logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie podłogówki rozdzielacz ma małe ciśnienie

dola84 06 Gru 2020 00:23 2733 8
REKLAMA
  • #1 19093080
    dola84
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Panowie.
    Mam problem z podłogówką.
    Otóż jest mały przepływ (jest odpowietrzona jak należy i rotametry idą na maksimum jak puszczam je osobno ale razem uzyskuje jakiś 1 litr na minutę, jest 11 obwodów zasilane pompą ferro 25-6-130 i zaworem mieszającym afriso atm 761 3.2 Kvs.
    Nie rozumiem czemu nie mogę osiągnąć większego przepływu przy takim zasilaniu. Pompa ciągnie ze sprzęgła 70 kW afriso gdyż mam jeszcze osobny obieg na grzejniki z osobna pompą. Nie znam niestety długości obwodów gdyż już tam były jak kupiłem dom ale 11 obwodów zasila jakieś 80 m2.
    Ze sprzęgła do pompy idzie miedź 22 mm i wchodzi w pex 32 tam jakieś 6 metrów w podłodze do rozdzielacza. Proszę o pomoc i załączam zdjęcia Zasilanie podłogówki rozdzielacz ma małe ciśnienie Zasilanie podłogówki rozdzielacz ma małe ciśnienie
  • REKLAMA
  • #2 19093177
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Jeśli rzeczywiście rura miedź 22 jest od sprzęgła do układu pompowego a rura PP do rozdzielacza podłogówki to masz odwrotnie zamontowany zestaw o 180st.
    Montowałeś sam czy firma ?

Powinno być mniej więcej tak pompa za zaworem mieszającym

1. Rura miedziana 22 od sprzęgła do układu pompowego zmieniłbym na minimum 28mm (większy przepływ)
    2. Rura PP32 nie podałeś jak ścianka rury. Na przykład 32x4,4 to daje 23mm wewnątrz rury a to może być za mała średnica aby zapewnić odpowiedni przepływ dla 11 pętli ogrzewania.
    3. Rotametry (szkiełka) na rozdzielaczu "0" jest na dole czy na górze ?
    4. Spróbuj wymienić zamontowany zawór 3-d brak śrubunków.
    5. Zamiast zaworu termostatycznego 3-d zamontuj zawór mieszający obrotowy 3-d z siłownikiem. O wiele lepszy komfort użytkowania i przepływy o wiele lepsze.

Wstaw zdjęcia szerszy plan kotłowni i urządzeń.
  • #3 19093376
    dola84
    Poziom 10  
    VPS napisał:
    Jeśli rzeczywiście rura miedź 22 jest od sprzęgła do układu pompowego a rura PP do rozdzielacza podłogówki to masz odwrotnie zamontowany zestaw o 180st.
    Zestaw jest ok . woda idzie z ghory do dolu. tam jest tylko kawalek pp a wyzej miedz.

Montowałeś sam czy firma ?

sam montowalem...

Powinno być mniej więcej tak pompa za zaworem mieszającym

1. Rura miedziana 22 od sprzęgła do układu pompowego zmieniłbym na minimum 28mm (większy przepływ)

teraz bedzie ciezko. Myslisz ze od mieszacza i pompy gdybym zmienil na 28 az dojdzie do pex to pomoze? suma z mieszacza powinna byc wieksza niz samo zasilanie
    2. Rura PP32 nie podałeś jak ścianka rury. Na przykład 32x4,4 to daje 23mm wewnątrz rury a to może być za mała średnica aby zapewnić odpowiedni przepływ dla 11 pętli ogrzewania.
    nie wiem niestety. wszystko jest zalane w podlodze i nie wiem jaka jest grubosc scianki niestety
    3. Rotametry (szkiełka) na rozdzielaczu "0" jest na dole czy na górze ?
    na gorze
    4. Spróbuj wymienić zamontowany zawór 3-d brak śrubunków.
    wiem.....tu zjeb..... ale nauka nie pojdzie w las
    5. Zamiast zaworu termostatycznego 3-d zamontuj zawór mieszający obrotowy 3-d z siłownikiem. O wiele lepszy komfort użytkowania i przepływy o wiele lepsze.
    rozumem. myslalem ze 3,2 kvs to az nadmiar. 11 petli nawet przy 3 litrach na minute to tylko 2m3 na godzine

Wstaw zdjęcia szerszy plan kotłowni i urządzeń.

nie mam jak narazie (zdala od obiektu)
    odpowiedzi sa miedzy wierszami
  • REKLAMA
  • #4 19096530
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Ja bym przeniósł całą grupę pompowo- mieszającą do skrzynki rozdzielacza,miejsca jest i znikną problemy z przesyłem wody zmieszanej. Oczywiście najlepiej mieszacz oparty na 3dr z siłownikiem i sterowaniem pogodowym.
  • REKLAMA
  • #5 19097198
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Czy zawór mieszający czy mieszacz nie ma różnicy jeśli jest sprawny.
    22mm to stanowczo za mało na tyle obiegów i taki metraż. Powinno być min 28.
    To nie rura PEX tylko rura PP zgrzewana, 32 to też za mało powinno być min. 40.
    Jakie masz w ogóle przepływy bo nie napisałeś ?
  • REKLAMA
  • #6 19097792
    dola84
    Poziom 10  
    hajs444 napisał:
    Czy zawór mieszający czy mieszacz nie ma różnicy jeśli jest sprawny.
    22mm to stanowczo za mało na tyle obiegów i taki metraż. Powinno być min 28.
    To nie rura PEX tylko rura PP zgrzewana, 32 to też za mało powinno być min. 40.
    Jakie masz w ogóle przepływy bo nie napisałeś ?

niestety pp32 juz nie moge zmienic gdyz jest zalana w posadzce. sprobuje wymienic od mieszacza do pp i z powrotu pp do mieszacza na miedz 28. moze da to kilka wiecej litrow

przeplywy slabe. kilka petli ma 2 litry ale wiekszosc 1.

czy pompa w waszej opinii jest dobra czy moze tez za slaba?

Dodano po 1 [minuty]:

Wojtermet25 napisał:
    Ja bym przeniósł całą grupę pompowo- mieszającą do skrzynki rozdzielacza,miejsca jest i znikną problemy z przesyłem wody zmieszanej. Oczywiście najlepiej mieszacz oparty na 3dr z siłownikiem i sterowaniem pogodowym.

tego chce uniknac ze wzgledu na miejsce gdzie skrzynka jest (sciana hol / sypialnia - wiec zawsze szum bedzie wiekszy) ale w ostatecznosci to zrobie. mam tam zasilanie do pompy ale strace mozliwosc sterowania nia z kotlowni. a przez sprzeglo cieplo tam nie dotrze zeby wbudowac sterownik wlaczajacy pompe
  • #7 19097843
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Jeśli chcesz przez ten zawór pościć 25 l/min (po 2 l/min na pętli)
    To zgodnie z jego charakterystyką będzie on stawiał opór 4msw
    Pompa daje 6 m, a oprócz zaworu musi jeszcze pokonać opory rur na przesyle i na samej podłodze.
  • #8 19098080
    dola84
    Poziom 10  
    piracik napisał:
    Jeśli chcesz przez ten zawór pościć 25 l/min (po 2 l/min na pętli)
    To zgodnie z jego charakterystyką będzie on stawiał opór 4msw
    Pompa daje 6 m, a oprócz zaworu musi jeszcze pokonać opory rur na przesyle i na samej podłodze.

nie będę zgywał kozaka i powiem, że nie wiele z tego rozumiem :)

pompa za słaba czy wyeliminowac zawor i zastąpić go innym ze sterownikiem?
    dziękuję
  • Pomocny post
    #9 19098253
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Napiszę tak. Na próbę wyrzuć ten zawór całkowicie i obniż temperaturę na kotle na bezpieczną dla podłogowki, wtedy będzie wiadomo czy pompa i układ przesyłowy da radę zasilić ten rozdzielacz.
    Jeżeli uzyskasz odpowiednie przepływy, wtedy można pomyśleć i odpowiednim zaworze 3dr z siłownikiem, a jeżeli dalej będzie kiszka to trzeba cały układ przenieść do szafki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niskim przepływem w systemie ogrzewania podłogowego, gdzie przy 11 obwodach osiąga jedynie 1 litr na minutę. Zainstalowana pompa Ferro 25-6-130 oraz zawór mieszający Afriso ATM 761 3.2 Kvs nie zapewniają odpowiedniego ciśnienia. Użytkownik rozważa wymianę rur miedzianych na większe średnice oraz przeniesienie grupy pompowo-mieszającej do skrzynki rozdzielacza. Wskazano, że rura miedziana 22 mm jest zbyt mała, a optymalna średnica to minimum 28 mm. Sugerowane jest również obniżenie temperatury na kotle oraz testowe usunięcie zaworu, aby ocenić wydajność systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA