logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg WiFi na parterze domu z TP-Link Archer C6?

Adios5 19 Lis 2024 22:22 504 7
REKLAMA
  • #1 21310451
    Adios5
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z zasięgiem WiFi. W domu rodzinnym posiadam stary router TP-Link WR841N na poddaszu w swoim starym pokoju. Na górze łapie zasięg w każdym pomieszczeniu, natomiast na parterze zasięg jest znikomy lub wcale go nie ma, a najbardziej mi zależy na zasięgu w salonie z TV. Z pokoju na poddaszu wychodzi się na hol i kręconymi schodami w dół na korytarz, z którego następnie przechodzi się do salonu. (Po skosie odległość myślę parę metrów.) Strop jest gruby, prawdopodobnie zbrojony, stare budownictwo, bo dom remontowany. Wymieniłem router na TP-LINKa Archera C6 z myślą o silniejszym zasięgu, ale to nie pomogło. Zasięg na poddaszu super, na parterze prawie w ogóle. Na wzmacniacze się nie decyduję, ponieważ nie są raczej pewne w użytkowaniu. Czy ratuje mnie tylko poprowadzenie kabla na parter i zrobienie AP (czyli drugi router jako AP i osobna sieć na parterze)? Lub poprowadzenie kabla na parter i przeniesienie routera? (Ponieważ z ciekawości przeniosłem router, przeciągnąłem skrętkę dla sprawdzenia na parter i zasięg rozchodzi się na dole i na górze w zadowalającym stopniu.) Czy może są inne sposoby, aby nie ciągnąć kabla? Dodam, że zależy mi dość budżetowo, jakiś mega drogi sprzęt nie jest tam potrzebny, bo mieszkają tylko tam rodzice.
  • REKLAMA
  • #2 21310470
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5392
    @Adios5
    Tylko połączenie przewodowe i lokalne AP.

Przez taki strop, ściany, to żaden router tego po Wi-Fi nie pokona.
  • REKLAMA
  • #3 21310476
    Adios5
    Poziom 2  
    No też mi tak się wydaje, ale wolę się upewnić, bo specjalista nie jestem, a trochę przeróbek w razie pociągnięcia kabla czeka. Z tego, co czytam, to szans nie ma, żeby jakoś ten sygnał uzyskać. Rozumiem, że AP musi być między urządzeniami połączone? Router - kabel - AP? I 2 sieci odrębne, jeśli nie zrobiłbym mesh? A jeśli poprowadzę skrętkę i umieszczę router na parterze, bo sygnał będzie git na parterze i poddaszu? Sprawdzi się coś takiego i będzie lepszym rozwiązaniem od AP?
  • #4 21310529
    KOCUREK1970
    Adios5 napisał:
    Router - kabel - AP?

Dokładnie.
    Adios5 napisał:
    2 sieci odrębne jeśli nie zrobiłbym mesh?

Większość sprzętów ma możliwość dowolnej nazwy i klucza szyfrowania - zatem nazwać sieci możesz, jak chcesz, może być 1 wspólna sieć, a może być kilka.
    Ale tylko na dedykowanych AP jest opcja roamingu - czyli automatycznego przemieszczania się klientów i bycia zawsze podłączonym do sieci.
    Czyli sprzęt do roamingu musi obsługiwać protokoły 802.11k/v/r.
    To, co masz, tego NIE obsługuje.
  • #5 21310539
    Adios5
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    Adios5 napisał:
    Router - kabel - AP?

Dokładnie.
    Adios5 napisał:
    2 sieci odrębne, jeśli nie zrobiłbym mesh?

Większość sprzętów ma możliwość dowolnej nazwy i klucza szyfrowania - zatem nazwać sieci możesz, jak chcesz, może być 1 wspólna sieć, a może być kilka.
    Ale tylko na dedykowanych AP jest opcja roamingu - czyli automatycznego przemieszczania się klientów i bycia zawsze podłączonym do sieci.
    Czyli sprzęt do roamingu musi obsługiwać protokoły 802.11k/v/r.
    To, co masz, tego NIE obsługuje.

Rozumiem. A powracając do mojego drugiego pytania, gdybym przedłużył skrętkę i umieścił router na parterze? Może lepsze rozwiązanie niż AP, jeśli spełniałoby swoją funkcję i zapewniłoby zasięg?
  • REKLAMA
  • #6 21310591
    KOCUREK1970
    Adios5 napisał:
    gdybym przedłużył skrętkę i umieścił router na parterze?

Pewnie, że można.
    Albo wbudowana funkcja AP w C6, albo ręczne ustawienia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • REKLAMA
  • #7 21310673
    Adios5
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    Adios5 napisał:
    gdybym przedłużył skrętkę i umieścił router na parterze?

Pewnie, że można.
    Albo wbudowana funkcja AP w C6, albo ręczne ustawienia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html

Akurat mam dłuższą skrętkę, przeciągnąłem na parter na korytarz (oczywiście tylko dla sprawdzenia sygnału) i zmiana położenia routera na dół daje dość dobry zasięg na parterze, a jeszcze lepszy na poddaszu. Więc zamiast robić drugie urządzenie jako AP, chyba po prostu lepiej przeciągnąć kabel i zmienić położenie routera, bo na to samo wychodzi. Bo jeśli chciałbym robić AP, to musiałbym dodatkowe urządzenie dostawić po kablu? Bo nie ma możliwości bezprzewodowego punktu dostępowego?
  • #8 21310730
    KOCUREK1970
    Adios5 napisał:
    Bo nie ma możliwości bezprzewodowego punktu dostępowego?

Jest, ma to urządzenie nazwę APC (Access Point Client).
    By takie urządzenie prawidłowo działało, musi odbierać sygnał na poziomie minimum -50dBm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zasięgiem WiFi w domu, gdzie stary router TP-Link WR841N na poddaszu zapewnia dobry sygnał, ale na parterze jest on znikomy, szczególnie w salonie. Po wymianie na router TP-Link Archer C6, zasięg na parterze nie poprawił się. Użytkownik rozważa różne rozwiązania, w tym poprowadzenie kabla do drugiego routera jako Access Point (AP) lub przeniesienie routera na parter. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie kabla do przeniesienia routera na parter, co poprawia zasięg, a także możliwość skonfigurowania Archer C6 jako AP. Wskazano również, że dla prawidłowego działania AP, sygnał musi być na poziomie minimum -50dBm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA