logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porty COM nie działają z kablami GSM, ale działają z programatorami - chipset LX

KALI 14 Maj 2002 15:43 2897 4
REKLAMA
  • #1 16168
    KALI
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam. Mam dziwny problem: padły mi porty COM w komputerze objaw: nie działają kable do telefonów gsm,programator Phoenix ale za to programator PIC i Eprom działa bez problemu (programuje i odczytuje)
    kabel typu BOX do motoroli także działa bez problemu. Płyta na chipsecie LX. Czy ktoś spotkał się z takim objawiem i ewentualnie zna sposób naprawy. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16216
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Programatory i kable które działają muszą korzystać z innych we/wy niż te pozostałe wygląda na to że siadło tylko kika we/wy i czeka Cie serwis lub wymiana płyty
  • REKLAMA
  • #3 16218
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Sproboj ustawic sobie w biosie recznie porty com1 i com2 bo czasami jest ustawione na auto,kolejnym problemem moga byc zaniskie stany wyjsciowe +/-5V zamiast +/-12V,jezeli jakies urzadzonko wykorzystuje porty rs do zasilania to wtedy stany +/-5V moga byc zamale.
  • REKLAMA
  • #4 16479
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    ...a kiedys działało ok? Jeśli tak to coś padło. Jeśli nie to może być różnie. Zwróć uwagę na to co napisał ul1111 (nawiasem pisząc układ ten zadziwia mnie swoja konstrukcją do dzisiaj....cóż za skala integracji - VLSI?) Pozdrawiam Cię ul1111 i Ciebie Kali i Swir'a też.......:)
  • #5 16670
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    sprawa jest prosta:
    sprawdź napięcia z zasilacza( - 12v )-uart pracuje na +12v i -12v
    -wszystkie programatory które nie działają potrzebują rx i tx z coma
    -programator pic-ów i eepromów nie korzysta z nadajnika i odbiornika
    jeśli masz złącze ISA możesz kupić kartę J/O z dodatkowymi portami com kosztokoło 50pln
    -na PCI są droższe ale ciężko je spotkać w handlu około 100pln
REKLAMA