logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się zrobić "własną sieć telefonów stacjonarnych"?

elektronik2018 12 Gru 2020 10:35 912 7
REKLAMA
  • #1 19107935
    elektronik2018
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Cześć, nie wiem czy dobre forum, jak nie to mnie przenieście.

Ostatnio z czystej ciekawości przyszedł mi do głowy pomysł, czy da się spiąć ze sobą kilka telefonów stacjonarnych i czy one będą mogły między sobą dzwonić? Telefony nie byłyby podłączone do żadnej telekomunikacji, tylko do 230v i między sobą poprowadzone kable telefoniczne.

Jeśli da się, to w jaki sposób?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19107957
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1111
    Pomijając potrzebę takiego rozwiązania, po co?.
    Wybrać na komórce taryfę dzwonienia na stacjonarne za darmo. Ze stacjonarnego wystarczy dać sygnał na komórkę a oddzwoni za darmo.
    Poza siecią to normalny układ domofonu tylko trochę więcej przewodów jak 2, jeden wspólny i osobny do każdego odbiorcy. Można dać nawet wyświetlacz kto dzwoni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19107986
    elektronik2018
    Poziom 11  
    trojan 12 napisał:
    Pomijając potrzebę takiego rozwiązania, po co?.
    Wybrać na komórce taryfę dzwonienia na stacjonarne za darmo. Ze stacjonarnego wystarczy dać sygnał na komórkę a oddzwoni za darmo.
    Poza siecią to normalny układ domofonu tylko trochę więcej przewodów jak 2, jeden wspólny i osobny do każdego odbiorcy. Można dać nawet wyświetlacz kto dzwoni.

Nie chodzi o to, że nie stać mnie na dzwonienie na stacjonarne. Chodzi o to, czy da się zrobić taką podziemną instalację np. od jednej osoby do drugiej. Pytam z czystej ciekawości :)
  • #5 19107997
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Da się zrobić. W linku który Ci podałem masz rozwiązanie problemu.
    Takie prywatne sieci często kiedyś budowano. Teraz już nikomu się nie chce.
  • REKLAMA
  • #6 19108033
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Samo rozmawianie nie jest trudno zrobić. Wystarczy zasilacz i rezystor. Zobacz tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1746063.html
    Gorzej z dzwonieniem (wymagane jakieś 20-30V AC). A jeśli jeszcze chciałbyś wybierać abonenta, to już raczej centralka potrzebna.
  • #7 19109087
    elektronik2018
    Poziom 11  
    tomek2000 napisał:
    Samo rozmawianie nie jest trudno zrobić. Wystarczy zasilacz i rezystor. Zobacz tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1746063.html
    Gorzej z dzwonieniem (wymagane jakieś 20-30V AC). A jeśli jeszcze chciałbyś wybierać abonenta, to już raczej centralka potrzebna.

Dzięki, ale jak połączyć ze sobą dwa telefony? Normalnie wpiąć kabel telefoniczny jednego telefonu do drugiego, a pomiędzy nimi wstawić zasilacz z rezystorem?
  • #8 19109490
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Zerknąłeś do linku który podałem? Tam jest rysunek jak podłączyć.
    Wszystkie telefony łączysz równolegle i równolegle do nich zasilacz z szeregowym rezystorem (chodzi tylko o ograniczenie prądu, wystarczy kilkadziesiąt miliamper aby działało).
    Jeśli chcesz mieć full opcję to tylko centralka lub bramka VOIP. Najtańszego FritzBoxa kupisz za 30zł i masz centralkę na 2 lub więcej numerów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie o możliwość stworzenia własnej sieci telefonów stacjonarnych, które mogłyby dzwonić między sobą bez podłączenia do telekomunikacji. Odpowiedzi wskazują, że jest to technicznie możliwe, jednak wymaga zastosowania odpowiednich komponentów, takich jak zasilacz i rezystor. Wskazano, że telefony można łączyć równolegle, a dla pełnej funkcjonalności zaleca się użycie centralki lub bramki VOIP, jak np. FritzBox. Użytkownicy podzielili się linkami do forów z dodatkowymi informacjami na temat budowy takich systemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA