logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP i Linux Mandrake na jednym komputerze?

Maestro_19 15 Paź 2005 12:26 2950 7
REKLAMA
  • #1 1900405
    Maestro_19
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, czy da sie zainstalowac dwa systemy na jednym kompie takie jak np, windows xp i linux mandrake??? i jak to zrobic??
  • REKLAMA
  • #2 1900411
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Pewnie, ze sie da, instalujesz XP, a pozniej linuksa.
  • REKLAMA
  • #3 1900640
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ja zawsze robie odwrotnie ;)
    instaluje najpierw linuxa na jakiejs partycji innej niz pierwsza (lilo laduje wlasnie na tej partycji)
    nastepnie instaluje winde XP na opierwszej part
    i dodaje do boot.ini programem bootpart opcje uruchamiania przez bootloadera z xp lilo (ktorym potem mozna odpalic w zasadzie dowolna liczbe linuxow (ile na dysk wlezie))
    w zasadzie nie ma roznicy czy bedziemy instalowac najpierw xp czy linuxa o ile linuxem nie skrzywdzimy bootloadera XP bo wtedy sprawa sie nieco komplikuje (w sumie to nie za bardzo ale po co sobie utrudniac zycie niepotrzebnie), natomiast jesli chcielibysmy wpakowac na ten dysk jeszcze win 98 lub 95(tylko osr2 no chyba ze pierwsza partycje zalozymy z fat 16) to musimy go zainstalowac na C przed XP a xp wtedy musi wyladowac na innej partycji np D
    wtedy mozemy sobie odpalac w98 przez bootloader xp (xp sam nam go doda do lisy systemow jesli w98 bedzie zainstalowany podczas instalacji XP) lub przez lilo (odpalanego przez bootloadera z xp)
    jesli zainstalujemy najpierw xp a potem 98 to "stracimy xp" bo 98 sama z siebie nie bedzie w stanie odpalic xp
    Zawsze mozna skozystac z botloaderow innych firm ale ja sie przyzwyczilem do tego z xp
    Załączniki:
    • bootpa25.zip (26.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1900739
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    A ja chcialbym do XP doinstalowac Win 2k, da sie? Jak tak, to jak?
  • #5 1900783
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Witam.
    Najpierw instalujesz 2000 a później Xp. Xp automatycznie zrobi ci menu wyboru systemu.
  • REKLAMA
  • #6 1901003
    Cersax
    Poziom 11  
    Tez bym chcial zainstalowac linuxa u siebie ale niewiem jak to bedzie
    Mam aktualnie windows 2000 advance server i 3 dyski twarde w tym dwa dyski zrobione na raida 0 oraz mirroring partycji systemowej, 3 dysk jest jako magazyn (160 gb) i teraz pytanie co i jak zrobic by poprawnie zainstalowac linuxa ?
  • REKLAMA
  • #7 1901019
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    KaziuWichura napisał:
    A ja chcialbym do XP doinstalowac Win 2k, da sie? Jak tak, to jak?

Normalnie. Robisz kopię plików systemowych znajdujących się w katalogu głównym zwykle partycji C (są ukryte), najważniejszy jest plik NTLDR. Potem instalujesz Windows2000 i przywracasz kopie wykonanych wczesniej plików. Jesli tego nie zrobisz to będziesz mógł uruchomić tylko Windows2000. Nie jestem pewien, ale plik NTLDR, znajduje sie też na płycie instalacyjnej WindowsXP, więc jeśli zapomnisz zrobic kopii, to będzie można przywrócić go z płyty.
  • #8 1902573
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Czyli skopiowac ten plik, zainstalowac na tym samym dysku(co XP) win 2k i skopiowac ten plik spowrotem? I podczas uruchamiania kompa bede mial wybor systemu?

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest zainstalowanie dwóch systemów operacyjnych, takich jak Windows XP i Linux Mandrake, na jednym komputerze. Najczęściej zaleca się instalację Windows XP jako pierwszego systemu, a następnie Linuksa na osobnej partycji, co pozwala na poprawne skonfigurowanie bootloadera (np. LILO) do wyboru systemu przy starcie komputera. Alternatywnie można instalować najpierw Linuksa, a potem Windows XP, jednak należy uważać, aby Windows nie nadpisał bootloadera Linuksa. W przypadku instalacji wielu systemów Windows (np. Windows 2000 i XP) zaleca się instalację starszego systemu (Windows 2000) przed nowszym (XP), ponieważ XP automatycznie tworzy menu wyboru systemu. Przy instalacji systemów na dyskach z RAID lub złożonych konfiguracjach partycji ważne jest wykonanie kopii plików systemowych, takich jak NTLDR, aby zapewnić poprawne uruchamianie systemów. Do zarządzania bootowaniem można używać narzędzi takich jak bootpart, które pozwalają na dodanie opcji uruchamiania różnych systemów z poziomu bootloadera Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA