logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy na HDD - Interpretacja analizy dysku, usunięcie błędów, doradzenie nowego.

stacu 10 Sie 2014 21:44 906 3
REKLAMA
  • #1 13867536
    stacu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Od jakiegoś czasu mój komputer zaczął się bardzo paskudnie zawieszać, resetować>>niebieski ekran a potem restet, nie zawsze za pierwszym razem.
    Mówimy o dysku do laptopa. System z jakiego korzystam to Win7 64bit.
    Podejrzewałem RAM, ale nic nie wykazało.
    Zrobiłem testy dysku twardego kilkoma programami i oto co otrzymałem.
    Nie wiem jak to interpretowa dlatego proszę o pomoc.

1) Jeżeli tą to jakieś drobne błędy proszę napisać jak to naprawić (najlepiej jaby się dało spod Windowsa).
    2) Jeżeli formatowanie dysku załatwi sprawę, postawię system od nowa.
    3) Jeżeli te informacje oznaczają konieć dysku proszę napisać ponieważ mam tam bardzo dużo ważnych danych firmowych, których nie mogę utracić i wolę wymienić dysk. W takim przypadku proszę od razu doradzić jaki dysk powinienem kupić, aby działał szybko i dobrze w laptopie. Potrzebuje minimum 500GB. Może powinienem sięgnąć po SSD?

Dzięki wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Błędy na HDD - Interpretacja analizy dysku, usunięcie błędów, doradzenie nowego. dysk2.jpg (218.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Błędy na HDD - Interpretacja analizy dysku, usunięcie błędów, doradzenie nowego. Dysk1.jpg (160.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13867545
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Witaj,
    Czas wymienić dysk. Ilość realokowanych sektorów wyklucza jego dalsze użytkowanie.
    Jak najszybciej nastawiaj się na opcję numer 3 - przegrywaj co się da, stan dysku jest dość poważny.

Dyski talerzowe godne polecenia to WD z serii Black (mają 5 lat gwarancji). SSD jak najbardziej na tak, ale 480/512GB kosztuje jeszcze dość spore pieniądze, więc ekonomiczniej kupić mniejszy dysk na system i zewnętrzny na dane.
  • REKLAMA
  • #3 13867675
    stacu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dysk jest 1TB
    Czy ten dysk będzie się nadawał jako dysk zapasowy?
    Czy jeżeli usunę pierwsze 200GB i na reszcie zrobie 3 partycje do magazynowania danych to czy sie bedzie nadawal? Czy caly dysk sie nadaje do kosza?

Czy mozesz polecić jakiś konkretny SSD?

Pozdrawiam
  • #4 13867906
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Ogólnie przy takiej skali uszkodzeń moim zdaniem nawet na zapas się nie nadaje. Jeśli chcesz na siłę go przystosować do przechowywania materiałów na straty to musisz określić, gdzie aktualnie znajdują się uszkodzenia i wtedy możesz, o ile błędy są skupione na jakimś obszarze, a nie rozrzucone po całym dysku, utworzyć partycję/partycje tak, aby żadna z partycji nie zawierała uszkodzonych miejsc (plus jakiegoś marginesu). Gdzie są aktualnie reallokowane sektory - tego się już nie dowiesz, ale jest szansa, że przy takiej ilości sektorów niestabilnych są one gdzieś w pobliżu tych zaznaczonych przez dysk wcześniej jako uszkodzone.

Ogólnie moim zdaniem szkoda zachodu (albo właściwie danych, które miałyby być przechowywane na tym dysku).

Dyski SSD Crucial MX100 są nie najdroższe i całkiem niezłe.

Przy okazji - według fotek dysk ma 750GB a nie 1TB.
REKLAMA