logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa wyłączniki schodowe do sterowania światłem na klatce schodowej?

kozikpl 15 Paź 2005 21:08 66188 18
  • #1 1901676
    kozikpl
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam
    Chciałbym bardzo zrobić w domu system klatkowy czy jak to się poprawnie nazywa.
    Mam dwa włączniki (na dole i górze schodów) i chciałbym móc nimi włączać i wyłączać światło bez znaczenia na położenie drugiego włącznika. Teraz mam niestety "system zależny" :) jak na dole jest na off to światła nie zapale :(.
    Prosiłbym o schemat- dwa włączniki klatkowe już mam.

ps. szukałem na forum i znalazłem jeden temat ale za bardzo nie rozumiem co jest tam narysowane, a wiem, że to nie jest trudne

Pozdrawaim
  • Pomocny post
    #2 1901911
    Slawox
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    To powinno wystarczyć
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwa wyłączniki schodowe do sterowania światłem na klatce schodowej? schodowy.JPG (11.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 1901918
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Oto schemat.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwa wyłączniki schodowe do sterowania światłem na klatce schodowej? Włącznik.JPG (18.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1902893
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    naszkicowalem odrecznie
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwa wyłączniki schodowe do sterowania światłem na klatce schodowej? skanuj0001.jpg (77.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1903992
    kozikpl
    Poziom 12  
    pierwsze dwa OK- ale różnią się połączeniami we włącznikach- możecie coś podpowiedzieć?
    Ten trzeci to chyba jakiś dziwny :). Tak na serio- może "Tuning Marek" wytłumaczyć o co chodzi
  • #6 1907854
    kozikpl
    Poziom 12  
    dałem rade- jako, że elektryk ze mnie żaden jestem zadowolony :) pierwsze dwa schematy bardzo mi się przydały chociaż żaden nie był idealny ponieważ włączniki jakie mam chyba są ciut inne, więc metodą prób i błędów wyszło super :)
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    włączniki mam bez diody która świeci, a chociaż w jednym przydałoby mi się takie coś, jaką diode muszę kupić by świeciła mi się cały czas i jak mam to podłączyć?
    Dziekuje

ps. już zrozumiałem ten trzeci schemat, tutaj w sumie chodzi o to jak to wszystko działa, dopiero jak podłączyłem to zrozumiałem.

Jak ktoś będzie miał jeszcze problemy to pokazuje jak ja zrobiłem, w sumie wszystko jest podobne ale...
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwa wyłączniki schodowe do sterowania światłem na klatce schodowej? schodowy.JPG (15.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1912294
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Włączniki schodowe różnią się tym od zwykłych , że mają wspólny punkt , który przełańcza styk raz w jedną strone lub w drugą . A zwykłe włączniki tylką włańczają lub wyłańczają.Na schematach ten punkt wspólny jest podłączony w jednym włączniku do L , a w drugim do żarówki.Jeżeli ten punkt podłączysz inaczej to nie będzie to działało poprawnie.Jeśli chodzi o ciągłe podświetlenie to mi się wydaje , że bez czwartego przewodu we włączniku to mogą być problemy.Najlepiej jak byś dorysował do schematu w którym wyłaczniku chciałbyś to podświetlenie zamontować.
  • #8 2083407
    king37
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czy w systemie klatkowym można zastosować trzy niezależne wyłączniki. Jeżeli tak to jak je ze sobą połączyc. pozdrawiam KING :D
  • #9 2083760
    tompy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam.
    king37 : środkowy musiałby być krzyżowy tzn. powinien zamieniać miejscami przewody między wyłącznikami krańcowymi.
    edekk: jak podświetlenie ma działać kiedy jest ciemno to wystarczy wpiąć je między dwa przewody pomiędzy wyłącznikami (może być w każdym wyłączniku).
  • #10 3616291
    Soot
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.Nie dawno mialem remont klatki schodowej w moim mieszkanku,w ktorej dzialal system klatkowy tzn mozna bylo na dole swiatlo zapalic i na gorze zgasic i na odwrot.Niestety majster zeby wytynkowac sciany i pomalowac musial pozdejmowac wlaczniki i kinkiety.Efekt jest taki ze teraz ze scian wystaja gole kable ,a ja nie bardzo wiem jak to podlaczyc zeby mialo rece i nogi..Prosze o pomoc fachowcow.Nizej przedstawiam schemacik jak to wyglada tzn jakiego koloru kable gdzie sa umieszczone. X to zarowki.

Jak podłączyć dwa wyłączniki schodowe do sterowania światłem na klatce schodowej?[/url]
  • #11 3619300
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam

Soot wez multimetr albo baterie i zarowke i sprawdz ktory przewod jest ktory, bo bez tego to jest duzo zabawy. Zidentyfikuj konce kazdego z przewodow i zasilanie (faze i neutralny). Bez tego to jest loteria, bo od przewody moga (i raczej sa) polaczone w puszkach i ten sam obwod moze miec w jednym punkcie jeden kolor, a w drugim inny. Jak to zrobisz, to daj nowy rysunek i dalej bedzie juz latwo. Tylko pamietaj, by odlaczyc wczesniej zasilanie. Pozdrawiam.
  • #13 4407443
    sewer2
    Poziom 2  
    mam pytanie czy te wlaczniki do schematu klatkowego sa i inne niz te do wlaczania swiatla w pokoju "tradycyjne"
  • #14 4407653
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Cześć , tak wyłączniki klatkowe są inne od zwykłych , poczytaj wyżej .
  • #16 4450953
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    kozikpl napisał:
    pierwsze dwa OK- ale różnią się połączeniami we włącznikach- możecie coś podpowiedzieć?
    Ten trzeci to chyba jakiś dziwny :). Tak na serio- może "Tuning Marek" wytłumaczyć o co chodzi

Te trzy schematy niczym się nie różnią pozostaje tylko interpretacja.
    Jedna różnica to rodzaj, czyli schemat montażowy i ideowy.
    Zasada działania taka sama.
  • #17 5505729
    k.chojnacki
    Poziom 1  
    Witam,
    ja również mam problem z włącznikiem klatkowym. Elektryk od 2 tyg nie przychodzi a swiatła nie ma w pokoju u mojej córki.
    Prosba czy ktos może przesłać mi schemat?
    co mam
    dwa gniazda w ścianie z przewodem 3-żyłowym
    puszkę do zasilenia
    2-ie zwisy świetlne z jedną żarówką każdy z których wychodzą po dwa przewody.
    Bardzo proszę o pomoc.
    adres mail: k.chojnacki(_at_)erazmus.com.pl
  • #18 5536941
    chpp123
    Poziom 1  
    mam pytanko czy ktos mi pomoze mam do zrobienia system klatkowy dwa właczniki moze ktos ma jakies zdiecie zebym zobaczył o co chodzi bo z tych schematów nie zabardzo jakie kable sa potrzebne bo mam trzy żyłowe 3x1,5i jak to połaczyc

Dodano po 15 [minuty]:

moze ktos dokładnie opisac schemat nr.2 jakie kable gdzie podłączyc i ile żył i co do czego wogule bo nie wiem czy te kreski na schemacie to jedna żyła czy dwie

Dodano po 11 [minuty]:

jak by ktos był tak miły to prosze o odpowiedz: poldek2669(_at_)poczta.fm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch wyłączników schodowych (klatkowych) do sterowania oświetleniem na klatce schodowej, umożliwiającego włączanie i wyłączanie światła z dwóch miejsc niezależnie od położenia drugiego wyłącznika. Wyłączniki schodowe różnią się od zwykłych tym, że posiadają wspólny punkt przełączający styk, co pozwala na zmianę obwodu w dwóch miejscach. Schematy przedstawione w odpowiedziach pokazują typowe połączenia, gdzie jeden wyłącznik jest podłączony do fazy (L), a drugi do żarówki. Podkreślono, że prawidłowe podłączenie punktów wspólnych jest kluczowe dla poprawnego działania systemu. W przypadku podświetlenia wyłączników, konieczne jest zastosowanie dodatkowego przewodu lub podłączenie diody między przewodami łączącymi wyłączniki. Wskazano także, że do systemu klatkowego można dodać trzeci wyłącznik krzyżowy, który zmienia miejscami przewody między wyłącznikami krańcowymi. Poruszono kwestie identyfikacji przewodów w instalacji oraz zalecenia dotyczące użycia przewodów 3x1,5 mm². Wskazano również na możliwość zastosowania przekaźnika bistabilnego jako alternatywnego rozwiązania sterowania oświetleniem. W dyskusji pojawiły się linki do schematów oraz sugestie dotyczące testowania przewodów multimetrem lub żarówką w celu prawidłowego rozpoznania obwodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA