logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lifan168f - Silnik Lifan 168f 5.5 nie mogę zapalić.

heloł moto 13 Gru 2020 18:59 2013 4
REKLAMA
  • #1 19111802
    heloł moto
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam.
    Mam ten silnik przy zagęszczarce, nie wiem co jest przyczyną tego że nie da się go odpalić.Wymieniłem świecę oraz cewkę, dalej nic, po wyjęciu świecy z silnika i próbie zakręcenia kołem zamachowym, świeca nie daje iskry, próbowałem mierzyć napięcie, dostaję max. ok 1V, gdy przy starej cewce zacząłem machać neodymem dostałem max. 4 V.Kończą mi się pomysły.Warto dodać że cewka połączona jest również z czujnikiem oleju,masa idzie na obudowe. Próbowałem również odpalić z pominięciem ów czujnika, niestety to samo.Jak by ktoś miał jakiś pomysł, chętnie wysłucham.
  • REKLAMA
  • #2 19111919
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 344
    Może wyłącznik coś szwankuje.
    Może być gdzieś przetarg kabel i zwiera do masy.
  • REKLAMA
  • #3 19112039
    heloł moto
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Łączyłem na krótko bez włącznika
    Dałem nową cewkę, próbowałem również bezpośrednio od cewki na masę,efekty takie sam.
  • REKLAMA
  • #4 19112062
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 344
    Jak cewka jest nowa sprawna i świeca też do tego wszystko na krótko to jest ma siły iskrę musi zrobić.
    Zobacz może na samym kablu bez fajki i świecy czy bije na mase.
  • #5 19114977
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    na początek sprawdź stan oleju, jak go jest za mało to czujnik nie pozwoli odpalić silnika, jeśli oleju jest prawidłowa ilość (po odkręceniu korka na stojącym równo silniku wycieknie troszkę to jest OK, jak nie wycieknie to dolać) jeśli dolanie nie pomoże, odłącz cienki kabelek od cewki tak, żeby z cewki wychodził tylko kabel do świecy, jeśli iskry nadal niema to załóż orginalną cewkę od Hondy GX160 (której to ten silnik jest podróbką) i napewno będzie OK
    PS: zmień jeszcze świecę na jakąś markową np Champion, Denso, Beru (BYLE NIE NGK)
REKLAMA