logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jcb 531-70 tier 3 (2010r, CR) - Trudności z odpalaniem za pierwszym razem

dj dark93 13 Gru 2020 17:56 9405 15
REKLAMA
  • #1 19111577
    dj dark93
    Poziom 12  
    Ocena: 85
    Witam.
    Jcb 531-70 2010r CR
    Problem z odpalaniem .
    Zwykle dzieje się tak że rano podczas próby odpalania ładowarka kręci za pierwszym razem i nie odpali, kręcąc za 2 razem odpala . Tak dzieje się za każdym razem. Nie ma znaczenia czy zimny silnik czy ciepły. Układ na CR. Silnik perkins , brak błędów, aku nowy ,filtry wymienione.
    Spadek napięcia na aku podczas kręcenia 10.5v min .
    Pompka pompuje około 1-1,5 bar .
    Rozrusznik bierze prąd od 450 na początku do 350 podczas kręcenia już.

Brak pomysłu co może być, nie dymi, ma moc.
  • REKLAMA
  • #2 19112036
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    "Pompka pompuje około 1-1,5 bar ."
    A ile ma pompować ? W autach pompuje dużo więcej.
  • REKLAMA
  • #3 19140087
    tomek-staw
    Poziom 14  
    Ocena: 72
    2010r to nie jest przypadkiem silnik JCB Dieselmax ? układ Common Rail to chyba nie Perkins?
  • #4 19141321
    dj dark93
    Poziom 12  
    Samochody mają dużo wyższe ciśnienie, chyba benzyna ? W maszynach rolniczych to normalne ciśnienie , jeszcze zależy do osprzętu silnika czy silnik deutz czy perkins czy sisu czy jeszcze coś innego

Silnik perkins, układ paliwowy Common rail. Nic nowego . Nie żaden składak. Podejrzenia mam na czujnik wału, bo gdyby robił zakłócenia to mogło by się tak dziać. Komputer diagnostyczny nie pokazuje błędów.
  • #5 19141535
    tomek-staw
    Poziom 14  
    Nie wiedziałem, że w tych latach wkładali Perkinsa z CR do JCB. Mam ładowarki z 2010 i 2011r i tam jest silnik JCB TCAE -97 z ukł CR. Z 2008r ma kolega Perkinsa ale tam jest pompa rotacyjna. Mniejsza o to.. W ukł CR pompka elektryczna w zasadzie ma zadanie zaciągnąć paliwo ze zbiornika i podać na filtry i do pompy CR. Ciśnienie jakie podałeś powinno wystarczyć. Piszesz, że te objawy występują przeważnie rano. A może cofa się paliwo z filtra?Ma jakieś podobne objawy jakby próbował zapalić i zgasnąć? Może teraz jest zimno i wyszły jakieś nieszczelności na przewodach? Czujnik poł wału wydaje mi się, że odczułbyś różnicę w pracy silnika, nierówna praca problem z wejściem na obroty albo w ogóle nie odpali. Pompka elektryczna jak przekręcisz kluczyk pompuje i wyłącza się po pewnym czasie? Zwróć na to uwagę przed odpaleniem, ewentualnie spróbuj przekręcić kluczyk i podać paliwo pompką elektryczną 2x przed zakręceniem silnika. Poza tym utrudnionym rozruchem zauważyłeś jakieś inne objawy? Moc, dymienie?
  • #6 19141582
    dj dark93
    Poziom 12  
    Nie próbowałem jeszcze przekręcić kluczyk i napompowac , zawsze po przekreceniu było odpalanie . Nawet jak się rozgrzeje jest identyczne zachowanie . Czuć że chce zapalić ale brakuje czegoś, jakby coś odcinało. Nie ma alarmu ani immo.
    Gdyby paliwo spadało to zawsze by był problem z rana odpalić, a tu nawet jak się rozgrzeje to po minucie czy po 10 min jest identyczne zachowanie . Kręci, a nie odpala , dopiero za 2 lub 3 razem odpali od strzała.
  • REKLAMA
  • #7 19141657
    tomek-staw
    Poziom 14  
    u mnie od miesiąca jest problem z odpaleniem silnika ale na rozgrzanym. Po nocy pali od strzała a już w trakcie dnia nieraz trzeba długo kręcić np 2-3 razy . Robiłem diagnostykę i wyszło mi niskie ciśnienie na szynie CR. Przymierzam się do wyciągnięcia wtrysków i pompy. Mam 7tys mth. Może u Ciebie też szykuje się naprawa układu? Problemy z odpaleniem wcześniej miałem jeszcze po umyciu silnika. Niby ostrożnie myliśmy na niskim ciśnieniu i zdala od sterwonika silnika i alternatora ale jednak był problem z rozruchem na drugi dzień. Jak nie mogła zapalić to zaświecały się i nie gasły wszystkie kontrolki na wyświetlaczu przed kierownicą. Rozpinaliśmy złącza , kostki itp i nic nie znaleźliśmy po 2 dniach wszystko wróciło do normy. Zastanawiam się jeszcze czy gdzieś w wiązce silnika nie są przetarte kable. Wiązki w JCB są w tych karbowanych rurkach a z doświadczenia wiem ,że kaleczą izolację przewodów. Już kilka osób mówiło mi, że miało problemy z odpaleniem przez jakiś czas po umyciu silnika. Na dniach mam brać się za układ paliwowy, tam jest sporo rozbierania osprzętu także przy okazji przejrzę wiązkę silnika. Dam znać jeśli coś u siebie znajdę.
  • #8 19839301
    macbed1a
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    I kolego poradziłeś sobie z problemem? Bo u mnie dieselmax CR po wymianie wtrysków pierwszy raz odpaliła i chodziła z 5 min po czym na 2 dzień odpaliła i zaraz gaśnie. Pojawia się komunikat niskie ciśnienie paliwa.... E133 błąd. Kiedyś tak miałem po wymianie filtrów ale łapało lewe powietrze a teraz zrobione wszystko na nowych wężach bez złączek i nie widać powietrza w przewodach a za każdym razem jest tak samo... Czy to wina czujnika na szynie czy na pompie CR?
  • #9 20704111
    tomek-staw
    Poziom 14  
    Witam, w dalszym ciągu nie rozwiązałem tego problemu . Silnik JCB Tier 3 CR Delphi , silnik albo odpala od strzała albo w ogóle nie można odpalić , trzeba długo kręcić po kilka razy . Od roku maszyna prawie nie pracowała , szukamy przyczyny problemu . Do tej pory zostały wymienione nowe wtryski , sprawdzona pompa CR / wymienione łopatki / , nowa oryginalna pompka elektryczna, nowy zawór HPV na listwie CR, nowy czujnik położenia wału , wiązki el. w porządku. Zastanawiamy się jeszcze nad ECU silnika , był otwierany i sprawdzany pod mikroskopem ale to chyba jedyna możliwość gdzie tkwi problem. Wg. diagnostyki ciśnienie w ukł paliwowym jest w porządku, jednak jest jeszcze coś co nie pozwala na uruchomienie silnika . Ładowarka nie ma immo. Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie albo podobne doświadczenia to będę wdzięczny za info.
    Pozdr.
  • #10 20877805
    dawid9jas
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Podpinam się do tematu.jcb 531-70 stege v z 2021r 778mth. Jestem po wymianie wtrysków na nowe oraz filtrów . Wtryski odpowietrzone zgodnie z zaleceniami. Maszyna odpaliła wszystko dobrze działało. Teraz 3 dni po naprawie znowu nie odpala a przepracowała może 2 mth od naprawy. Śilnik kreci ale jak by nie otwieralo ciśnienia. Na plaka pali ale zraz gasnie dopuki plak jest w układzie. Nie wiem co dalej?
  • #11 20879056
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Jest takie coś jak zezwolenie na wtrysk paliwa. Sterownik silnika przed rozruchem robi test zgodności rozrządu i czegoś tam jeszcze. Np narastania ciśnienia na listwie
    dawid9jas napisał:
    Nie wiem co dalej?

Co pokazuje tester?
    Dlaczego już wymieniłeś wtryski.
    Czy układ z niebieskim korkiem nie robi jakiegoś problemu.
  • #12 20889599
    dawid9jas
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Wtryski poszły do sprawdzenia 2 i 3 lały 1i 4 puszczały powrotem diagnoza. Wtryski nowe za kodowane i nadal problem. ciągle wyskakuje P0003-18. (w serwisie opis błędu w załączniku ) dzisiaj się dopatrzyłem ze wiązka jest przetarta od peszla przy wtyczce od komputera na silniku. Byc może wiązka gdzieś dalej się przetarła. Jcb 531-70 tier 3 (2010r, CR) - Trudności z odpalaniem za pierwszym razem Jcb 531-70 tier 3 (2010r, CR) - Trudności z odpalaniem za pierwszym razem
  • #13 20971190
    pumaret1337
    Poziom 1  
    >>20877805
    Witam! Czy rozwiązaliście problem? Mam identyczną sytuację
  • REKLAMA
  • #14 21426645
    tomaszkujawiak
    Poziom 11  
    Witam
    mam podobny problem jcb 536-60 agri super 2011 rok . cały układ wtryskowy wymieniony. Pompa wtryski pompka zasilająca, czyszczony zbiornik i nowe przewody paliwowe. Podkładane czujniki wału i wałka rozrządu na listwie wtryskowej sprawdzana wiązka. Niestety nic to nie dało i maszyna nie pokazuje żadnych błędów nawet na komputerze diagnostycznym jcb. gdzie jeszcze można szukać przyczyny? Dodam tylko że ładowarka przed wymianą układu paliwowego też miała problemy z odpalaniem. Nie było reguły czasem odpali na od razu a czasem trzeba kręcić długo i ciężko odpalić. Nie mam imo. Rozrusznik i akumulator wydają się ok.
    507422657
  • #15 21426959
    tomek-staw
    Poziom 14  
    Sprawdź , jakie masz spadki napięcia podczas kręcenia rozrusznikiem w momencie kiedy nie chce odpalić silnik. Naładuj porządnie akumulator i zrób pomiary przy sterowniku silnika albo w ok bezpieczników na silniku. Miałem podobny przypadek. W trakcie kręcenia napięcie spadało nawet w ok 8V przez co sterownik nie dwał rady. Okazał się winny rozrusznik, który kręcił normalnie ale miał zwiększony pobór prądu. Dodatkowo sprawdź wszystkie masy zaczynając od aku, po kolei do ramy , kabiny i silnika. Co ciekawe podczas diagnostyki komputerowej , obroty rozrusznika w trakcie kręcenia silnikiem mieściły się w normie. Przez co na początku wykluczyliśmy rozrusznik .
  • #16 21439884
    tomaszkujawiak
    Poziom 11  
    >>21426959
    Witam
    Problem rozwiązany. Okazało się, że rozrusznik jest uszkodzony. Czasem odpalał za pierwszym razem, a czasem brakowało delikatnie obrotów. Dodam tylko, że po wymianie rozrusznika problem natychmiast się rozwiązał. W tej JCB był silnik z CR. Dzięki, kolego, za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ładowarki JCB 531-70 z 2010 roku z silnikiem Perkins wyposażonym w układ Common Rail (CR), która ma trudności z odpalaniem za pierwszym razem – silnik kręci, ale zapala dopiero przy drugim lub trzecim rozruchu, niezależnie od temperatury silnika. Wymieniono już filtry, akumulator jest nowy, pompa paliwa elektryczna generuje ciśnienie około 1-1,5 bara, a rozrusznik pobiera prąd w normie, jednak podczas kręcenia napięcie spada do około 10,5 V. Diagnostyka nie wykazuje błędów, a silnik nie dymi i ma pełną moc. Podejrzewano czujnik położenia wału, wiązki elektryczne oraz układ paliwowy, w tym wtryski i pompę CR, które były wymieniane lub sprawdzane. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwych nieszczelności układu paliwowego, problemów z wiązką elektryczną (przetarte przewody), a także spadków napięcia podczas rozruchu, które mogą wpływać na działanie sterownika silnika. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę uszkodzonego rozrusznika, który mimo pozornie prawidłowej pracy miał zwiększony pobór prądu i nie zapewniał odpowiednich obrotów do skutecznego rozruchu silnika. Podobne problemy zgłaszali użytkownicy innych modeli JCB z silnikami CR, gdzie diagnoza i wymiana rozrusznika lub dokładna kontrola układu elektrycznego okazały się kluczowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA