logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WF70F5E0W2W - Pralka odcina zasilanie podczas prania

kamiilo339 06 Gru 2020 13:55 3288 6
REKLAMA
  • #1 19093845
    kamiilo339
    Poziom 2  
    Cześć!
    Od 7 lat jestem właścicielem pralki Samsung Eco Bubble WF70F5E0W2W (nr seryjny: A0K65ESD700269J, wyprodukowana w Polsce). Od pewnego czasu pralka odcina zasilanie w losowych momentach prania, szczególnie w niskiej temperaturze. Po odłączeniu wtyczki z gniazdka na ok. 10s i ponownym jej podłączeniu, wszystko działa prawidłowo. Usterka występuje niezależnie od gniazdka, do którego urządzenie jest podłączone.
    Uruchomiłem także tryb serwisowy. Po włączeniu trybu spin, bęben trochę się rozpędza, a pralka po chwili wyświetla kod błędu "UC", wskazujący na problemy z zasilaniem. Czy, w związku z tym, można mieć pewność, że padł moduł zasilania? Czy są jakieś inne elementy, które powinienem sprawdzić? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 19095085
    MARK-62
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam prawdopodobnie trzeba wymienić filtr przeciwzakłóceniowy to jest taki kondensator na końcu kabla zasilającego łatwo go zlokalizować i wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 19095103
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6929
    Prawdopodobnie w elektronice problem będzie leżał, trzeba by ją przejrzeć na wszelakie okoliczności.
  • #4 19097720
    MARK-62
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    mrice napisał:
    Prawdopodobnie w elektronice problem będzie leżał

Nie wykluczam elektroniki ale ja bym zaczął od sprawdzenia połączenia przewodów i tego filtra.
  • REKLAMA
  • #5 19097907
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6929
    W życiu jeszcze filtra PZ w samsungu nie wymieniłem, a przekopałem ich spora ilość, ale kto szuka nie błądzi, może autor będzie miał więcej szczęścia niż ja na mega rzadki przypadek.
  • #6 19104259
    kamiilo339
    Poziom 2  
    Tak się składa, że jutro pralka będzie rozkręcana. Czy jest coś, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Czy filtr PZ może być jakoś napuchnięty? Nie chciałbym wydawać kasy na nowy filtr jeśli to jednak będzie coś innego.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung Eco Bubble WF70F5E0W2W, która odcina zasilanie w losowych momentach prania, szczególnie w niskiej temperaturze. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania pralka działa prawidłowo. W trybie serwisowym pojawia się kod błędu "UC", sugerujący problemy z zasilaniem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie filtra przeciwzakłóceniowego oraz połączeń przewodów, a także przegląd elektroniki urządzenia. Pojawia się pytanie o stan filtra PZ i jego ewentualne uszkodzenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA