logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opinie o używanej lodówce Electrolux ERB 28292W8 i pralce AEG L62260TL - gabaryty i trwałość

dominowski 06 Gru 2020 19:02 918 9
REKLAMA
  • #1 19094667
    dominowski
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Dzień dobry.
    Szukajka forumowa nie pokazuje mi nic na temat tych sprzętów. A poszukuję informacji na temat lodówki Electrolux ERB 28292W8 i pralki AEG L62260TL. Użytkuje ktoś ten sprzęt? Dodam, że jest to sprzęt używany - potrzebuję kupić coś, co pochodzi mi chociaż kilka lat. Póki co, nie dam rady kupić nic nowego. A i gabaryty są istotne. Małe mieszkanie i te sprzęty są ok jeśli chodzi o ich wielkość.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19094773
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Używaną pralkę o załadunku od góry sobie odpuść bo nawet zakup nowej jest już słabym pomysłem a co dopiero używana. Jeśli nie ogranicza Cię miejsce to z używanych pralek tylko o załadunku od przodu i byle nie Beko, Indesit, Ariston, Whirlpool. Najlepiej podaj model w temacie jeśli znajdziesz coś co Cię zainteresuje. Jeśli chodzi o lodówkę to starsze Electrolux były w porządku, mój brat ma lodówkę tego producenta 10 rok i żadnych problemów.
    Obecnie produkty koncernu AEG czyli należące do niego marki Electrolux, Zanusii nie grzeszą jakością wykonania i bezawaryjnością.
  • Pomocny post
    #3 19095061
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6917
    Jeśli w rachubę pralka ładowana od frontu nie wchodzi za żadne skarby świata to można to AEG spokojnie zaakceptować. Konstrukcja prosta i znana każdemu serwisantowi. Czy pochodzi kilka lat to czas zawsze zweryfikuje, ale szansa na to jakaś jest.
    Gdyby jednak jakimś cudem zmieściła się pralka ładowana od frontu warto by się pokłonić nad serią Maxx z stajni Boscha. Jest to czołg nie do zajechania, seria WAE lub nawet starsza. Te są skłonne przetrwać jeszcze niejedną nową.

Co do chłodni nie wypowiem się, bo nie serwisuje tej gałęzi, więc nie będę w ciemno strzelał.
  • REKLAMA
  • #4 19096641
    dominowski
    Poziom 4  
    Dziękuję za merytoryczne opinie. Właśnie w tym rzecz, że mieszkanie małe. I choćbym chciał, to nie wstawię nic dużego a nawet średniego. Dlatego też te sprzęty o których napisałem mają niezbyt wielkie gabaryty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19096645
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3240
    Kenworth 18 napisał:
    Używaną pralkę o załadunku od góry sobie odpuść bo nawet zakup nowej jest już słabym pomysłem a co dopiero używana. Jeśli nie ogranicza Cię miejsce to z używanych pralek tylko o załadunku od przodu i byle nie Beko, Indesit, Ariston, Whirlpool. Najlepiej podaj model w temacie jeśli znajdziesz coś co Cię zainteresuje. Jeśli chodzi o lodówkę to starsze Electrolux były w porządku, mój brat ma lodówkę tego producenta 10 rok i żadnych problemów.
    Obecnie produkty koncernu AEG czyli należące do niego marki Electrolux, Zanusii nie grzeszą jakością wykonania i bezawaryjnością.

Używam pralki łądowaną tylko od góry i nie widzę problemu.
  • Pomocny post
    #6 19096920
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Nie twierdzę, że pralka o załadunku od góry źle pierze itp. ale nie są to pralki tak trwałe jak o załadunku od frontu i tylko o to tu chodzi. Używanego górnowsadu bym z pewnością nie kupił, chyba, że ktoś by oferował nieodpłatnie to może bym i przygarnął, ale zdecydowanie preferuję ładowane od frontu.
  • #7 19097159
    mrice
    Moderator AGD
    Kenworth 18 napisał:
    ale nie są to pralki tak trwałe jak o załadunku od frontu i tylko o to tu chodzi

Przepraszam, ale niby dla czego ?
    Większość użytych części do produkcji górnowsadu i klasycznie ładowanej pralki jest takich samych. Z istotnych różnic to łożyska które nawet przemawiają na rzecz górnowsadu, bo zazwyczaj są wymienialne bezproblemowo, inna budowa dozownika, w przypadku tego konkretnego modelu jest on dość prosty i przyjemny do utrzymania w czystości. Ciemniejsza strona, to drzwiczki bębna, które raz kiedyś potrafią się otworzyć i narobić niezłego bigosu no i dużo mniejsza kultura pracy ze względu na konstrukcję całej obudowy. No i w przypadku tej konkretnej, minus to umieszczenie modułu mocy niemal na samym dole urządzenia.
  • #8 19107991
    dominowski
    Poziom 4  
    Witam. Dziękuję Wam wszystkim za zaangażowanie. Ostatecznie kupiłem pralkę Bosh z serii Maxx jak polecił mrice. Przy lodówce zostałem Electroluxa. Dziękuje Kenworth 18 za informacje. Cóż. Mam nadzieję, że za okazaną pomoc przydarzy Wam się coś dobrego :) Nie wiem kiedy temat zamykać, a kiedy może się on przydać jeszcze komuś. Więc zostawię go jako otwarty. Pozdrawiam!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19108075
    mrice
    Moderator AGD
    Temat jak wyczerpałeś to zamknij, pozniej sie ludzie podpinaja bo sadza ze sprzet podobnybi wychodzi balagan. Niech kazdy swoj problem ciagnie w swoim temacie.

Życzę udanej eksploatacji.
  • #10 19109973
    dominowski
    Poziom 4  
    Dzięki. Zamykam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii na temat używanej lodówki Electrolux ERB 28292W8 oraz pralki AEG L62260TL. Użytkownicy podkreślają, że starsze modele Electrolux charakteryzują się dobrą jakością i trwałością, podczas gdy obecne produkty AEG mogą nie spełniać oczekiwań pod względem wykonania. W kontekście pralek, preferencje skłaniają się ku modelom ładowanym od frontu, z rekomendacjami dla serii Bosch Maxx, które są uznawane za wyjątkowo trwałe. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na pralkę Bosch z serii Maxx oraz lodówkę Electrolux, podkreślając znaczenie gabarytów sprzętu w małym mieszkaniu.
REKLAMA