logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rx 580 4gb Asus wyłącza sie monitor, robi sie czarny podczas obciążenia

Filip Tr 05 Gru 2020 20:10 2760 21
REKLAMA
  • #1 19092473
    Filip Tr
    Poziom 4  
    Witam
    Mam taki problem że dzisiaj podczas grania wyłączył mi się mój główny monitor a drugi zaczął dziwnie migac po czym zrobil sie czarny. Kartę kupilem około 27 listopada przez olx. Na początku ten problem nie występował i teraz zaczął. Podczas normalnego odpalania komputera główny monitor na wejście dvi wyrzuca no signal i wszystko odpala sie na 2 a jak odpale grę lub furmarka robi sie czarny ekran ale monitor nie gaśnie ani komputer sie nie wyłącza
    Specyfikacja
    Płyta atermiter x99
    Karta rx 580 4 gb asus dual oc
    Procesor intel xeon e5 1620 v3
    Zasilacz bandit power 550 wat 80 plus
    Ram 16 gb atermiter
  • REKLAMA
  • #2 19092620
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Albo zasilacz pada albo karta padnięta, wygrzewana i reanimowana i podziałała kilka dni... Najlepiej sprawdzić na innej platformie.
  • REKLAMA
  • #3 19092631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19092651
    Filip Tr
    Poziom 4  
    Niko72 napisał:
    Nie chcę być "złym prorokiem", ale to może oznaczać uszkodzenie karty graficznej. Tego rodzaju używane karty graficzne sprzedawane na aukcjach i portalach ogłoszeniowych to często reanimowany złom, który nie wiadomo jak długo podziała. Kilka dni, tygodni, może miesięcy. Naprawa takich kart w warunkach domowych niemożliwa, a zlecenie naprawy z przyczyn finansowych nieopłacalne. Jeśli kart była wygrzana w piekarniku to naprawa najczęściej jest niemożliwa.

Jeśli masz inną nawet mało wydajną kartę graficzną (zintegrowaną) podmień za tą RX 580. Jeśli na innej karcie graficznej pojawi się obraz może to oznaczać uszkodzenie karty graficznej RX 580. Możesz też na karcie graficznej RX 580 uruchomić na próbę Linuksa w wersji live z pendriva lub płyty. Jeśli dalej nie będzie obrazu to raczej uszkodzenie karty graficznej. Karta może też działać normalnie przy wyświetlaniu pulpitu, a manifestować usterkę pod obciążeniem testami lub grą.

Początkiem roku sam trafiłem na aukcji, na wadliwą kartę RX 470, która niby działała poprawnie w grach, testach obciążeniowych, losowo zawieszając komputer i wyświetlając przypadkowy kolor na całym monitorze. Udało się ją zwrócić, choć trochę "dyskusji", ze sprzedającym było.

Mam jeszcze swoją starą kartę graficzną i zaraz sprawdzę, napisałem też do sprzedającego czy karta była kopana itp, czy ewentualnie mogę się z nim kłócić o zwrot?
  • #5 19092682
    sylweksylwina
    A twoja karta pobiera taką samą ilość energii?
    Uszkodzony zasilacz nie zawsze będzie pokazywał objawy, zwłaszcza przy niższym obciążeniu. Możesz próbować zwrócić kartę.
  • #6 19092700
    Filip Tr
    Poziom 4  
    sylweksylwina napisał:
    A twoja karta pobiera taką samą ilość energii?
    Uszkodzony zasilacz nie zawsze będzie pokazywał objawy, zwłaszcza przy niższym obciążeniu. Możesz próbować zwrócić kartę.

Zasilacz jest nowy i ma jakos tydzien, jest troche niemarkowy ale ma certyfikat. No nie zostaje mi nic innego jak sprobowac na innej karcie i ewentualnie sprobowac zwrocic karte. Karta tez zachowuje sie dziwnie bo przed chwila gralem ponad godzine i nic a wczesniej czego nie probowalem uruchomic to czarny monitor i taki dziwny dzwiek jakby zacinania w sluchawkach.
  • #7 19092714
    sylweksylwina
    Rozumiem, jednak tyle widziałem że nie wykluczył bym jego uszkodzenia. Jednak wciąż prawdopodobieństwo uszkodzenia karty jest większe niż nowego zasilacza. Najpewniej jak mówiłem sprawdzić kartę na zupełnie innej konfiguracji.
    To że komputer przy uruchamianiu pokazuje obraz tylko na jednym monitorze to norma.
  • REKLAMA
  • #8 19092731
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19092757
    Filip Tr
    Poziom 4  
    sylweksylwina napisał:
    Rozumiem, jednak tyle widziałem że nie wykluczył bym jego uszkodzenia. Jednak wciąż prawdopodobieństwo uszkodzenia karty jest większe niż nowego zasilacza. Najpewniej jak mówiłem sprawdzić kartę na zupełnie innej konfiguracji.
    To że komputer przy uruchamianiu pokazuje obraz tylko na jednym monitorze to norma.

Wiem że norma ale już w systemie windows pokazuje mi tylko na 1 monitorze. Podpiąłem starą kartę i wszystko działa. Sprzedający odpisał mi że on nie miał takich problemów. I jeszcze jedno czy jeśli karta była wygrzewana to można to jakoś sprawdzić? Plomba gwarancyjna jest ruszona wiec karta mogla byc otwierana.

Dodano po 1 [minuty]:

Niko72 napisał:
    Filip Tr napisał:
    Karta tez zachowuje sie dziwnie bo przed chwila gralem ponad godzine i nic a wczesniej czego nie probowalem uruchomic to czarny monitor

W moim przypadku karta RX 470 zawieszała komputer najczęściej jak była "zimna", krótko po włączeniu komputera. Później już działała poprawnie nawet kilka godzin podczas normalnego użytkowania (internet) oraz w grach i testach obciążeniowych. Mimo to zdarzało się jej losowo zawiesić komputer, który nie reagował nawet na przycisk reset na obudowie komputera.

Moja karta zawiesiła mi gre dopiero po ponad godzinie grania i potem jeszcze kilka razy a teraz znowu działa. Nie wiem jeszcze co mogę zrobić bo nie mam innej platformy testowej ale może postaram sie u jakiegos znajomego

Dodano po 12 [minuty]:

Niko72 napisał:
    Filip Tr napisał:
    Karta tez zachowuje sie dziwnie bo przed chwila gralem ponad godzine i nic a wczesniej czego nie probowalem uruchomic to czarny monitor

W moim przypadku karta RX 470 zawieszała komputer najczęściej jak była "zimna", krótko po włączeniu komputera. Później już działała poprawnie nawet kilka godzin podczas normalnego użytkowania (internet) oraz w grach i testach obciążeniowych. Mimo to zdarzało się jej losowo zawiesić komputer, który nie reagował nawet na przycisk reset na obudowie komputera.

Wie ktoś może co oznacza gdy przed chwilą znowu włączyłem komputer i postanowilem odpalic bench mark to wyskoczył mi cały ekran na czerwono i tyle?
  • #10 19092837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19092855
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 470
    Zasilacz jest na czarnej liście niepolecanych zasilaczy a karta graficzna jest bardzo prądożerna i dla tego zasilacza stanowi niezłe wyzwanie. Gdzie był kupowany ten zasilacz?
  • #12 19092982
    Filip Tr
    Poziom 4  
    nomudrek napisał:
    Zasilacz jest na czarnej liście niepolecanych zasilaczy a karta graficzna jest bardzo prądożerna i dla tego zasilacza stanowi niezłe wyzwanie. Gdzie był kupowany ten zasilacz?

zasilacz na allegro ale ma 550 wat a producent do tej karty podaje jakies 450 wiec powinien dawac rade. W dodatku karta przy uruchomieniu benchmarku pokazuje rozne kolory raz niebieski kolejnym razem czerwony , zielony itp
  • #13 19093310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19093352
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Na początek to może kolega pożyczy i podłączy jakiś markowy zasilacz a nie bandit power 550 wat 80 plus bo te 550W to on mo.że mieć tylko na naklejce.
  • REKLAMA
  • #15 19093698
    Filip Tr
    Poziom 4  
    A jeśli ewentualnie sprzedający kiedyś za mocno podkręcił kartę to jest jeszcze do uratowania?
  • #16 19093746
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 470
    Możliwości już zostały opisane a najlepsza to zwrot karty do sprzedawcy i odzyskanie pieniędzy oraz kupno innej karty sprawnej plus wymiana zasilacza ponieważ on najprawdopodobniej mógł się przyczynić do dalszych uszkodzeń karty.
  • #17 19093764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19095614
    Filip Tr
    Poziom 4  
    Możliwe że znalazłem rozwiązanie bo po odpaleniu na komputerze windowsa 7 wszystko działa stabilnie i furmark moze chodzic nawet godzinę bez problemu a na windowsie 10 wywala po okolo minucie, ale po przeinstalowaniu sterownikow zapaliły sie oba monitory i działa tylko staram sie go nie obciazac na 100% bo moze sie wyłączyć. I podczas wysokiego obciążenia zasilacz tak buczy i świśczy więc poszukam jakiegoś znajomego u ktorego bede mogl przetestować sprzęt.
  • #19 19431444
    aras13
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ja mam nowego ASAUS Radeon DUAL-RX580-O8G na płycie ASRock A320M-DVS R4.0 i występuje to samo. Komputer wyłącza ekran w różnym czasie (DVI - no signal), najczęściej do 5 min po włączeniu kompa ale zdarza się że i później. Pomaga tylko restart. Czy to znaczy, że jeśli problem występuje często w przypadku Radeonów właśnie, to jest jakiś problem z tymi kartami? Czyli do reklamacji? Czy może to być inna przyczyna?
  • #20 19431449
    sylweksylwina
    Zdecydowanie jak masz gemwarancję to reklamuj. Oczywiście warto wcześniej wykluczyć monitor i kabel połączeniowy.

Dzieje się to na pulpicie czy w grach?
  • #21 19431467
    aras13
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    sylweksylwina napisał:
    Zdecydowanie jak masz gemwarancję to reklamuj. Oczywiście warto wcześniej wykluczyć monitor i kabel połączeniowy.

Dzieje się to na pulpicie czy w grach?

Dzieje się po starcie Windowsa jak i czasem po godzinie intensywnej pracy np. gry
    Monitor i kabel wykluczony. Niestety nie mam wbudowanej zintegrowanej karty aby dokładnie sprawdzić czy to ten radeon.
  • #22 19431469
    sylweksylwina
    Ja bym reklamował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną RX 580 4GB Asus, która powoduje czarny ekran na monitorze podczas obciążenia, a także migotanie drugiego monitora. Problemy zaczęły się po zakupie karty, która mogła być używana lub naprawiana w warunkach domowych. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia karty graficznej, problemy z zasilaczem (Bandit Power 550W) lub niewłaściwe podkręcanie. Rekomendowane jest przetestowanie karty na innej platformie oraz sprawdzenie zasilacza, ponieważ może on nie dostarczać wystarczającej mocy. W przypadku potwierdzenia uszkodzenia, zaleca się zwrot karty do sprzedawcy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA