Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    fruuu
    Level 14  
    Witam panowie.

Jako że stanąłem przed wyborem pralki i lodówki jestem zmuszony zawracać wam głowę prośbą o pomoc w wyborze :D
    Zapoznałem się juz z tematami przyklejonymi i wybrałem modele polecanych firm z interesującego mnie przedziału cenowego:

Pralka górnoładowna -
    Electrolux EWT 10420 W
    AEG Lavamat 45050
    Bosch WOT 20350 BY
    Siemens WP 10R150 PL

Lodówka z dolną zamrażarką -
    Bosch KGV 36 V30
    Bosch KGV 33 V30
    AEG Santo 40340 KG1
    Electrolux ERB 34003 W
    Electrolux ERB 36003 W
    LG GR - 359 SVQ

I pralka i lodówka powinna być, jak zawsze w tym sprzęcie przede wszystkim niezawodna, w miarę możliwości cicha i w razie awarii żeby ceny części nie były astronomicznie drogie.
    Klasa energetyczna A+ też nie zaszkodzi, ilość pozostałych dodatków jest na samym końcu.
    Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i opinie serwisantów jak i użytkowników tych firm, propozycje innych modeli też mile widziane.
    Pozdrawiam.
    raton laveur
    Level 19  
    Witaj,
    z pralek wymienionych przez Ciebie najlepszy wydaje mi sie model Electrolux EWT 10420W, bo ma wyswietlacz. Ale 1000 obrotow to troszke przymalo. Osobiscie szukalbym modelu AEG 47280 w promocji za 1399 zl (normalnie od 1738 zl), bardzo przyzwoita pralka, a w tej cenie rewelka. Jest o tym mowa na forum "Jaka pralke kupic?", ta promocja jest w Krakowie w MM, ale poszukaj, moze blizej Ciebie tez robia?-warto sie rozejrzec. Z lodowek polecalbym Electroluxa, bo sam mam ARB 8651 z dolnym zamrazalnikiem i jestem bardzo zadowolony (na polskim rynku wlasciwie identyczny z moim jest model ERB 3645X, z wyjatkiem koloru). Uwazaj na lodowki LG, choc chlodza dobrze, to w niektorych modelach klasa energetyczna podana przez producenta nie odpowiada realnej (podali A, a w rzeczywistosci bylo D, zuzycie roczne 620 kWh :cry: model GR-399 SQA). Pozdrawiam
    raton laveur
    Level 19  
    Pewnie, ze malo! Poczytaj lepiej topic "Jaka pralke kupic?" na tym forum, duzo jest tam mowy o obrotach. Z moich 2 pralek, jedna ma 1300, a druga 1400 obrotow i nic sie nie gniecie, wiem z doswiadczenia (ale w zupelnosci wystarczajaca jest juz szybkosc 1200/min). Trzeba tylko zaraz po odwirowaniu pranie wyjac i rozwiesic, bo jak polezy pare godzin w bebnie, to i po odwirowaniu na 700 bedzie ciezko doprasowac... Ludzie, nie bojcie sie tych obrotow! Bawelna odwirowana na 1200 schnie dwa razy szybciej niz odwirowana na 900, roznica jest wyrazna. To wielka wygoda, szczegolnie jak ktos ma malo miejsca do rozwieszenia. A jak suszycie w suszarce elektrycznej, to suszenie lepiej odwirowanej bielizny zuzyje duzo mniej energii i mniej zaplacicie za prad. Przy wiekszych obrotach lepsze sa tez efekty plukania, a to wazne, bo wiekszosc obecnie produkowanych pralek plucze kiepsko. Owszem, nie ma sensu specjalnie doplacac za liczbe obrotow powyzej 1200, poniewaz powyzej tej liczby roznice w stopniu odwirowania sa juz niewielkie, ale za 1200 WARTO, bo bardzo ulatwia to zycie. Pisze z wlasnego doswiadczenia (robie 10-12 pran tygodniowo), a nie na podstawie jakichs ulotek reklamowych, i nie ja jeden mam takie zdanie-wiecej mozna znalezc na topicu o pralkach. A ulotek reklamowych nie czytuje nigdy-wole czytac opinie uzytkownikow i wyniki testow konsumenckich ;) .
    fruuu
    Level 14  
    Dzięki za odpowiedzi.
    O AEG 47280 juz wcześniej czytałem bardzo wiele dobrych opinii, jednak w moich okolicach znalezienie tego modelu jest praktycznie nie możliwe, o przystęopnej cenie nie wspominając.
    Co do tego elektroluxa, też byłem za nim więc potwierdziłeś mój typ. Z 1200 obrotów w gre wchodził by jeszcze ELECTROLUX EWT 1216 chociaż myśle ze 1000 obrotów powinno być wystarczające.
    Lodówka... w takim razie od LG z daleka, Bosch tez raczej odpada przez drogi serwis, więc zostaje
    ELECTROLUX ERB 36003 W
    AEG Santo 40340
    Której firmie można bardziej zaufać?

Pozdrawiam
    raton laveur
    Level 19  
    Ale to teraz ta sama firma: www.aeg-electrolux.pl , wiec pod wzgledem zaufania powinno byc podobnie.
    ERB 36003W ma wnetrze identyczne z moim ARB 8651, bardzo funkcjonalne. AEG nie ma tego poziomego uchwytu na butelki pod poleczka, ktory jest bardzo przydatny. Wnetrze Electroluxa wydaje mi sie bardziej funkcjonalne. Radze po prostu wybrac te, ktora sie Tobie bardziej podoba.
    A co do pralki, to zdecydowanie radzilbym brac z 1200 obrotow, choc 1000 tez juz od biedy ujdzie (ktos, kto mial juz pralke z 1200 obrotow lub wiecej, raczej nie zechce kupic nastepnej z mniejsza ich iloscia ;) ). EWT 1216 jest wiec moim zdaniem lepszy. I jeszcze co do pralki AEG 47280, to jesli jest niedostepna w Twojej okolicy, moze poszukalbys interesujacej ceny przez internet?-duzo ludzi tak teraz kupuje i sa zadowoleni. Trzeba tylko wybrac sprawdzony sklep, ktoremu wielu uzytkownikow wystawilo dobre opinie. Przemysl to moze jeszcze, w koncu pralke kupuje sie na ladnych pare latek (przynajmniej teoretycznie, bo niektore kiepskich marek z trudem wytrzymuja 3-4 lata), wiec jesli znalazlys tanio ten AEG...warto choc sprobowac. Jesli jednak nie znajdziesz tej AEG, to Electrolux tez jest O.K. Pozdrawiam
    fruuu
    Level 14  
    raton laveur wrote:
    I jeszcze co do pralki AEG 47280, to jesli jest niedostepna w Twojej okolicy, moze poszukalbys interesujacej ceny przez internet?

Szukałem, szukałem... ceny od 1700 w góre :|
    Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje ze nie będe musiał tydzień po zakończeniu okresu gwarancii napisać tematu "Awaria......." w dziale agd :D