bramy.
    Ale opisana przeze mnie sytuacja dotyczy tylko zamknięcia bramy.
    Może być też sytuacja, że masz włączoną funkcję test fotokomórek i jest z nimi jakiś błąd i wstrzymuje to otwieranie bramy.
    Sprawdź tez mostek między pinem STOP a minusem.

A najprościej może być już słaba bateria, wtedy ten problem nie będzie występował przy naciskaniu zwykłego przycisku domowego.
  • #3 19092485
    kuba20213
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Problem pojawia sie podczas otwierania bramy piloty są nowe i jest ich 10 sztuk więc nie moze być to wina baterii. "Jaką masz logikę ustawioną?" nie wiem dokładnie o co chodzi ale wszystkie ustawienia są fabryczne.
    Poniżej załączam zdjecie o ile to w jakimś stopniu pomoże.
    Załączniki:
    • Naciśnięcie pilota 2/3 razy, aby otworzyć bramę FAAC GENIUS 400 WhatsApp Image 2020-12-05 at 20.09.59.jpeg (243.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19092954
    gadek80
    Poziom 31  
    Szczerze podłączenie się wydaje OK, Spróbuj uruchomić centralkę Bez fotokomórek, żeby wykluczyć ich błąd czyli pin 12, 13 łączysz z 19 i STOP z 14.
    Ewentualnie możesz sprawdzić na odbiorniku pilota czy centralka reaguje na przycisk. Naciskaj pilota i patrz czy diody migają, czy słychać tykanie.
    Możesz też wyciągnąć dwa kable w pinu 9 i 14 i zwierając je zobaczyć jaka reakcja byłaby na zwykłem przycisku.
    Jeszcze bym zaprogramował na nowo piloty, poprzedzając je resetem odbiornika. Podczas nauki zrób z dwa piloty naciskając tylko jeden przycisk.
    Trzeba szukać....
    Raczej nie wydaje mi się, żeby fotki robiły problem bo ich test przed otwarciem masz wyłączony, ale warto coś wykluczyć na początku.

Jak z miganiem lampy? Też nie miga wcześniej? wszystko stoi?
  • #7 19093010
    gadek80
    Poziom 31  
    Czy naciskasz przycisk pierwszy raz i od razu lampa zaczyna migać a brama nie rusza czy naciskasz 1raz 2raz i zero jakiejkolwiek reakcji?
  • #9 19093033
    gadek80
    Poziom 31  
    Naciśnij pilota raz i odczekaj do 5 sekund i zobacz czy zaczyna działać. Możesz mieć włączoną funkcję opóźnienia otwierania bramy względem włączenia bramy.
  • #10 19559532
    KrzysztofKucz
    Poziom 2  
    Witam, a czy ktoś się orientuje które switche odpowiadają za te opóźnienie otwierania względem sygnału bo mam ten sam problem,
    pozdrawiam
    krzyztof
  • #11 19559623
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Nie switche. To operacja przyciskiem F na centrali (rozdział 6.4 instrukcji, ostatni).
  • #12 19559743
    KrzysztofKucz
    Poziom 2  
    Tak, właśnie też doczytałem dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pilotem do bramy FAAC GENIUS 400, który wymaga 2-3 naciśnięć, aby otworzyć bramę. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak ustawienia logiki, problemy z fotokomórkami, słaba bateria (choć piloty są nowe), oraz opóźnienie otwierania. Użytkownik został również poinstruowany, aby sprawdzić połączenia oraz zresetować odbiornik, a także zweryfikować, czy lampa sygnalizacyjna działa prawidłowo. Dodatkowo, inny uczestnik dyskusji wskazał, że opóźnienie otwierania można regulować przyciskiem F na centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA