logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faza a obwód a bezpiecznik - jak sprawdzić, jaka różnica?

dtomczyk 10 Gru 2020 23:20 3207 11
REKLAMA
  • #1 19105212
    dtomczyk
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć, dzień dobry, pytanie jest w kontekście internetu w sieci elektrycznej w mieszkaniu w bloku (PLC, powerline).

Chciałbym kupić i zainstalować powerline w mieszkaniu, bo przeogromne interferencje przy tylu sieciach dookoła i router daleko od komputerów.

Mam 4 bezpieczniki

* 1. Kuchnia i przedpokój, łazienka i toaleta, *router*
    * 2. Duży pokój TV i *sypialnie*
    * 3. ? chyba nic...
    * 4. Lodówka

Niestety definicje z Wikipedii fazy i sieci trójfazowej nie wyjaśniają moich wątpliwości.

Jak sprawdzić czy powerline zadziała jeżeli wepnę go w gniazdko, które wyłącza się bezpiecznikiem nr. 1 a odbiornik wepnę w sypialni w gniazdko, które wyłącza się bezpiecznikiem nr. 2? Chyba, że to oczywiste na podstawie mojego opisu.

Będę wdzięczny za uwagi. Dziękuje,
    DT
  • REKLAMA
  • #2 19105235
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    dtomczyk napisał:
    3. ? chyba nic...

Jak to nic?
    dtomczyk napisał:
    Jak sprawdzić czy powerline zadziała jeżeli wepnę go w gniazdko, które wyłącza się bezpiecznikiem nr. 1 a odbiornik wepnę w sypialni w gniazdko, które wyłącza się bezpiecznikiem nr. 2? Chyba, że to oczywiste na podstawie mojego opisu.

Jeżeli oba bezpieczniki będą włączone, i są one na jednej fazie, to zadziała. Jeżeli na różnych fazach to nie.
  • #3 19105290
    dtomczyk
    Poziom 10  
    moze-byc napisał:

Jak to nic?

Pralka, sprawdziłem.

moze-byc napisał:
    Jeżeli oba bezpieczniki będą włączone, i są one na jednej fazie, to zadziała. Jeżeli na różnych fazach to nie.

Dzięki, rozumiem.

Jak sprawdzić czy bezpieczniki są na jednej fazie?

Dołączam widok bezpieczników - może coś z nich od razu widać (1. liczyłem od prawej.

Pozdrawiam,
    DT
  • #4 19105309
    moze-byc
    Poziom 29  
    dtomczyk napisał:
    Jak sprawdzić czy bezpieczniki są na jednej fazie?

Odkręć maskownicę i zrób porządne zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #5 19105318
    dtomczyk
    Poziom 10  

Co chyba rozwiązuje mój problem... bo ten przewód wyprowadzony na górze po lewej to jest na wpięcie routera - więc można wyprowadzić go z dowolnej fazy, czyli też z tej z której mi pasuje (salon i sypialnie), prawda?
  • #6 19105325
    moze-byc
    Poziom 29  
    Nic nie musisz przepinać. Wszystko masz na jednej fazie.
  • #7 19105327
    dtomczyk
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo. Zamawiam jakieś PLC w takim razie.

A na marginesie i tylko z ciekawości (to wynajmowane mieszkanie) - to, że wszystko jest na jednej fazie i tak wyglądają przewody na zdjęciu to jest ok jak na mieszkanie 60m² w bloku z lat 70 w centrum Warszawy?

Pozdrawiam,
    DT
  • #8 19105344
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Nie jest źle bo instalacja jest po częściowej reanimacji zakończonej przeszczepem.
  • REKLAMA
  • #9 19105345
    dtomczyk
    Poziom 10  
    To nie brzmi jakby było dobrze, bo czy pacjent przeżyje?
  • #10 19105346
    moze-byc
    Poziom 29  
    Jak na warunki zwykle spotykane w mieszkaniach tego typu jest dobrze, jak na rok 2020 jest źle. Można powiedzieć że jest średnio. Czyli dobrze :)
  • #11 19105347
    dtomczyk
    Poziom 10  
    Czyli może być (moze-byc). Nie wybuchnę.

Dzięki.
  • REKLAMA
  • #12 19105411
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    dtomczyk napisał:
    A na marginesie i tylko z ciekawości (to wynajmowane mieszkanie) - to, że wszystko jest na jednej fazie i tak wyglądają przewody na zdjęciu to jest ok jak na mieszkanie 60m2 w bloku z lat 70 w centrum Warszawy?

Pozdrawiam,
    DT

Wybuchnąć nie wybuchniesz. Natomiast nie chciałbym aby mi ten fachowiec robił instalację.
    1. Chyba 7 przewodów odchodzi tylko z rozdzielnicy a zabezpieczeń raptem 4. To naprawdę nie jest wielki koszt i sporo roboty aby było tyle zabezpieczeń ile wychodzi z rozdzielnicy.
    2. Najmniejsze zabezpieczenie to 16A. Tak nie powinno być.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące instalacji systemu powerline w mieszkaniu, w kontekście różnic między fazami a bezpiecznikami. W odpowiedziach wyjaśniono, że powerline zadziała, jeśli oba urządzenia (nadajnik i odbiornik) są podłączone do gniazdek na tej samej fazie. Użytkownik zidentyfikował cztery bezpieczniki w swoim mieszkaniu i zadał pytanie, jak sprawdzić, czy są one na jednej fazie. Otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia instalacji elektrycznej oraz potwierdzenie, że wszystkie bezpieczniki są na jednej fazie, co umożliwia prawidłowe działanie systemu powerline. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące stanu instalacji elektrycznej w mieszkaniu z lat 70-tych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA