logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów)

_DamioS_ 13 Gru 2020 23:40 1536 12
  • #1 19112572
    _DamioS_
    Poziom 4  
    Witam.
    Mam 3 dyski ,2 są chyba w dobrym stanie ,a jeden to w sumie sam nie wiem,bo się na tym nie znam,ale pokazuje,że coś jest nie tak. Więc pytam, Jak z tym jednym dyskiem jest? Mam się obawiać? Jak długo jeszcze będzie działać?

Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów) Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów) Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów)

Znacie jakiś sposób żeby przenieść aplikacje i gry z jednego dysku na drugi,bez reinstalacji?

Z góry dzięki za odpowiedź. :D
  • #2 19112596
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Witaj. Pierwszy dysk to GoodRAM CL100, jeśli trzymasz na nim coś ważnego, to rób kopie zapasowe, bo to dość przeciętnej klasy dysk i potrafi zrobić niespodziankę. Aktualnie SMART nie pokazuje nic niepokojącego.

Drugi dysk ma jeden realokowany sektor. Przy 50 tysiącach godzin przebiegu należy się spodziewać, że mogą się pojawiać następne. Aktualnie cały obszar powinien być czytelny, ale można mu zrobić profilaktycznie test odczytu wszystkich sektorów (Victoria 5.x pod Windows). Poza tym większych problemów ten dysk nie ma, ale należy na niego już uważać.

Trzeci z dysków już też nie jest w idealnym stanie, ale też jeszcze można z niego korzystać. Również warto zrobić test odczytu wszystkich sektorów narzędziem wspomnianym wyżej.

Co do sposobu - to kopiowanie plików lub klonowanie dysku, zależnie od potrzeb.
  • #3 19112777
    _DamioS_
    Poziom 4  
    Zrobiłem testy wszystkich dysków i takie są wyniki:

Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów) Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów) Problem z dyskiem HDD (ilość realokowanych sektorów)
  • #4 19112807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19112960
    _DamioS_
    Poziom 4  
    mjd2018 napisał:
    Zrób skan w MHDD. ST3250312CS ma dziwnie dużo sektorów 200 ms.

Niestety,ale nie wiem jak to zrobić.
  • #6 19112975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19113020
    _DamioS_
    Poziom 4  
    a te infomacje nie starczą do jakiejś diagnozy? bo nie mam napędu dvd
  • #8 19113048
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    W zasadzie wystarczą. Szału nie ma, dyski mają oznaki zużycia eksploatacyjnego, ale wyniki cały czas są w kategoriach eksploatacyjnych, a nie awaryjnych. Najbardziej uważałbym na tego SSDka - spodiewam się,m że on pierwszy padnie. A kopie przynajmniej najważniejszych danych zawse wwarto mieć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 19113092
    _DamioS_
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    W zasadzie wystarczą. Szału nie ma, dyski mają oznaki zużycia eksploatacyjnego, ale wyniki cały czas są w kategoriach eksploatacyjnych, a nie awaryjnych. Najbardziej uważałbym na tego SSDka - spodiewam się,m że on pierwszy padnie. A kopie przynajmniej najważniejszych danych zawse wwarto mieć.

SSD? Myślałem,że on najwięcej z nich wytrzyma. Czemu on? Ma najmniej godzin i wgl.
  • #10 19113101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19113112
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    SSDki nie zuzywają się od godzin, tylko od operacji kasowania i zapisu. Im gorsze układy, tym szybciej się zużywają,
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 19113180
    _DamioS_
    Poziom 4  
    Czyli jak na razie nie muszę się martwić specjalnie o te dyski?
  • #13 19113234
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z jednym z trzech dysków HDD, który wykazuje oznaki zużycia, w tym realokowane sektory. Odpowiedzi wskazują, że pierwszy dysk (GoodRAM CL100) jest przeciętnej jakości, a drugi dysk ma jeden realokowany sektor, co może sugerować przyszłe problemy. Trzeci dysk również nie jest w idealnym stanie, ale nadal działa. Użytkownik otrzymuje zalecenia dotyczące wykonania testów SMART oraz skanowania sektorów za pomocą narzędzi takich jak Victoria 5.x i MHDD. Wskazano również na konieczność tworzenia kopii zapasowych ważnych danych. Dyskusja porusza również kwestie dotyczące SSD, w tym modelu Crucial MX500, który jest rekomendowany jako bardziej niezawodny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA