logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja jednej sieci WiFi w domu z TP-Link Ac1750 Archer C7 i Archer C6

podhalanin_ 13 Gru 2020 16:26 990 9
REKLAMA
  • #1 19111338
    podhalanin_
    Poziom 4  
    Witajcie, zawracam się z prośbą o pomoc. Do sedna:
    Mam dom ok. 140mkw, dwa piętra + piwnica + strych. Chciałbym w całym domu mieć jedną sieć WiFi. Od strychu mam rozprowadzone okablowanie, do owego okablowania wpięty mam na parterze póki co jeden router TP-Link Ac1750 Archer C7. Wprowadzamy się obecnie na piętro i tam chciałbym aby działała mi dokładnie ta sama sieć WiFi. Próbowałem z repeaterem RE305 ale mam wrażenie że nie grało to dobrze - urządzenia jakby przestały płynnie działać, rozłączały się etc.

Chciałbym do sieci po kablu (wg schematu poniżej) dorzucić drugi router, który miałby mi w zamyśle wzmocnić WiFi. Czy dobrze rozumuję? Niestety, dom ma swoje lata, ściany są bardzo grube i nie są to raczej otwarte przestrzenie.
    Konfiguracja jednej sieci WiFi w domu z TP-Link Ac1750 Archer C7 i Archer C6
    Już na parterze (ok. 70mkw) w niektórych miejscach sygnał zanika lub jest minimalny.

Na piętrze chciałbym użyć Archera C6.
    Zależy mi, aby urządzenia na piętrze płynnie działały po WiFi i żeby urządzenia mobilne nie musiały łączyć się z różnymi sieciami.

Czy mogę liczyć na wsparcie?
  • REKLAMA
  • #2 19111393
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5400
    @podhalanin_
    Masz przewody, zatem instalujesz tyle AP (Access Point) ile będzie potrzeba.
    Na schemacie, masz modem/antena i switch, to powoduje, że z drugim routerem w takiej konfiguracji to nie zadziała.
    Antena-router-switch i dalej co chcesz, to zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 19111402
    podhalanin_
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    @podhalanin_
    Masz przewody, zatem instalujesz tyle AP (Access Point) ile będzie potrzeba.
    Na schemacie, masz modem/antena i switch, to powoduje, że z drugim routerem w takiej konfiguracji to nie zadziała.
    Antena-router-switch i dalej co chcesz, to zadziała.

Dziękuję Ci.
    Czyli jeśli drugi router będzie działał jako AP to będzie OK?

Rozumiem, że wpinając w sieć AP (jeden, dwa, kilka) po prostu rozszerzam istniejącą sieć? Np. na piętrze AP wzmocni mi ten sygnał czy tylko mi go przedłuży?
  • #4 19111425
    KOCUREK1970
    podhalanin_ napisał:
    Czyli jeśli drugi router będzie działał jako AP to będzie OK?

Tak, tak też można.
    podhalanin_ napisał:
    Rozumiem, że wpinając w sieć AP (jeden, dwa, kilka) po prostu rozszerzam istniejącą sieć?

Dokładnie tak.
    podhalanin_ napisał:
    Np. na piętrze AP wzmocni mi ten sygnał czy tylko mi go przedłuży?

AP nie wzmacnia sieci, jak Ty to nazwałeś "przedłuża" jego zasięg.

Ustawiasz ten sam SSID, inny kanał (jeśli jest więcej sieci), taki sam klucz szyfrowania i to w sumie tyle.
  • #5 19132774
    podhalanin_
    Poziom 4  
    Drodzy, podjąłem testy, zarówno montując drugi router jako AP jak i łącząc go z głównym jako BRIDGE. Dałem jedno SSID.
    Niestety, przy AP nie działa mi np. MusicCast Yamahy, tak jakby system nie potrafił ogarnąć i nie widział poszczególnych elementów systemu.

Przytaczając mój pierwszy post, która opcja z drugim routerem będzie lepsza - AP czy Bridge?
  • #6 19132805
    KOCUREK1970
    podhalanin_ napisał:
    która opcja z drugim routerem będzie lepsza - AP czy Bridge?

Wedle tego poradnika:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
  • REKLAMA
  • #7 19132847
    podhalanin_
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    podhalanin_ napisał:
    która opcja z drugim routerem będzie lepsza - AP czy Bridge?

Wedle tego poradnika:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/

Tylko ja nie mam jak niestety połączyć routera głównego (parter) z dodatkowym (piętro) kablem. Do routera głównego wchodzi mi jeden kabel do WAN i tam dalej lokalnie rozdzielam sobie na PC etc.

Na piętrze mam ten sam sygnał ze switcha który idzie do routera głównego - mogę więc wpiąć go w WAN. Chyba, że wypiąć z drugiego routera WAN i wpiąć ten kabel do normalnego LAN, dobrze rozumiem?
  • #8 19132901
    KOCUREK1970
    @podhalanin_
    Internet dzielimy za routerem/switchem.

Przestaw router w miejsce switcha, tam przewód z netem podłącz do tego routera pod WAN.
    Od tego routera przewodem do drugiego routera i tam podłącz w LAN wedle poradnika.
    Nie może być w sieci dwóch NAT - adres IP od opa masz jeden a w takim układzie jak teraz, net będzie miał ten sprzęt, który pierwszy się na to IP zaloguje w sieci operatora.

No chyba, że zamiast switcha dasz tam kolejny router.

Masz niewłaściwie zrobioną instalację sieciową (błędne założenia).
  • REKLAMA
  • #9 19132954
    podhalanin_
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    @podhalanin_
    Masz niewłaściwie zrobioną instalację sieciową (błędne założenia).

Niestety, wtedy o to nie dbałem i teraz zonk.
    Przeniosę w takim razie router na strych i podłączę miast switcha. Czy mogę wtedy na każdym piętrze wpiąć routery? Bo wifi nijak mi nie obejmie całego domu.
  • #10 19133307
    KOCUREK1970
    podhalanin_ napisał:
    Czy mogę wtedy na każdym piętrze wpiąć routery?

Tak, wtedy już tak a ustawiasz każdy wedle linka z mojego postu #6.
    Przy czym każdy kolejny sprzęt musi mieć kolejne IP jak podano w linku, tylko tam tyczy się jednego AP a dodając więcej, należy zmienić ostatni oktet adresacji. Czyli np
    - 1-szy AP 192.168.1.2
    - 2-gi AP 192.168.1.3 itd
    Oczywiście adresacje może być dowolna na ostatnim oktecie, ale musi być z puli routera głównego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji jednej sieci WiFi w domu o powierzchni 140 m², korzystając z routerów TP-Link AC1750 Archer C7 i Archer C6. Obecnie na parterze zainstalowany jest Archer C7, a użytkownik planuje dodać Archer C6 na piętrze, aby poprawić zasięg WiFi. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące użycia drugiego routera jako Access Point (AP) lub w trybie Bridge. Użytkownicy podkreślają, że AP nie wzmacnia sygnału, a jedynie go przedłuża, oraz że ważne jest, aby każdy router miał unikalny adres IP w tej samej puli. Zasugerowano również przeniesienie głównego routera na strych, aby umożliwić lepsze połączenie z dodatkowymi routerami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA