logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha KX-690 - Utrata stabilności prędkości odtwarzania po wymianie paska napędowego

OptimusPrime 10 Gru 2020 14:45 645 6
REKLAMA
  • #1 19104020
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

Jakieś pół roku temu wymieniałem główny pasek napędowy. Przy okazji wymiany przeprowadziłem też smarowanie mechanizmu.
    Po wymianie paska ustawiłem prędkość przy pomocy kasety serwisowej (ABEX) i ogólnie wszystko poszło bez problemu.
    Kilka dni temu wrzuciłem sobie kasetę żeby posłuchać i już na słuch nie pasowała mi prędkość. Po sprawdzeniu kasetą testową wyszło, że jest 2,97kHz zamiast 3kHz.
    Taka zmiana bez wyraźnej przyczyny nie powinna nastąpić ale nie chciało mi się dłubać więc po prostu znowu ustawiłem 3kHz z tematem "do obserwacji".
    Sprawdziłem po kilku dniach i znowu się rozjechało tym razem o 20Hz. Po ponownej korekcie i ponownym sprawdzeniu znowu to samo więc zdecydowanie coś jest źle.
    Zanim zacznę coś dłubać w temacie chciałem zapytać o możliwe przyczyny usterki, która objawia się w ten sposób.
    Jak napisałem wcześniej mechanizm był niedawno smarowany i chodził idealnie, więc tu nie powinno być problemu.
    W tej chwili podejrzenia kieruję w stronę głównego silnika napędowego. Silnik nie nagrzewa się w takim stopniu aby budziło to podejrzenia.
    Robiłem już kilka korekt prędkości czy możliwe aby był problem z potencjometrem? Nigdy nie rozbierałem takiego silnika.
    Czy jego w miarę bezproblemowe rozebranie jest możliwe? Czy w ogóle ma to sens (jakieś zanieczyszczenia do wyczyszczania)?
    Jeśli to nie silnik to co warto sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 19105184
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9343
    20Hz czy 30 Hz - jaka to różnica w procentach?
    Ogólnie - niewielka i moim zdaniem mieści się w granicach tolerancji - silnik ma regulację może utlenił się suwak potencjometru ustawienia prędkości, może pasek zmienił położenie na kółku zdawczym silnika, a może smarowanie mu zaszkodziło - smar po czasie lubi migrować jak dostał się na pasek czy koło zdawcze silnika może się ślizgać i o te kilka procent zmieniać prędkość wałka przesuwu. - musiałbyś sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 19105264
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    20Hz czy 30 Hz - jaka to różnica w procentach?
    Ogólnie - niewielka i moim zdaniem mieści się w granicach tolerancji - silnik ma regulację może utlenił się suwak potencjometru ustawienia prędkości, może pasek zmienił położenie na kółku zdawczym silnika, a może smarowanie mu zaszkodziło - smar po czasie lubi migrować jak dostał się na pasek czy koło zdawcze silnika może się ślizgać i o te kilka procent zmieniać prędkość wałka przesuwu. - musiałbyś sprawdzić.

Nie wiem skąd bierzesz swoją granicę tolerancji, ale na pewno nie z serwisówki. W 99% serwisówek podana tolerancja
    to max +/- 10Hz, czasem z oddzielnymi przedziałami na + i -. Temat odchyłki prędkości przerabiałem dość intensywnie i różnica
    na poziomie większym niż 15 Hz nie wchodzi w grę jako prawidłowe ustawienie. Pseudometody ustawiania "na ucho" itp. mnie nie interesują.
    Pasek wymieniałem właśnie po tym jak przypadkowo go ubrudziłem olejem. Teraz po wymianie jest czysty i reszta tak samo.
    Silnik nie był smarowany, bo nie było takiej potrzeby. Jak wygląda sprawa komutatora w takim silniku?
    Czy potrafi on się zasyfić dając takie objawy?
  • #4 19105274
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    OptimusPrime napisał:
    Pseudometody ustawiania "na ucho" itp. mnie nie interesują.
    Czy ja coś pisałem o ustawianiu na ucho?
    OptimusPrime napisał:
    Pasek wymieniałem właśnie po tym jak przypadkowo go ubrudziłem olejem.
    Oczywiście bieżnie paska wymyte dokładnie IPA?
    OptimusPrime napisał:
    Jak wygląda sprawa komutatora w takim silniku?
    Jak w każdym silniku prądu stałego. Może się zasyfić. To co pisałem o potencjometrze odrzucasz jak rozumiem?
  • REKLAMA
  • #5 19105308
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    Czy ja coś pisałem o ustawianiu na ucho?

Nie, nie pisałeś. Tak po prostu zinterpretowałem Twoje "niewielka i moim zdaniem mieści się w granicach tolerancji" bo serwisówki mówią
    co innego.

398216 Usunięty napisał:
    Oczywiście bieżnie paska wymyte dokładnie IPA?

Oczywiście. Tak je wypucowałem, że skrzypiały jak talerze na reklamie płynu do mycia naczyń ;-).

398216 Usunięty napisał:
    Jak w każdym silniku prądu stałego. Może się zasyfić. To co pisałem o potencjometrze odrzucasz jak rozumiem?

Zdecydowanie nie. Potencjometr w tej chwili jest właśnie najbardziej podejrzany, tak samo brudny komutator. No i jeszcze coś o czym nie wiem, a jest tak proste, że nawet do głowy nie przyszło. Nie chcę się powtarzać ale muszę znowu zapytać o ten silnik i jego rozbiórkę.
    Czy jest wykonalne w miarę bezproblemowo? Nie za bardzo chcę ryzykować jeśli to taka loteria 50/50.
  • REKLAMA
  • #6 19105681
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Kiedyś się bawiłem w rozbieranie. Potem nie miałem takiej potrzeby, zamawiałem nowy z magazynu. Ale - owszem jest to możliwe, tylko dość trudne. w zależności od konstrukcji może być albo tylny dekielek lutowany do PCB z wyprowadzeniami zasilania, albo nitowany. Sam dekielek przeważnie na wcisk. Uważaj przy demontażu samego silnika - szczotki są delikatne i można je łatwo wygiąć. Przy montażu po myciu komutatora również - trzeba je delikatnie odgiąć, żeby wskoczyły na komutator..
    Dekielek silnika (ten ze szczotkami) podczas montażu MUSI być ustawiony idealnie w takiej samej pozycji jak był. Przeważnie jest jakiś znacznik, ale jak nie - zaznacz.

P.S. Aha - i nie nad-interpretuj moich wypowiedzi. Nie miałem zamiaru Cię urazić - ostatecznie nie co dzień trafia się ktoś z tak wyszkolonym słuchem, by odróżnić różnicę częstotliwości rzędu 20Hz przy 3 kHz.
  • #7 19108007
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Dopuszczalna,zgodna z instrukcjami odchyłka przy ustawianiu prędkości była podawana na 2%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Yamaha KX-690, polegający na utracie stabilności prędkości odtwarzania po wymianie głównego paska napędowego. Po wymianie i smarowaniu mechanizmu, prędkość odtwarzania zmienia się z 3 kHz na 2,97 kHz, a następnie na 2,98 kHz, co wskazuje na problem. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być: utlenienie suwaka potencjometru, zmiana położenia paska na kółku zdawczym silnika, lub zanieczyszczenie komutatora. Wskazują również na trudności związane z demontażem silnika, podkreślając, że szczotki są delikatne i wymagają ostrożności podczas montażu. Dopuszczalna odchyłka prędkości według instrukcji wynosi 2%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA